Haberler

Mehmet Baransu kimdir? Kaç yaşında, nereli, mesleği nedir? Mehmet Baransu hayatı ve biyografisi!

Güncelleme:

Ardahan-Göleli bir aileye mensup olan Baransu, lise öğrenimini Erzurum'da tamamladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni kazandı ve İstanbul'a geldi. Mehmet Baransu kimdir? Kaç yaşında, nereli, mesleği nedir? Mehmet Baransu hayatı ve biyografisi nedir? İşte detaylar haberimizde...

MEHMET BARANSU KİMDİR?

Mehmet Baransu (d. 7 Mart 1977; Senemoğlu, Göle), Türk gazetecidir. Balyoz davasında; Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hedef alacak şekilde belgeler ürettiği ve delilleri manipüle ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanmıştır. ''Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)'' davasında yargılanan Baransu; 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçu da dahil olmak üzere 3 ayrı suçtan toplam 19 yıl 6 ay hapis cezası almıştır. Bununla beraber, Milli Güvenlik Kurulu ile Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait belge ve bilgileri yayımlamaktan ötürü yargılandığı bir başka davadan ise 17 yıl 1 ay hapis cezası almıştır.

YAŞAMI

Ardahan-Göleli bir aileye mensup olan Baransu, lise öğrenimini Erzurum'da tamamladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni kazandı ve İstanbul'a geldi. Mesleğe Akşam gazetesinde stajyer olarak başladı. Okul döneminde okulun ajansında ve 32. Gün programında da bir süre çalıştı. Daha sonra Aksiyon dergisine geçti ve 1997-2000 yılları arasında burada çalıştı. Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans yapan Baransu, "Amerika'da çocuk cinayetleri ve medya" konulu tezini hazırlamak için ABD'ye gitti. Tezini tamamlamak ve dil eğitimi almak için ABD'de üç buçuk yıl kalan Baransu, Türkiye'ye döndükten sonra kısa bir süre Hürriyet'te çalıştı.

Daha sonra yeni kurulan Taraf gazetesine geçti. Burada yaptığı haberler nedeniyle hakkında soruşturmanın gizliliğini ihlal suçlamasıyla pek çok dava açıldı. 2009 yılında ringhaber.com isimli özel haberler yapan bir site kurdu. Fakat yeteri kadar reklam alamadıkları gerekçesiyle siteyi kapatmak zorunda kaldı.

Columbia Üniversitesi Uluslararası-Halkla İlişkiler Bölümü Medya ve İletişim Program Direktörü Prof. Dr. Anya Schiffrin tarafından yazılan kitapta Baransu'nun "Pimini çekip bombayı verdi" haberi dünyanın farklı bölgelerinden derlenen 47 haber arasına girdi. Mehmet Baransu'nun 2009 yılında yaptığı haberle Elazığ'da bir komutanın nöbette uyuyan ere ceza olarak pimi çekilmiş el bombasını vermesi sonucu patlama yaşandığı ve 4 askerin şehit olduğu ortaya çıkmıştı. Nobel ödüllü ünlü ekonomist Joseph Stiglitz'in eşi Schiffrin, Ağustos ayında yayınladığı kitabında dünyanın farklı yerlerinde tarihe damgasını vurmuş ve toplum üzerine büyük etki bırakmış haberlere yer verdiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın, 27 Aralık 2013'te, "TSK'nın muvazzaf ve emekli personelinin yargılandığı davalarda TSK'yı hedef alacak şekilde suç delilleri üretildiği, davalarda görev yapan adli kolluk, savcı ve hakimlerin yargılamada savunmanın görüşlerini dikkate almadığı, suç delillerini manipüle etiği" gerekçesiyle yaptığı suç duyurusu üzerine Balyoz davasında kumpas iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, Mehmet Baransu 2 Mart 2015 tarihinde tutuklanarak Metris Cezaevi'ne götürüldü. 09 Mayıs 2015'te Metris Cezaevi'nden Silivri Cezaevi'ne nakledildi. Eski eşinin iddialarına göre; Baransu sahte belgeleri Fetullahçı örgüte mensup olan Tuncay Opçin'den almaktaydı. Eski eşi, Baransu'nun Opçin'den para da aldığını ifade etmektedir.

ÖDÜLLERİ

"O Dört Er Böyle Öldü: Pimini Çekip Bombayı Verdi" başlıklı haberi nedeniyle 2009 Sedat Simavi Gazetecilik Ödülüne layık görüldü.

KİTAPLARI

Mehmet Baransu - Tuncay Opçin (2012). Pirus (Devşirme Orduların Son Savaşı). Karakutu Yayınları. ISBN 6051200323.

Mehmet Baransu (2010). Karargâh. Karakutu Yayınları. ISBN 6051200040.

Mehmet Baransu (2010). Mösyö. Karakutu Yayınları. ISBN 6051200163.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

İstanbul Üniversitesi İstanbul Üniversitesi Mehmet Baransu Mehmet Baransu İstanbul İstanbul Ardahan Ardahan Gündem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
title