Haberler

    Tiyatro ustası Macide Tanır anılıyor

    Güncelleme:

    Tanır, Yunanistan'ın Yanya şehrinden İstanbul'a göç eden Binbaşı İbrahim Birmeç ile Sabriye hanımın kızı olarak 1922'de İstanbul'da dünyaya geldi.

    Tanır, Yunanistan'ın Yanya şehrinden İstanbul'a göç eden Binbaşı İbrahim Birmeç ile Sabriye hanımın kızı olarak 1922'de İstanbul'da dünyaya geldi.

    Pendik'te büyüyen Tanır, Erenköy Kız Lisesi'ni birincilikle bitirdi.

    "Bu memleketin mektepli sanatçıya ihtiyacı var, olabiliyorsanız olunuz." diyen babasının teşvikiyle Galatasaray Lisesi'nde yapılan sınava girdi ve aralarında Carl Ebert'in de olduğu hocalar tarafından konservatuvara kabul edildi.

    Ankara Devlet Konservatuvarı'na devam eden Tanır, bir sınıf atlayarak Şan Bölümü'ne başladı ancak tiyatro bölümüne devam ederek, okulu 3 yılda tamamladı.

    Usta sanatçı Tanır, yüksek lisans eğitimini bitirdiği 1943'te Devlet Tiyatrolarında göreve başladı. İlk defa Moliere'in "Kibarlık Budalası" eserinde sahneye çıktı.

    "Dünyanın Düzeni", "Öteye Doğru", "Nora", "Hortlaklar", "Kanlı Düğün", "Altın Göl", "Kibarlık Budalası", "Gölge Ustası" adlı önemli tiyatro eserleriyle birlikte 60'ın üzerinde oyunda rol alan sanatçı, "Tepemdeki sanatçı Macide rahat bırakmıyor, hiçbir şeyi doyasıya yaşayamadım." sözleriyle tiyatroya olan sevdasını her fırsatta dile getirdi.

    Devlet Tiyatrolarındaki görevinden 1985'te emekli olan sanatçı, 2 yıl kadar Tiyatro Kare'de oyunculuk yaptı.

    Başarılı oyuncu, emekli olduktan sonra "Yer Demir Gök Bakır", "Yengeç Sepeti" ve "Cumhuriyet" adlı sinema filmleriyle "Baharın Bittiği Yer" ve "Şehnaz Tango" adlı televizyon dizilerinde rol aldı. Radyo tiyatrosu ve seslendirmeler sayesinde oyunculuğunun yanı sıra sesi ile de dinleyicilerin hafızalarında yer edindi.

    Pek çok prestijli ödüle layık görülen sanatçı, 1988'de Kültür Bakanlığı, Şehir Tiyatroları, Hürriyet gazetesi tarafından ödüllendirilirken, 1993'te Avni Dilligil Onur Ödülü, İtalyan Kültür Bakanlığı Adelaide Ristari Ödülü'ne sahip oldu. 1991'de Devlet Sanatçısı unvanı aldı.

    Macide Tanır, 2000'de yayımlanan, anılarını kaleme aldığı "Tiyatronun Cadısı" isimli kitabında, "Tiyatroda genellikle anne rolü oynadım. Doğal olarak çocuklarım oldu. Hepsini ayrı ayrı çok sevdim. Özellikle oyun süresince benim için çok şey ifade ettiler. Annelik duygusunu onlarda tattım. Duygunun rengini, boyutlarını biliyorum. Doğurmadığıma bir an bile pişman olmadım ise onlara duyduğum sevgi sayesindedir." sözleriyle ifade etmişti.

    Tiyatroya olan sevgisini her şeyin üzerinde tutan sanatçı, bir röportajında tiyatro sevgisine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

    "Tiyatrosuz yaşayamam sandım. Şimdi yaşıyor muyum sanki? Bu Macide'nin bedenini oradan oraya sürüklüyorum. Bunun ne demek olduğunu, ne anlamanızı beklerim ne de sizi üzmek isterim."

    Tanır, TRT'nin "Arkası Yarın" ve "Radyo Tiyatrosu" programlarında, "Brahms'ı Sever misiniz?", "Fırtına Gecesi", "Yanlış Ödenen Borç", "Paris'e Gece Varış", "Peşimizde Biri Var" ve "Miras"ın da aralarında olduğu birçok eserin seslendirmesini yaptı.

    Ziya Öztan'ın 1998 yapımı Cumhuriyet adlı filminde, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı canlandırarak unutulmazlar arasına giren Tanır, bu rol için "Hayatımın en büyük şerefi" değerlendirmesinde bulunmuştu.

    Tanır, 6 Şubat 2013'te yoğun bakım ünitesinde solunum yetmezliğinden hayatını kaybetti. Tanır'ın cenazesi Emirgan Mezarlığı'na defnedildi.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Yunanistan İstanbul Magazin Haberler

    Bakmadan Geçme

    Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title