Haberler

Manisa - Ekgbdp'li Yaman'dan Refaranduma 'Hayır' Çağrısı

Bdp Muş Milletvekili ve Parti Grup Başkanı Nuri Yaman, Manisa'da Partililere Yaptığı Konuşmada 12 Eylül'de Yapılacak Anayasa Değişikliği Referandumu'nda 'hayır' Oyunu Kullanacaklarını Söyledi. Yaman, Anayasa Değişikliliğinin Kürt Halkını Kapsamadığını Belirterek, "bizi Yok Sayan Bir Anayasa Değişikliği'ne Biz 'evet' Demeyiz" Dedi. Yaman'ın Konuşmasının Ardından 7 Yaşındaki Erdoğan Tandır'a Otomobil Çarptı. Yaman Yaralı Çocuğun Yanına Giderek Geçmiş Olsun Dileklerinde Bulundu.

BDP Muş Milletvekili ve parti grup başkanı Nuri Yaman, Manisa'da partililere yaptığı konuşmada 12 Eylül'de yapılacak Anayasa Değişikliği Referandumu'nda 'Hayır' oyunu kullanacaklarını söyledi. Yaman, Anayasa değişikliliğinin Kürt halkını kapsamadığını belirterek, "Bizi yok sayan bir Anayasa Değişikliği'ne biz 'Evet' demeyiz" dedi. Yaman'ın konuşmasının ardından 7 yaşındaki Erdoğan Tandır'a otomobil çarptı. Yaman yaralı çocuğun yanına giderek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

'90 YILDIR BU DAYATMANIN ALTINDAYIZ'

BDP Muş Milletvekili ve partisinin grup başkanı Nuri Yaman, Manisalı BDP'liler ile akşam saatlerinde, Horozköy Pazar yerinde biraraya geldi. Yaman'ın bir kamyonun üzerine çıkarak partililere seslenmesi, ziyareti miting havasına dönüştürdü. Nuri Yaman, Kürt halkının 90 yıldır Türk dayatması altında kaldığını iddia ederek, "Bizler ortak kaderle, acıyı da sevinci de bin yıldır paylaşan halklar olarak daha çok birbirimizi tanımamız lazım. Kürt halkı diğer halkların da olduğu gibi onurlu bir halktır ama ne yazık ki 90 yıldır bir dayatmanın altındayız. Belli bir ırkın, belli bir etnik kimliğin, belli bir düşüncenin dayatması ile kendi kimliğimizden değerlerimizden, dilimizden uzaklaştırılmak isteniyoruz. İsyanımız bunadır" diye konuştu.

'1982 ANAYASASINI YAMAYARAK HALKA DAYATIYORLAR'

Anayasa Değişikliği'nin, 1982 Anayasa'sının yamanmış ve rütuş yapılmış hali olduğunu belirten Yaman, "Bizi yok sayan, adımızın bile geçmediği bu ülkenin ana sözleşmesini, ittifakını sağlayan anayasayı birlikte yapalım diye 3 senedir mücadele veriyoruz. Ne yazık ki AKP'nin o milliyetçi, ırkçı yaklaşımı buna imkan vermedi. AKP bu anayasayı tamamiyle, Türk değerlerine bağlı, belli bir etnik kimliğin vurgulanmasından ibaret olan 1982 anayasasını sadece yamayarak, rütuş yaparak, bu halka yutturmaya, aldatmaya yönelik bir çalışma yaptı. Bu anayasayı bize yutturamazsınız. Burada anayasal vatandaşlık yoksa, burada Kürt halkının dili üzerindeki 42'inci madde değişmediği müddetçe, burada anayasal vatandaşlığı kucaklayan ve yaşayan bütün halkları bütün kitleleri kendilerini tanıma ve kendi kimliklerini, kendi kültürlerini geliştirmeye yönelik bir düzenlemeye yönelik değilse, bu anayasa bütün halkları kucaklayan bir anayasa olmaz, bu anayasayı boykot edeceğiz ve halka gidip meydan meydan bunu anlatacağız" diye konuştu.

'BEN TÜRK DEĞİLİM'

Konuşmasında Anayasa'nın 66'ıncı maddesindeki 'Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlı her vatandaş Türk'tür' ibaresinin Kürt halkıyla bağdaşmadığının belirten Yaman, "Anayasanın 66'ıncı maddesine bakın Türkiye Cumhuriyeti devletine bağlı olan her vatandaş Türk'tür. Ben buradan bağırıyorum bu tanım beni kucaklamıyor. Ben Türk değilim. Ben başka bir etnik kökenden gelen Kürt'üm. Ben Türk, Arap, Çerkez de olabilirim. Başka bir etnik kimlikten de olabilirim. Gel hepimizi kucaklayacak şekilde bu maddeyi değiştirelim. En azından şunu diyelim 1921 Anayasas'ına benzer bir tanım koyalım. 1921 Anayasasında Mustafa Kemal'in yaptığı ilk anayasada Türkiye Cumhuriyeti devletine bağlı olan halka 'Türkiye Halkı' denir diye bir ifade var. Bu tanım beni kapsıyor. Ama sen Türk dersen bu beni kapsamaz. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası farklı kültürlerin varlığını demokratik bir şekilde tanır de öpeyim başımın üzerine koyayım" dedi.

"ÇOCUKLARIMIZ ASİMİLE EDİLİYOR"

Yaman konuşmasında okullarda okutulan And'a da değinerek, Kürt çocuklarına okullarda asimilasyon politikasının uygulandığını söyledi. Yaman, "Onlar bizim çocuklarımıza yalanı öğretiyor. Bizim çocuklarımıza okullarda her gün yalan söylettiriyor. Bu halktan özür dilemeleri lazım. Her sabah Türk'üm doğruyum çalışkanım. Bunlar motivasyonla ilgili moralle ilgili sözlerdir. Ama 'Ne mutlu Türküm' herkesi kapsamıyor. Ne mutlu Kürdüm de demiyoruz. Yani belli bir etnik kimliğin üst kimlik olarak konması ırkçılıktır. Irkçılık Birleşmiş Milletlerin sözleşmeleri ile yasaklanmıştır. Siz anayasanın 42'inci maddesinde Türk okullarında eğitimin dili Türkçe'dir derseniz. Bu asimilasyondur" diye konuştu. Yaman bu konuşmasının ardından partililere zafer işareti yaptırdı.

MİTİNGDE KAZA

Muş milletvekili Nuri Yaman konuşmasını tamamlarken miting alanında kaza meydana geldi. 45 UA 1104 plakalı aracın şoförü Arif Ayten (47) otomobili ile geri manevra yaparken 7 yaşındaki Erdoğan Tandır'a çarptı. Bir anda gerginleşen ortamı emniyet güçleri yatıştırmaya çalıştı. Konuşmasını sonlandıran Yaman, olay yerine giderek, çocuğun durumu hakkında bilgi aldı. Olay yerine gelen 112 acil servis ekipleri Erdoğan Tandır'ı ilk müdahalesinin ardından Merkez Efendi Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. Yaralı çocuğun hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle! Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu? Merkez Bankası'ndan yeni karar 26 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 26 Nisan burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title