Haberler

MHP'li milletvekili polislere elektroşok silahı verilmesi için kanun teklifi verdi

Güncelleme:

Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, bazı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de polislerin elektroşok silahı kullanabilmesi için Meclis'e kanun teklifi verdi. Öztürk, özellikle son günlerde fiili saldırıya maruz kalan polislerin ateşli silahlardan önce uyarıcı olarak elektroşok silahının kullanılabileceğini de belirtti.

Kanun teklifinin temel nedenini fiili saldırıya maruz kalan polislerin ateşli silahlardan önce uyarıcı ve caydırıcı bir teçhizata sahip olunması, ateşli silahlara bağlı istenmeyen olayların önlenmesi, polislere saldıran ve direnen şahısların direncinin kırılması ve sahada görevli ekiplerin daha da güçlendirilmesi olarak açıklayan MHP Milletvekili Öztürk, bazı ülkelerde bu cihazın kullanıldığını aktardı.

"YENİ TEÇHİZATLARIN KULLANILMASI İHTİYACI HER GÜN ARTMAKTADIR"

Kanun teklifi hakkında TBMM'de bir açıklama yapan MHP'li Öztürk; "Günümüzde emniyet güçlerimiz çok ağır şartlar altında görev yapmaktadır. Polisimiz bir yandan mesleğini iyi icra edebilmek için gayret gösterirken, diğer yandan da sorumluluklarını ve göreviyle ilgili hukuki süreçleri gözetmektedir. Kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere; özellikle korona virüs salgınıyla mücadele döneminde iş yükü artan güvenlik güçlerimize yönelik fiziki saldırılarda da artış söz konusudur. Emniyet güçlerimize yönelik artan fiili saldırılardan da görülmektedir ki; toplumsal güvenliğin sağlanması ve suçla mücadele etmeleri konusunda, güvenlik kuvvetlerine yeteri kadar etkili ve caydırıcı hukuki yetkilerin tanınmasının yanında, yeni teçhizatların kullanılması ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır.

"ELLİYİ AŞKIN ÜLKEDE KULLANILIYOR"

Bu kapsamda; halen çok sayıda demokratik ve gelişmiş ülkenin, elektroşok silahı olarak tanımlanan teçhizatı güvenlik birimlerince kullandığını görmekteyiz. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya; Fransa, İtalya, Kanada, İsviçre gibi ülkeler uzun süreden beri söz konusu cihazları kullanan ülkeler arasındadır. Elliyi aşkın ülkenin elektroşok silahını kulanım amaçlarına bakıldığında; yanlışlıkla ateş alan silahla yaralama veya ölümle sonuçlanabilen olayların önüne geçilmesi, polise yönelik herhangi bir fiili saldırıda ateşli silahtan önce uyarıcı ve caydırıcı niteliğinin gözetilmesi gibi önemli nedenlerin olduğu görülmektedir. Konu bu kapsamda değerlendirildiğinde; elektroşok cihazının, ülkemiz emniyet güçleri tarafından da kullanabilmesiyle çok sayıda istenmeyen olayın da önüne geçilebileceği değerlendirilmektedir" dedi.

MHP'li milletvekili polislere elektroşok silahı verilmesi için kanun teklifi verdi

"ELEKTROŞOK SİLAHI, ATEŞLİ SİLAHTAN DAHA AZ TEHLİKELİ"

Dünyada elektroşok cihazının insan sağlığına olumsuz etkileri yönünde çalışmalar olduğuna da değinen Halil Öztürk ; "Bu çalışmalar cihazın kullanımına engel teşkil etmemekle beraber, cihazın özellikle sivil vatandaşlar tarafından kullanımı giderek artmakta ve güvenliğin sağlanmasında faydalı yönleri daha ağır basmaktadır. Avrupa Konseyi'nin 2010 yılında yayınladığı 20. Genel Raporu'nda; 'elektroşok silahı ile kullanacak görevlilerin eğitimleri, bu ekipmanın kullanımının ne zaman tıbbi nedenlerden ötürü uygun olmadığı ve acil müdahale yöntemleri (düşme, yanık, mermi ile yaralanma, kalp rahatsızlıkları, ajite taşkınlık, vb. halinde) hakkında bilgiler içermelidir' diyerek, kolluk kuvvetlerinin karşılaştıkları tehlikeli durumlara daha ölçülü bir yanıt verebilmelerine imkan tanıyan bu tip cihazları temin etme isteklerini anlayışla karşıladığını belirtmiştir" ifadelerini kullandı.

"POLİSLERİMİZİN TEHLİKE VE RİSK ALTINDA OLDUKLARI YAŞANAN GELİŞMELERDEN DE AÇIKÇA BİR ŞEKİLDE GÖRÜLMEKTEDİR"

Milletvekili Öztürk açıklamasını konu ile ilgili örnekler vererek sürdürdü. Öztürk; "Son günlerde özellikle sosyal medyadaki sahte hesaplar tarafından emniyet güçlerimiz hedef gösterilmekte, algı operasyonu yapılmaktadır. Diğer taraftan toplumsal olaylarda halen polislerimiz silah kullanmakta zaman zaman tereddüt yaşamakta, çekince duymakta, zaman zaman da silah kullandığı için istenmeyen olaylar yaşanabilmektedir. Ancak halen polislerimizin, görevlerini yaparken tehlike ve risk altında oldukları yaşanan gelişmelerden de açık bir şekilde görülmektedir. Daha geçtiğimiz günlerde; Afyonkarahisar'da psikolojik sorunları olan bir vatandaşın kürekle polis memurlarımıza saldırıp yaralaması, güvenlik güçlerimizin sabır ölçeğini de gözler önüne sermektedir. Bursa'da yaşanan elim olayda kavgayı ayırmak isteyen polis memurumuz şehit düşmüştür. Yine Adana'da eşini 55 bıçak darbesiyle yaralayan zanlıya polislerimiz orantısız güç olacak düşüncesiyle müdahale edememişlerdir. Elektroşok cihazıyla ilgili en çarpıcı örnek ise; 28 Mart 2003'te Atina'ya kaçırılan Türk Hava Yolları'ndaki korsanın, Atina polisi tarafından elektroşok cihazı kullanılarak etkisiz hale getirilmiş ve hiç kimsenin burnu dahi kanamamış olmasıdır" şeklinde konuştu.

EMNİYETİN ÖNCEKİ ÇALIŞMALARINA YASAL DESTEK

Güvenlik güçlerinin her alanda yeni teknoloji ve teçhizatlarla desteklenmesi gerektiğini savunan MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Esasen Emniyet Genel Müdürlüğü; 2013 yılında elektroşok cihazının Türkiye'de kullanılması için birtakım ön hazırlıklar yapmış ve bu kapsamda 18.12.2012 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 'Polis Teçhizatı Yönergesi' kapsamına elektro şok cihazlarını dahil etmiştir. Kanun teklifimiz ile bu yönergenin temel yasal dayanağı güçlendirilirken, emniyet güçlerimize yönelik fiili saldırılara karşı polisin caydırıcılık ve yetkinliği artırılmakta, istenmeyen, kazaen yaralama ve ölüm olaylarının önüne geçilmesi öngörülmektedir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Milletvekili Halil Öztürk Kırıkkale MHP Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
title