Haberler

Mardin'de Mevlid Kandili Coşkusu

Mardin ve ilçelerinde Mevlid Kandili dolayısıyla camiler dolup taştı.

Mardin ve ilçelerinde Mevlid Kandili dolayısıyla camiler dolup taştı.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) dünyaya teşriflerinin yıl dönümü dolayısıyla Mardin İl Müftülüğü tarafından yatısı namazının ardından camilerde Mevlid Kandili programları düzenlendi. Mardin merkez Artuklu ilçesindeki Fuat Yağcı, Ulu, Latifiye ve Şehidiye camileri başta olmak üzere camiler hınca hınç doldu. Kur'an tilaveti ile başlayan programda Mevlidi Şerif okundu, ilahiler seslendirildi, salavatlar getirildi. Gecede bir konuşma yapan İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, "Bugün, tüm insanlık Peygamberin çağlar üstü örneklik ve rehberliğine her zamankinden daha fazla muhtaçtır. Rasül-i Ekrem'in rehberliğini tüm insanlığa tanıtacak olanlar da hiç şüphesiz Müslümanlardır. Ancak üzülerek belirtelim ki bugün Müslümanlar'ın en büyük sorunu örnekliklerini yitirmiş olmaları, Peygamberimizin getirdiği rahmet ve merhamet mesajını hakkıyla temsil edememeleridir. Bugün her türlü iman, akıl ve hikmetten uzak terör şebekelerinin onun yüce ismini sözde bayraklarına nakşederek verdikleri zarar, İslamofobi öncülerinin asla kabul edilemez karikatürlerinin verdiği zarardan daha az değildir. İslam ve Müslüman coğrafyası tarihin en zor süreçlerinden geçmektedir. Bugün bütün insanlığı saran şiddet, terör, savaş, çatışma ve kaos sarmalı ile karşı karşıya bulunmaktayız. Müslümanlar'ın kanı akmaya devam etmekte, Müslümanlar'ın izzet ve onuru tarihte hiç olmadığı şekliyle bugün bizzat birbirleri eliyle yok edilmektedir. İnsanlığın vicdanını kaybettiğine acı bir şekilde şahit olmaktayız. Milyonlarca insan yerinden yurdundan, evinden barkından, hayatından oluyor. Çocuklar umutlarını, hayallerini, geleceklerini yitiriyor. Tefrika ve cehalet bataklığına saplanıyor" dedi.

Konuşmanın ardından yapılan dualara hep bir ağızdan "amin" denildi. Gecenin sonunda ise cemaate çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Öte yandan Kızıltepe ve Midyat ilçelerinde de Mevlid Kandili kutlandı. Kızıltepe ilçesindeki Yeni Camii'nde Mevlid Kandili nedeniyle düzenlenen programda Kürtçe, Türkçe ve Arapça olmak üzere 3 dilde Mevlidi Şerif okundu. Günün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yapan Kızıltepe İlçe Müftülüğü Vaizi Kemal Kahraman, Müslüman coğrafyasındaki kan ve gözyaşı sebebinin Peygamberin gerçek anlamdaki mesajını anlamama, yaşamama ve insanlara anlatmamaktan kaynaklandığını belirtti. Kahraman, "Peygamberi taklit etmek yerine bizler peygamberi hayatımızda örnek almamız lazım. Bizler Peygamberin merhametini, şefkatini, insanlarla olan diyaloğunu, hoşgörüsünü, Allah'a olan iman ve sadakatini, İslam davasına olan sadakati ve yeri geldiği zaman canını ve malını Allah yolunda harcayabileceğinin örnekliğini almamız lazım. Bugün peygamber buraya gelse acaba kaç kişi Peygamberi evimize davet edecek konumdayız. Eve götürdüğümüzde işte bu benim oğlum, kızım, eşim ve gelinim diye peygambere tanıtabilecek miyiz?" diye konuştu.

Kandil için camiye gelen Mehmet Bilgiç adlı vatandaş ise, "Bu gecede duygulanmamak elde değil. Çünkü bu gecede fahri kainat Peygamber (s.a.v) dünyaya teşrif etmişlerdir. Onun gelişiyle karanlıktan nura çıkılmış, zavallı kız çocukları diri diri toprağa gömülmekten kurtulmuştur. Fakir ve ezilmişler feraha kavuşmuşlardır. İslam coğrafyasında yaşanan zulümlerin kaldırılması için dua ettik. İnşallah Müslümanlar tekrar eski izzetine kavuşurlar" dedi.

Dündar Akikol da, "Bu mübarek gecede Ortadoğu'da yanan ateşin sönmesi için dua ettik. Kan dökülmesin, insanlar ölmesin, bunun için dua ettik" dedi.

Programa katılan Hadi Kalkan, "Allah ve resulü için camiye geldik. Bu mübarek gecede İslam coğrafyasındaki ateşin sönmesi, barış ve huzurun gelmesi, Allah'ın bizi cehennem ateşinden, tufan ve afetlerden koruması için duada bulunduk" diye konuştu.

Midyat'ta da Mevlid Kandili, İlçe Müftülüğü'nün tertiplediği programla ihya edildi. Yatsı namazını müteakiben Hacı Hasan Gündüz Camii'nde yapılan program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Her yaştan halkın iştirak ettiği programda Peygamber Efendimizin örnek hayatını konu alan bir vaaz veren Vaiz İdris Yıldırım şunları söyledi:

"Bu tür programları düzenlememizin tek amacı efendimizin hayatını ve güzel ahlakını biraz daha öğrenmek ve anlamaktır. Bu vesileyle ömrümüzün geri kalan bölümünü Resulullah ümmeti olarak, ona yaraşır bir şekilde geçirmektir. Yoksa sadece belirli gün ve hafta olarak idrak etmiş oluruz. Bir anma programından öteye geçmez. Rabbim bu anmayı anlamaya ve anladığımızı yaşamaya vesile kılsın. Onun yetiştirdiği şahsiyetlerin yaşadığı döneme bizler Asr-ı Saadet diyoruz. Efendimiz ve arkadaşları komşuluk ve aile ilişkilerine çok önem verirlerdi. Vahyin ışığında bir hayat tarzları vardı. Efendimiz sofra adabından tutun her konuda örnek bir yaşam sürmüş ve bunu ashabına aktarmıştır. Onların da vesilesiyle bizlere ulaşmıştır."

Program, söylenen ilahilerle devam etti. Ardından Arapça, Türkçe ve Kürtçe Mevlid-i Şerif okundu. Program katılımcılara yapılan ikramın ardından okunan dua ile sona erdi. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kızıltepe Mardin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title