Haberler

"Oyuncu Olmamı İstemeyenler Çoğunlukta!"

Güncelleme:

Spielberg'ün yeni filmi 'Şehit'te oynamak için teklif de alarak başarısını kanıtlayan Yavuz Bingöl, sırlarını anlattı.

Yavuz Bingöl, 1.5 yıl sonra 'Ateş' adını verdiği türkü albümüyle hayranlarının karşısına çıktı.

15 türküden oluşan albümünü, geçtiğimiz günlerde yaşamını kaybeden yönetmen Seyfi Teoman'a ithaf eden Bingöl, "Seyfi beni çok etkiledi" diyor. Efsanevi yönetmen Steven Spielberg'ün 'Şehit' adlı filminde oynamak için teklif alan sanatçı; çok konuşulan tekliften albümüne, kızı Türkü'den gelecekle ilgili planlarına her şeyi GÜNAYDIN'a anlattı.

TÜRKÜLER ASLA ÖLMEZ

'Ateş' adını verdiğiniz 11'inci albümünüz nasıl bir çalışma oldu?

Üç yıl önce 40 şarkıdan oluşan çifte bir albüm çıkarmayı düşünüyordum; 'Kül' ve 'Ateş' bir arada olacaktı ancak ekonomik sıkıntılar yüzünden sadece 'Kül' adlı albümü çıkarabildim. İçinde türkülerin bulunduğu 'Ateş' albümünü çıkarmak bugüne nasip oldu. Repertuvarın çoğu hazırdı, 4-5 tane yeni türkü daha ekledim.

Albümde çalıştığız isimler kimler?

Erdal Erzincan'dan Mete Özgencil'e kadar pek çok isimle çalıştım. Düzenlemeleri Mete Artun yaptı.

Albümünüzü; yakın zamanda hayatını kaybeden Seyfi Teoman'a ithaf ettiniz. Neden?

Seyfi ile Nürnberg Film Festivali'nde tanışmıştım. Kendisinden çok etkilendim. 'Deniz Gözlüm' adlı parçayı onun ölüm haberini aldıktan sonra albüme koydum. Albümümü de Seyfi'ye ithaf ettim.

Türkülere yeteri özen ve önemin gösterildiğini düşünüyor musunuz?

Eskiden sanki 100 tane türkü varmış gibi herkes aynı türküleri söylüyordu. Son dönemde o moda geçti. Türküler gelip geçici değildir ve ölmezler. Anadolu'da binlerce türkü var; her dönem, o zamana uygun türküler yapılmıştır. 700 yıldır böyle. Günümüzde de türkü yapılmaya çalışılıyor ama eskilerin tadını vermiyor. Türkülerin biraz geride kaldığı ya da çok gündemde olmadığı düşünülüyor ama bence hiç öyle değil. Her zaman alıcısı var.

Siz Anadolu'nun hemen her köşesini görmüş biri olarak türküler konusunda avantajlı olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Baba mesleğinden dolayı Anadolu'da pek çok yeri gezip görme imkanım oldu. Üretim aşamasında edindiğim deneyimler bana ilham veriyor ama benim en büyük avantajım annem. Annemin ozan olmasının bana büyük katkısı oldu.

Neden genellikle dramatik türküler seslendiriyorsunuz?

Anadolu'nun o kadar çok Nasreddin Hocası var ki, mizah duygusu çok gelişmiştir. Oyun havaları, karşılamaları vardır ama ben daha çok acıyı, hasreti anlatan türküleri tercih ediyorum.

Bu tür türküleri seçmenizde yaşadıklarınızın etkisi var mı?

Tabii ki, doğduğu yerde büyümek ve okumak her insanın hakkı. İlkokulu beş ayrı ilde okumuş biri olarak, benim de hayatımda ayrılıklar, gurbetler, özlemler hep olmuştur.

#Sayfa#

MÜZİĞE İHANET ETMEM

Son yıllarda oyunculuk kariyerinize daha fazla ağırlık verdiniz sanki. Müziği geri plana atmış gibi gösterilmek sizi rahatsız ediyor mu?

Oyunculuğu çok severek yapıyorum ama müziği geri plana atmış değilim. Müziğe ihanet etmem söz konusu değil. Müzik yaparken daha fazla tatmin oluyorum.

Oyunculuğunuzla daha fazla alkış alıyor gibisiniz. Yoksa bu alanda çok fazla göz önünde bulunduğunuz için mi öyle bir algı var?

Televizyon çok özel bir alet, orada bir iş yaptığınız zaman halka hemen ulaşabiliyorsunuz. Aynı şey sinema için de geçerli. Ama müzik için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bir albüm çıkardığınızda albümü tanıtacak program sayısı çok az. Albümle ilgili tanıtım yapmaya gidiyorum, oyunculuğum konuşuluyor.

SAMİMİ VE DOĞALIM

Oyunculukta geldiğiniz yerin ne kadarı başarı, ne kadarı şans sizce?

