Haberler

Maldivler-Türkiye Uluslararası Çalıştayı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay: "Maldivler'den tutun Cezayir'e, en uzaktan en yakınına kadar aynı inanç prensibine inandıklarını düşünüyoruz.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, "Maldivler'den tutun Cezayir'e, en uzaktan en yakınına kadar aynı inanç prensibine inandıklarını düşünüyoruz. Bunu Rabbimizin bir lütfu olarak görmek gerekiyor" dedi.

Marmara Üniversitesi'nin Sultanahmet'teki Rektörlük binasında düzenlenen "Maldivler- Türkiye Uluslararası Çalıştayı: İslam Dünyasındaki Gelişmeler ve Türkiye-Maldivler Deneyimleri" başlıklı etkinliğin "Türkiye ve İslam Dünyası İlişkileri Bağlamında Maldivler'de Siyasi, Sosyal ve Kültürel Durum" isimli oturumunda konuşan Aktay, Amerika'dan yeni geldiğini ve çalıştaya yetişebilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.

Maldivler'in ümmetin bir parçası olduğunu vurgulayan Aktay, "Bir vücudun parçaları gibiyiz. ve bu anlayışla hareket ediyoruz. Müslümanların tarihi konusunda bir kitap tercüme etmiştim. Bu kitabı tercüme ettiğimde bir his doğdu. 1900'lü yıllarda birçok ülke dağıldı. Birçok deneyimler yaşandı. ve bu deneyimlerden çıkarılması gereken dersler vardı" dedi.

Amerika ziyareti sırasında Amerikalı Müslümanların bir camisini ziyaret ettiğini anlatan Aktay, "Maldivler'den tutun Cezayir'e, en uzaktan en yakınına kadar aynı inanç prensibine inandıklarını düşünüyoruz. Bunu Rabbimizin bir lütfu olarak görmek gerekiyor" diye konuştu.

İslam'daki aynı simge ve ibadetlerin ümmetin aynı kültüre sahip olmasına yol açtığını dile getiren Aktay, "Bunlar ortak hislere sahip insanlardır. Bir arada hissediyoruz ve hiçbir şekilde parçalanmayı kabul etmiyoruz. Bu başarısızlıklara, yenilgilere rağmen son yüzyılda umudumuzu kaybetmiyoruz. Birliğimizi yeniden kuracağımızı görüyoruz. Dünyanın her yerinde bunu hissediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Maldivler, gönülle bakılınca o kadar da uzak bir coğrafya değil"

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Gürsel Dönmez ise Maldivler'in harita üzerinden bakıldığı zaman uzak bir coğrafya gibi göründüğünü, ancak gönülle bakıldığında o kadar da uzak olmadığını söyledi.

Başkanlık olarak, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının özellikle "gönül coğrafyası"yla alakalı yaptıkları çalışmaları değişik vesilelerle elden geldiğince desteklediklerini anlatan Dönmez, "Maldivler veya İslam coğrafyası denilebilecek gönül coğrafyasının tamamı için söyleyecek olursak Kahire'de, Srebrenitsa'da, Çeçenya'da, nerede bir Müslüman yaşıyorsa, bir sıkıntı olduğunda İstanbul'dakinin, Ankara'dakinin oradaki sıkıntı, dertle ilgilenmemesi diye bir şey olamaz" diye konuştu.

Bu ve benzeri çalıştayların bugün ve yarınlar için hayırlara vesile olmasını dileyen Dönmez, şunları kaydetti:

"Devletin bürokratları veya akademisyenleri olarak, İslam dünyasında olup biten hadiseleri, geleceğimizin nasıl şekilleneceğini anlamak, yakinen izlemek durumundayız. Ortak konularımız, dertlerimiz geçmişten bugüne, geleceğe aynı minvalde aktığı için, yüreklerde de aynı minvalde akmak durumunda olduğu için, neyi, nerede, nasıl söyleyeceğiniz hususu, neyi, nerede hangi miktarda yapacağınız konusu bizim için bir meçhul değil."

"Bizleri İslam inancı bir araya getirdi"

Maldiv Cumhuriyeti Adalet Partisi Genel Başkanı Omran Abdalla da çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere şükranlarını sunduklarını belirtti.

Türkiye'nin İslam alemine yönelik yaptığı çalışmaları hayranlıkla takip ettiklerini anlatan Abdalla, güzel bir çalışma için bir arada olduklarına vurgu yaparak, "Bizleri bu toplantıda bir inanç birliği, İslam inancı bir araya getirdi" dedi.

Maldivler hakkında bilgiler veren Abdalla, Maldivler'in 900 yıl önce İslam'ı tercih ettiğini belirterek, "Maldiv halkı, İslam dinini ve kültürünü korumak için çaba sarf etmektedir. Maldivler, İslam coğrafyasının bir parçası olduğunu göstermektedir. İslam ümmetiyle ilişkilerini önemsemektedir" diye konuştu.

Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü ile Türk Arap İlişkileri Merkezi işbirliğiyle düzenlenen ve yarın da sürecek çalıştaya; Malezya, Maldivler, Libya, Tunus, Cezayir, Bahreyn, Katar, Endonezya, Hindistan ve Güney Afrika'dan çok sayıda bürokrat, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılıyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Yasin Aktay Ak Parti Cezayir Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Numeroloji nedir, nasıl hesaplanır ve ne işe yarar? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Ömer canlı izle 2024! Star TV Ömer 54. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Ömer dizisi nereden izlenir? Ömer yeni bölümde neler olacak? Tarot Falı Nedir, Nasıl Yorumlanır ve Nasıl Bakılır? The King's Man: Başlangıç filmi oyuncuları kim? The King's Man: Başlangıç filmi konusu, oyuncuları ve The King's Man: Başlangıç özeti! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! 6 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Astrolojide Dolunayın Anlamı ve Etkileri: Hangi Burçları Daha Çok Etkiler? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Külkedisi Sendromu Nedir ve Nasıl Kurtulunur? YSK kesin seçim sonuçlarına nereden bakılır? İşte YSK kesin sonuçlar
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title