Haberler

Mardin Cezaevi Önündeki Silahlı Saldırı Davası

Mardin Cezaevi önünde önceki yıl 3'ü çocuk 2'si kadın 5 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin Çorum'da görülen davada bir sanığın daha tahliyesine karar verildi.

Mardin Cezaevi önünde önceki yıl 3'ü çocuk 2'si kadın 5 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin Çorum'da görülen davada bir sanığın daha tahliyesine karar verildi.

Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasında tutuklu sanıklar A.E. (16), Abdulkadir Erkan (40), Mehmet Sıraç Erkan (35), Mehmet Masum Erkan (26), Diyaeddin Erkan (20), Mehmet Masum Erkan (25) ile Abdulselam Erkan (29) hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar Ramazan Erkan (54), Hasan Erkan (45), Mehmet Emin Erkan (46) ve Cevzat Dağ (38) ise gelmedi.

Sanıklardan A.E'nin yaşının küçük olması nedeniyle kapalı görülen duruşmaya basın mensupları ve Mardin'den gelen sanık yakınları alınmadı. Adliye çevresinde ve duruşma salonunun bulunduğu katta polis ekipleri güvenlik önlemi aldı.

Sanıkların tahliye talebinde bulunduğu duruşmada mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, dosya kapsamında delillerin toplanması, alabileceği ceza oranı ve tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önünde bulundurarak tutuklu sanıklardan Mehmet Erkan'ın tahliye edilmesini, diğerlerinin ise bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Verilen kısa aranın ardından Mehmet Erkan'ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar veren mahkeme heyeti, diğer tutuklu sanıkların tahliye talebini ise reddetti.

Duruşma, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için ertelendi.

-İddianame

İddianemede, saldırının Erkan, Sürer ve İpek aileleri arasında, arazilerindeki su kuyusundan kaynaklanan husumet nedeniyle gerçekleştirildiği belirtilerek, aileler arasında daha önce yaşanan kavgada Ali İhsan Erkan ve Osman Erkan'ın yaşamını yitirdiği, Ali Sürer, Celal Sürer ve Mehmet İpek'in de bu olay nedeniyle tutuklandığı ifade edilmişti.

Ayrıca şüpheliler Mehmet Masum, Abdulkadir, Mehmet Sıraç, Mehmet Emin, Ramazan, Abdulselam ve Hasan Erkan'ın "kan gütme saiki" ile hareket ederek aile meclisinde Sürer ve İpek ailelerinden cezaevine ziyaret için gelenlerin öldürülmesi kararı alındığı ileri sürülmüştü.

-Sanıklar için istenen cezalar

İddianamede, saldırıyı gerçekleştirdikleri gerekçesiyle Mehmet ve Diyaeddin Erkan hakkında TCK'nın "Tasarlayarak, kan gütme saikiyle çocuğu veya beden, ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi öldürme", "Adam yaralama" ve "Ruhsatsız silah taşıma" suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile altışar yıl hapis cezası talep ediliyor.

Sanıklar Abdulkadir, Mehmet Sıraç, Mehmet Emin, Mehmet Masum ve Abdulselam Erkan ile tutuksuz yargılanan sanıklar Ramazan ve Hasan Erkan için de "adam öldürme suçunu azmettirdikleri" gerekçesiyle beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Sanık Cevzat Dağ'ın "Tasarlayarak, kan gütme saikiyle, çocuğu veya beden, ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi öldürme" suçlarına yardım ettiği gerekçesiyle cezalandırılmasının istendiği iddianamede, yaşı küçük sanık A.E'ye ise "tasarlayarak, kan gütme saikiyle çocuğu veya beden, ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi öldürme", "adam yaralama" ve "ruhsatsız silah taşıma" suçlarından ceza verilmesi talep ediliyor.

-Olay

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde 19 Eylül 2013'te gerçekleştirilen silahlı saldırıda, Emine İpek (27), çocukları Narin İpek (10) ve Nizamettin İpek (7) ile Ayşe Sürer (38) ve oğlu Süleyman Fırat Sürer (4) hayatını kaybetmiş, ölenlerle bir yakınlığı bulunmayan Hasibe Amak yaralanmıştı.

Olaydan sonra tutuklanan 9 sanıktan Cevzat Dağ ve Mehmet Emin Erkan ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Kaynak: AA / Yerel

Osman Erkan Emine İpek Mardin Çorum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title