Haberler

Obama-Dalai Lama Görüşmesi

ABD Başkanı Barack Obama ile Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama, Beyaz Saray'da basına kapalı bir görüşme gerçekleştirirken, Çin yönetimi görüşmeden rahatsızlık duyduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama ile Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama, Beyaz Saray'da basına kapalı bir görüşme gerçekleştirirken, Çin yönetimi görüşmeden rahatsızlık duyduğunu açıkladı.

Obama, Dalai Lama ile Beyaz Saray'da basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken Beyaz Saray'a yakın kaynaklar, görüşmede insan hakları dahil iki ülkeyi ilgilendiren birçok konunun gündeme geldiğini bildirdi.

Daha önce üç kez görüşen Obama ile Dalai Lama'nın tüm görüşmelerine tepkiyle yaklaşan Çin yönetimi ise, Washington'da gerçekleşen dördüncü görüşmeden de rahatsızlık duyduğunu açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, dün yaptığı açıklamada Dalai Lama'yı "ayrılıkçı" bir ajandayı takip etmekle suçlayarak, "ABD yönetiminin net taahhütleri var. ABD, tek bir Çin olduğunu, Tibet'in Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu ve sürgündeki sözde Tibet hükümetini asla tanımayacağını kabul ediyor" ifadelerini kullandı.

Kang, ayrıca, "Dini kisve altında 14. Dalai Lama, Çin'i bölmek için kendi siyasi emellerini tüm dünyaya yaymaya çalışıyor" dedi.

Beyaz Saray'daki görüşmenin, devlet ve hükümet başkanlarının ağırlandığı Oval Ofis yerine Harita Odası (Map Room) denen yerde gerçekleşmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

Daha önceki Dalai Lama görüşmelerinin de Oval Ofis'te yapılmadığı, bu şekilde ABD yönetiminin diplomatik bir tartışmayı önlemeye çalıştığı kaydedildi. Önceki görüşmeler gerçekleşirken Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda "ABD'nin bağımsız bir Tibet'i tanımayacağı" vurgusu yapılmıştı.

Sürgündeki Tibet hükümetinin liderliği görevinden 2011 yılında ayrılan Dalai Lama, Tibet Budistlerinin ruhani liderliğini devam ettiriyor.

Kaynak: AA / Güncel

Barack Obama Beyaz Saray Dalai Lama Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title