Haberler

Muğla Girmeler Mağarası'nın Girişine Kilit Vurulmasına Tepki

Girmeler Mağarası'nın girişine kilit vurulmasına tepkiMUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'ndeki turistik Girmeler Mağarası'nın girişine Fethiye Müze Müdürlüğü tarafından araç geçişini engelleyecek şekilde kilit vurulması, cip safari turlarıyla bölgeye turist taşıyan turizmcilerin tepkisini çekti.

Girmeler Mağarası'nın girişine kilit vurulmasına tepki

MUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'ndeki turistik Girmeler Mağarası'nın girişine Fethiye Müze Müdürlüğü tarafından araç geçişini engelleyecek şekilde kilit vurulması, cip safari turlarıyla bölgeye turist taşıyan turizmcilerin tepkisini çekti. Fethiye Kaymakamlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise kapının mağaraya ziyareti engellemeyecek şekilde kapatıldığı kaydedildi.

Girmeler Mahallesi'nde boyları 40 ve 150 metre uzunluğunda değişen 2 ayrı mağaradan oluşan Girmeler Mağarası, Prehistorik çağlardan günümüze uzanan süreçte Antik Likya Dönemi'ne ışık tutuyor. Mağaralarının girişinde tespit edilen höyükte 1985 yılında yapılan kazılar, bölgede 11 bin yıl önce yerleşim olduğunu ortaya koyuyor. Demirçağ, Roma, Bizans ve son olarak Osmanlı dönemine ait buluntulara rastlanan mağarayı, Makedonya Kralı Büyük İskender'in şifa bulmak amacıyla ziyaret ettiğine inanılıyor. Tatilci ve turistlerin ilgisini çeken mağara, ilçeye düzenlenen cip safari turlarıyla günlük ziyaret ediliyor.

KAPIYA KİLİT VURULDU

Mağaranın önündeki düzlüğe açılan giriş kapısı, geçen 1 Temmuz'da Fethiye Müze Müdürlüğü tarafından araç geçişini engelleyecek şekilde kapatıldı. Mağaranın tatilci ve turistleri gezdiren ciplerin park etmesini engelleyecek şekilde kapatılmasına turizmcilerden tepki geldi. Cip safari rehberi Okan Ayhan, kapının kapatılmasının cip safariye çıkan tatilci ve turistlerin mağarayı ziyaret etmesinin önüne geçtiğini söyledi. Kapının kapalı olmasının turistik faaliyetleri durdurduğunu öne süren Ayhan, Girmeler Mağarası ve çevresinin yeniden düzenlenerek tekrar turizme kazandırılmasını istedi.

"YENİ YASAKLARLA KARŞILAŞTIK"

Girmeler Mahalle Muhtarı Hamit Sarı, mağaranın ışıklandırılması ve ziyarete açılması için yaptıkları başvuruların dikkate alınmadığını söyledi. Yeni yasaklarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Ziyaretçilerin mağaraya karşıdan bakıp gittiğini vurgulayan Muhtar Sarı, "Mağara uzun yılladır bakımsız. Önceden ışıklandırma vardı. Mağaranın içi ziyaret ediliyordu. Bölgeye ve turizme önemli katkısı oluyordu. Ancak yasaklar yüzünden artık bakımsız. Işıklandırması yok. Şimdi araç girişini de kapattılar. Yasaklarla bir yere varılamayacağını biliyoruz. Buranın yeniden turizme kazandırılmasını istiyoruz" dedi.

"ZİYARETİ ENGELLEMEYECEK ŞEKİLDE KAPATILDI"

Kapatma kararına ilişkin Fethiye Kaymakamlığı'ndan yazılı açıklama yapıldı. Mağaranın, 1'inci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olduğu vurgulanan açıklamada, mağara girişindeki kapının kırılan kilidinin yenilendiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Daha önceki senelerde bahse konu alandaki höyüğün tahrip edildiği, kirletildiği, otopark alanı olarak kullanıldığı ve gezenlerden ücret alındığı ihbarları üzerine tahkikat başlatılmıştı. Tahribatın önüne geçilmesi, kontrolsüz giriş çıkışın önlenmesi, otopark olarak işletilmesinin önüne geçilmesi için kapının kilidi yenilenmiştir. Kapı insan ve motosiklet girişine engel olmayacak kadar açık, otomobil minibüs ve otobüs girişine engel olacak kadar kapalıdır. İnsanların girmesine engel herhangi bir durum yoktur. Kontrolsüz giriş ve yapılan tahribatlarla tehdit altında olan alanın tahsisi yönünde çalışmalar devam etmektedir."

KAPLICA KAPATILMIŞTI

Öte yandan halk arasında mağaradan çıkan şifalı suyun romatizmal hastalıklarla, bebek sahibi olamayan kadınları tedavi ettiğine inanılıyordu. Ancak kaplıca 7 Ekim 2015'te suyun mikrobiyolojik değerinin 0'ın üzerinde olduğu gerekçesiyle Seydikemer Kaymakamlığı tarafından kapatılmıştı. Bölge halkı kaplıcaların kapatılmasının ardından azalan ziyaretçi sayısının, kapının kilitlenmesiyle iyice düşeceğinden endişe ediyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Seydikemer Fethiye Likya Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title