Haberler

Vatandaşların evliya türbesi diye ziyaret ettiği yer, Moğol emirinin mezarı çıktı

Güncelleme:

Tokat'ta halk arasında Sivri Tekke olarak anılan ve vatandaşların evliya türbesi olarak ziyaret ettiği mezarın, Kösedağ Savaşı'yla Anadolu'ya gelen ve uzun yıllar Anadolu'da kalan Moğal emirlerinden Nureddin bin Esentimur'a ait olduğu ortaya çıktı.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Serdar, türbenin 1314 yılında vefat etmiş olan Moğol emiri Nurettin bin Esentimur adına yapılmış olduğunu söyledi.

"BURAYA GÖMÜLMÜŞ VE TÜRBE ÜZERİNE İNŞA EDİLMİŞTİR"

1243 yılındaki Kösedağ Savaşı'ndan sonra Moğolların Anadolu coğrafyasına yerleştiklerine dikkat çeken Serdar, "Tokat bölgesindeki Kazova'yı Moğollar bir kışlık merkez olarak kullanmışlar ve Tokat'ta yer almışlardır. Malumunuz da 1314 yılında Nurettin bin Esentimur vefat edince buraya gömülmüş ve bu türbe üzerine inşa edilmiştir. Türbenin yapısına baktığımızda Anadolu coğrafyasındaki türbelere benzerlik göstermesine rağmen daha ziyade Karahanlı coğrafyasındaki türbelerin benzeridir. Çünkü yapıda mimari tarzı Anadolu coğrafyasından daha çok Horasan ve Maveraünnehir Bölgesine ait yapılara benzerlik gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Vatandaşların evliya türbesi diye ziyaret ettiği yer, Moğol emirinin mezarı çıktı

"İLMİ YA DA DİNİ SINIFTAN OLDUĞU YÖNÜNDE KAYNAK YOK"

Serdar, tarihi kaynaklarda tekkede mezarı bulunan şahsın bir emir yani askeri bir şahıs olduğu hususunda bilgilerin mevcut olduğunu belirterek, "Onun ilmi sınıfta ya da dini sınıftan biri olduğu yönünde bir kaynak yoktur. Zaten kendisi hakkında çok fazla bir kaynak da yoktur. Müslüman olduktan sonra ismi Nurettin olmuştur. Müslüman bir kişidir ama evliya ya da Allah dostu bir kişi olduğunu bizler bilemeyiz. Onu Allah bilir. Kaynaklarda da bu hususta herhangi bir bilgi yoktur" diye konuştu.

Vatandaşların evliya türbesi diye ziyaret ettiği yer, Moğol emirinin mezarı çıktı

"PERŞEMBE VE CUMA GÜNLERİ ÇOK GELEN OLUYOR"

Tekke yanında uzun yıllardır taksicilik yapan Abdullah Gül, tekkede yatan kişiyle ilgili çok fazla bir bilgiye sahip olmadığını ifade ederek, "Burada yatan kişinin kimi Moğol hükümdarı olduğunu söylüyor, kimi mübarek insan diyor. Burayla ilgili tarihçilerden bir bilgi verilmesini bekliyoruz. İnsanlar buraya gelip dua ediyorlar, mum yakıyor. Perşembe Cuma günleri gelen çok oluyor" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Gaziosmanpaşa Tokat Haberler

Bakmadan Geçme

9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024? Bayern Münih elendi mi? Real Madrid-Bayern Münih maçı ne oldu, kim elendi? Sampiyonlar Ligi finali nerede oynanacak 2024? Wembley hangi takımın sahası? Şampiyonlar Ligi kim finale çıktı? Real Madrid elendi mi, Bayern Münih elendi mi?
500

Yorumlar (30)

Mahallenin Delisi:

Kümbet denilir bunlara. Anadolu''da yüzlerce kümbet vardır. İnsanlara Kur''an''ın Türkçesi olmaz der, dinlerini öğretmezseniz olacağı da budur.

12
6
yanıtYanıtla
kuran:

Kuran meali diye birşey var zaten

yanıt3
yanıt0
MAHALLENİN MALI:

KURANDA KÜMBETLE İLGİLİ BİLGİMİ VAR AHMAKUL HUMAKA

yanıt1
yanıt3
xxx:

pagan inancı bunlar. Yanlız Allahtan dilememiz lazım.

12
3
yanıtYanıtla
vtnds:

millet iyice kafayı yedi ALLAHDAN baskasına biat etmeyin

9
4
yanıtYanıtla
Rokki:

En iyi hiç biat etmemek

yanıt0
yanıt0
CEM:

Buraya bilgilendirici bir levha asmak zormuymuş kim olduğunu ve ne için kim tarafından yapıldığını anlatan

10
0
yanıtYanıtla
Hasim:

Sadece Allaha inanirim. Gerisi hikaye ve baska bir sey degil

7
3
yanıtYanıtla
Tangri:

Sen inan dur loo

yanıt0
yanıt0
YOBAZ DAYI:

Hep cehape zihniyetinin sonuçları yeğenim

5
5
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title