Haberler

    Yeşilçam'ın zümrüt gözlüsü: Çolpan İlhan

    Güncelleme:

    Muharrem Bedrettin İlhan ile Perihan İlhan'ın kızı, şair Attila İlhan'ın kız kardeşi Çolpan İlhan, 8 Ağustos 1936'da İzmir'de dünyaya geldi.

    Muharrem Bedrettin İlhan ile Perihan İlhan'ın kızı, şair Attila İlhan'ın kız kardeşi Çolpan İlhan, 8 Ağustos 1936'da İzmir'de dünyaya geldi. İlk ve orta eğitiminin büyük bölümünü İzmir'de tamamlayan sanatçı, babasının görevi dolayısıyla bulundukları Balıkesir'de liseye başladı. Balıkesir'deyken tiyatroya başlayan İlhan, daha sonra gittiği İstanbul'da yatılı eğitim veren Kandilli Kız Lisesi'nden mezun oldu.

    Hem İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü hem de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nü bitiren İlhan, okul arkadaşlarıyla "Akademi Tiyatrosu" adlı bir grup kurarak, birçok oyun sahneledi.

    Usta sanatçı, akademide sahneye koyduğu "Antigone" oyunundaki performansının beğenilmesi üzerine, 1957'de ilk sinema filmi "Kamelyalı Kadın"da başrol oynadı. Aynı yıl, Küçük Sahne'de Münir Özkul ve Uğur Başaran ile aynı sahneyi paylaşan İlhan, "Sevgili Gölge" adlı oyundaki performansıyla profesyonel oyunculuğa adım attı.

    Unutulmaz oyuncu Sadri Alışık ile 1959'da evlendi

    Çolpan İlhan, 3 sezon çeşitli oyunlarda rol aldığı Küçük Sahne'nin dağılmasının ardından Oda Tiyatrosu'nda Müfit Ofluoğlu ve Sabahattin Kudret Aksal'ın "Tersine Dönen Şemsiye" adlı eserini sahneledi.

    Ağabeyi Attila İlhan'ın senaryosunu kaleme aldığı 1959 yapımı "Yalnızlar Rıhtımı" filminde oynayan sanatçı, bu sırada usta oyuncu Sadri Alışık ile tanıştı ve 20 Ağustos 1959'da evlendi. İki sanatçının oğlu Kerem Alışık, 1960'ta dünyaya geldi.

    Halit Refiğ tarafından 1974-1976 yıllarında çekilen ilk televizyon dizisi "Aşk-ı Memnu"da canlandırdığı "Matmazel" rolüyle izleyicinin dikkatini çeken İlhan, 1976'dan sonra sinemaya bir süre ara verdi.

    İlk kez 21 yaşında sinemaya adım atan sanatçı, 1970'e kadar birçok önemli filmde başrol oynadı.

    Eşi Sadri Alışık'ı 1995'te kaybeden usta oyuncu, 1998'de "Devlet Sanatçısı" unvanını aldı.

    "Tiyatro sığınılacak limanım"

    İlhan, oğlu Kerem Alışık ile kurduğu Sadri Alışık Kültür Merkezi'ne ilişkin kaleme aldığı bir yazıda, şu ifadeleri kullanmıştı:

    "Onca tiyatro, sanat eserinin ticaret çalkantılarına yenik düşürülmek istendiği şu dönemlerde, tiyatro bana sanat adına sığınılacak bir liman gibi geliyor. Tiyatronun yanı sıra, alabildiğine geniş bir yelpazede, kültür etkinlikleri ve yeni yeteneklere de açık bir kültür sanat ortamı yaratmak en büyük arzumuz."

    Kariyeri boyunca tiyatro oyunları dışında 300'e yakın sinema filminde rol alan İlhan, Ömer Lütfi Akad, Safa Önal, Osman Seden, Hulki Saner ve Nejat Saydam'ın da aralarında olduğu birçok ünlü yönetmenle çalıştı.

    Çolpan İlhan, 25 Temmuz 2014'te geçirdiği kalp krizi sonucu 78 yaşında hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'nda eşinin yanına defnedildi.

    Rol aldığı bazı film ve diziler ise şöyle:

    "Kamelyalı Kadın", "Bir Şoförün Gizli Defteri", "Yalnızlar Rıhtımı", "Nefes", "Aşkın Saati Gelince", "Tatlı Hayat", "Aşk-ı Memnu", "İnleyen Nağmeler", "Sinekli Bakkal", "Turist Ömer Almanya'da", "Turist Ömer Dümenciler Kralı", "Ahtapotun Kolları", "Turist Ömer", "Barut Fıçısı", "Sonbahar Yaprakları."

    Sanatçının doğum günü olan 8 Ağustos'ta, kabri başında anma töreni gerçekleştirilecek.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Çolpan İlhan İzmir Haberler

    Bakmadan Geçme

    36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title