Haberler

Oğlunun Nüfus Cüzdanına Xanas İsmini Yazdıramayan Akademisyenden Tepki

Tunceli Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr Ali Kemal Özcan, İngiltere'de dünyaya gelen 20 aylık oğlu Xanas'a Türkiye'de çıkarmak istediği nüfus cüzdanına 'X' harfi yazılmadığı için 'Hanas' yazılmasına tepki gösterdi.

Tunceli Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr Ali Kemal Özcan, İngiltere'de dünyaya gelen 20 aylık oğlu Xanas'a Türkiye'de çıkarmak istediği nüfus cüzdanına 'X' harfi yazılmadığı için 'Hanas' yazılmasına tepki gösterdi.

Tunceli Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr Ali Kemal Özcan, İngiliz vatandaşı olan oğlu Xanas için, Tunceli'de nüfus cüzdanı çıkarmak isteyince, nüfus müdürlüğünde 'X' yerine 'H' harfi yazılarak oğlunun adının 'Hanas' olarak değiştirilmesine basın toplantısı düzenleyerek tepki gösterdi. Özcan 25 yıl İngiltere'de yaşadığını, 2010 yılından itibaren Tunceli Üniversitesi'nde akademik hayatına devam ettiğini anlatarak, doktora tezini ise Kandil Dağı'nda PKK üzerine yazdığını söyledi. PKK üzerine tez yazdığından dolayı, açılım süreci boyunca devlet yetkilileri başta olmak üzere, devletin İmralı heyeti üyeleri ve bakanlarla birçok görüşme yaptığını belirten Özcan, bu görüşmelerden dolayı tehditler aldığını dile getirdi.

İngiltere vatandaşı oğlu Xanas için Tunceli Nüfus İl Müdürlüğü'ne başvurarak nüfus cüzdanı çıkarmak isterken, 'X' harfi engeliyle karşılaştığını anlatan Özcan, şunları söyledi:

"Çocuğum İngiltere'de doğduğu için İngiltere vatandaşlığı almıştır. Bir süre önce nüfus cüzdanını çıkarmak için Nüfus Müdürlüğü'ne başvurdum. 20 aylık olan çocuğuma, İngiltere hükümeti bir nüfus cüzdanı çıkardı ve çocuğuma verdiğim ismi hiçbir itirazda bulunmadan kimlikte Xanas ismini yazdılar. Oğlumun ismi Xanas'tır İngiltere'de nüfus cüzdanında böyle yazıyor. Türkiye nüfus idaresi bana nüfus cüzdanında oğlumun isim hanesine Xanas yerine Hanas yazdı ve öyle bir nüfus cüzdanı çıkardılar. Türkiye artık çağdaş bir ülke ve X veya W harfleriyle uğraşmayı bırakmalı. Bir aydır oğlumun ismini düzeltmek istiyorum X harfini yazılmasını istiyorum. Dün İçişleri Bakanlığı bu konuda bana bir yazı göndermiş, yazıda deniliyor ki, 'Kürtçe isim serbest ama X ile yazılması yasak.' Bu nasıl bir mantıktır anlamak mümkün değil. Benim anadilim Kürtçe ve ben çocuğuma Kürtçe isim vermek istiyorum. Son 4 yıldır Kürt sorununun çözümü için ben de devredeyim. Devlet benimle görüşmeler yapıyor. Biz var olan bir sorunu çözmeye çalışıyoruz ama diğer taraftan ben çocuğuma istediğim isimi veremiyorum. Üstelik kendi anadilimden, bu kabul edilmez bir durumdur. Türkiye bu kadar şeyi konuşup tartışıyor ama bir harfte kilitleniyor. Sayın Cumhurbaşkanı her şey milli olsun diyor. İşte benim çocuğumun ismi milli, kendi anadilimde bir isim veriyorum ama devlet milli olmasını istemiyor. Kürtçe isim verin diyor ama benim istediğim harfi kullanalım diyor bu anlaşılır değil. Bu durumu asla kabul etmiyorum ve Türkiye'de bütün yasal haklarımı kullanacağım. Bu durumda ortaya çıkan bir gerçek var. Bu sadece bir Kürt meselesi değil bir kültür bir gelenek meselesidir aynı zamanda. Bu tür sorunlar bile çözülmüyorsa Kürt sorunu hangi mantıkla çözülecek? Bunu anlamak mümkün değil." - Tunceli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tunceli Üniversitesi Ali Kemal Özcan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title