Haberler

Nükleer Santraller Daire Başkanı ABD Argonne Ulusal Laboratuvarında Nükleer Programa Katıldı

Güncelleme:

"INT/2/013-Supporting Nuclear Power Infrastructure Capacity Building in Member States Introducing and Expanding Nuclear Power" projesi kapsamında "Nükleer Enerji Programlarının Tanıtımı ve Yaygınlaştırılması İçin Bölgelerarası Liderlik ve Yönetim" programına Nükleer Santrallar Daire Başkanı Dr.Mehmet BULUT tarafından katılım sağlandı.

Uluslararası Atom Enerji Ajansı (IAEA) ve ABD Enerji Bakanlığı bünyesinde yeralan Argonne National Laboratory (ANL) tarafından "INT/2/013-Supporting Nuclear Power Infrastructure Capacity Building in Member States Introducing and Expanding Nuclear Power" projesi kapsamında 19-30 Ağustos 2013 tarihleri arasında organize edilen ve Argonne National Laboratory (ANL), Argonne, Illinois eyaletinde gerçekleştirilen "Nükleer Enerji Programlarının Tanıtımı ve Yaygınlaştırılması İçin Bölgelerarası Liderlik ve Yönetim (Interregional Training Course on Leadership and Management for Introducing and Expanding Nuclear Power Programmes)" programına Nükleer Santrallar Daire Başkanı Dr.Mehmet BULUT tarafından katılım sağlandı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) nükleer tesislerin güvenli, verimli ve ekonomik şekilde kurulmasını ve işletilmesini temin etmek üzere üye ülkelere yönelik teknik işbirliği programları düzenlemektedir. IAEA, özellikle nükleer teknolojiye yeni geçmek isteyen ülkelere, sağlıklı bir nükleer enerji programının oluşturulması ve temel altyapısının geliştirilmesi amacıyla tavsiye niteliğinde kılavuzlar yayımlamakta, eğitim, kurs, saha çalışması ve çalıştay gibi faaliyetler düzenleyerek destek olmaktadır.

Illinois eyaletinde yeralan, Ulusal Argonne Laboratuvarı (Argonne National Laboratory -ANL), Amerika Enerji Bakanlığı'na ait en eski ve en büyük tesislerden biri özelliği taşımaktadır. Nükleer teknoloji araştırmaları için kurulan laboratuvar, günümüzde, nükleer enerji ve alternatif enerji alanındaki çalışmalarının da en yoğun olarak yürütüldüğü yerlerin başında gelmektedir. Laboratuvar daha çok uygulamalı bilimler alanında kullanılmaktadır. Beyin gücü ve güvenin birleştirildiği bu laboratuvarda nükleer enerjinin yanısıra birçok konuda yapılan araştırmalar, ABD devletinin politikalar oluşturmasına yardımcı olmaktadır.

Ulusal Argonne Laboratuvarı (ANL) bünyesinde 14 araştırma bölümü yeralmakta ve toplam 3,456 çalışanı bulunmaktadır. Bunların 1,250 bilimadamı ve mühendis, 303 doktora sonrası, 650 yüksek lisans ve lisans öğrencisi bulunmaktadır. Program esnasında Ulusal Argonne Laboratuvarı (ANL)'nda çalışan Türk bilim adamları Nükleer Mühendislik Analizi "The Engineering Analysis Department" Bölüm başkanı Dr.Tanju Sofu, Çevresel Bilim Bölümünden Halil Avcı ve Ayhan Karahan ile görüşülmüş ve ülkemizdeki nükleer projeler hakkında bilgi alışverişi yapılmıştır.

"Nükleer Enerji Programlarının Tanıtımı ve Yaygınlaştırılması İçin Bölgelerarası Liderlik ve Yönetim" programının amacı; IAEA'nın gerekliliklerini karşılamak için nükleer tesis kurulumu ve aktiviteleri ile alakalı yönetim sistemleri kuran işleticiler, gelecekte nükleer tesise sahip olmayı planlayanlar, tedarikçiler ve diğer ilgili organizasyonlara yardımcı olmaktır. Nükleer programını açıklayan veya nükleer kapasitesini genişletme niyetinde olan IAEA üyesi ülke katılımcılarına, ön fizibilite çalışmalarından başlayarak, saha, tasarım, inşaat, işletmeye alma, işletme ve devreden çıkarma aşamalarında gerekli olacak olan nükleer güvenlik kültürü, kalite yönetim sistemleri, kalite temin programları hakkında bilgi verilecek ve bu konulara yönelik olarak uygulama örneklerinin tanıtılması hedeflenmiştir.

Programın ülke raporları oturumunda Nükleer Santrallar Daire Başkanı Dr.Mehmet BULUT tarafından "A Perspective of Turkey and Nuclear Power Plant Projects" başlıklı bir sunum yapılmış olup, programa katılım; ülkemizde ikinci nükleer santral sahası olarak belirlenen Sinop sahasında nükleer santral kurulması amacıyla yapılan çalışmaların yürütülmesi aşamasında, ülke tecrübeleri ve uygulamaları hakkında bilgi alınması ve ABD'nin Nükleer enerji alanındaki düzenleyici uygulamaların görülmesi ve bilgi aktarımı sağlaması açısından faydalı olmuştur.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Uluslararası Atom Enerji Ajansı Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı Illinois Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title