Tesadüflere inanırım. Ömrüm hep trenlerde geçti, 'Kara Tren' diye bir türküyle yıldızım parladı. O yüzden bugün bulunduğum yerin tesadüf olmadığını düşünüyorum.

Nuri Bilge Ceylan'dan Steven Spielberg'e kadar bu kadar talep görmenizi neye bağlıyorsunuz?

Kamera herkesi sevmiyor. Kamera, birini sevdi mi o kişi talep görür. Ben sokakta neysem sahnede veya kamera önünde de öyleyim. Çok abartılı oynayan biri değilim. Samimi ve doğal olmaktan yanayım.

Bu ilgi ve bu başarı sizi şımartmıyor mu?

Bazı insanların ömür boyu yani mezara kadar şımarmaya hakkı yok. Ben de onlardan biriyim herhalde. Mütevazılıkla kibir arasında çok ince bir çizgi vardır.

KIZIMIN DA SESİ GÜZELDİR

Gurbetten çok çektiniz ama kızınız Türkü Amerika'da...

Kızım Amerika'da eğitim görüyor. Yaz tatillerinde geliyor ama okulun bitmesine daha 2 yıl var.

Kızınızın Amerika'da okumasına nasıl izin verdiniz?

Kendi tercihiydi. Ben de onun bu isteğine karşı çıkmadım. Türkü; istediklerini yapmasını seven bir kız, tam bir Kova burcu zaten. Astrolojiye inanırım; Kova burçları sağlamdır, ayakları yere basar. Türkü'nün Amerika'da eğitim görmesiyle ilgili endişelerim vardı ama artık içim rahat. Özlem oluyor tabii ki...

Ne eğitimi alıyor?

Okul öncesi çocuk psikolojisi okuyor. Çocuklarla arası çok iyidir.

Okulu bittikten sonra Türkiye'ye dönmeyi düşünüyor mu?

Beyin göçüne karşı! Orada kalmayı hiç düşünmüyor. Kendi kültür ve geleneklerine bağlı biri zaten.

Peki, müzikle arası nasıl?

Keman çalıyor, çok iyi olmasa da piyano da çalar. Sesi de güzeldir.

Türkülere olan sevdanızdan dolayı mı Türkü koydunuz ismini?

Evet, iki ismi var aslında; Sinem Türkü.

#Sayfa#

50 YAŞINA GELDİM DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

"Bu ülkede kafa kol ilişkisi çok fazla ve ben o ilişkileri çok iyi yürütebilen biri değilim. Bazıları istediği haberi istediği şeyi hemen yaptırabilir ama siz bir şey yaparsınız umurlarında olmaz. O ilişkileri anlamış değilim."

"Son dönemde sanatla hükümet arasındaki ilişkilere bakınca rahatsız oluyorum. 50 yaşına geldim, bu anlamda değişen bir şey yok. Devletin; sanatı geliştirip, topluma yol gösteren sanatçıyı kollaması gerekir."

MÜZİSYENE SAYGI BAŞKA

"Yurt dışında bir sanatçıya, müzisyene gösterilen saygı, değer, sevgi başka boyutta. Orada sanatçının protokolde yeri vardır. Burada ise ozanlar otellerde yakılır, ömrü cezaevinde geçer, açlıktan ölür, sürgüne gönderilir."

SPIELBERG ÇOK HEYECANLANDIRMADI

Spielberg'ün 'Şehit' adlı filminde oynayacağınız yazıldı. Doğru mu?

'Üç Maymun' filmindeki performansımdan dolayı beni beğenmişler. 3-5 aydır yazışıyoruz. İsrail- Filistin meselesini anlatan filmde Filistinli birini oynamamı istiyorlar. Kesinleştiğinde bir basın toplantısıyla açıklayacağım.

Teklif sizi heyecanlandırıyor mu?

Bu teklifi aldığımda Cannes'da yaşadığım heyecan gibi bir heyecan yaşamadım. Tabii ki bir Hollywood filminde, dünyaca ünlü bir yönetmenle adımın anılması oyunculuk kariyerime büyük katkı sağlayacak olsa da, çok heyecanlanmadığımı itiraf etmeliyim. Cannes'a gittiğim kadar heyecanlanmadım yani. O durum çok başkaydı.

OYUNCU OLMAMI İSTEMİYORLAR

Cannes'da sizi o kadar heyecanlandıran şey neydi?

Türkiye'de oyunculuk yapanlara yurt dışında olduğu gibi saygı duyulmuyor. Burada benim oyunculuk yapmamı istemeyen bir kesim var. Haset ve kıskançlıktan dolayı "Herkes kendi işini yapsın" diyorlar. Yurt dışındaysa sizi sevmeyenler bile başarınıza saygı duyuyor. Cannes'da kırmızı halı üzerinde yürürken takdir görmenin hazzını yaşadım. İnsana kendisini iyi hissettirmek için elinden geleni yapıyorlar. Gerçekten bir sanatçı ve star edasıyla yaklaşıyorlar. Bana ve işime saygı duyulduğunu gördüm.

YÖNETMEN OLACAK

Yavuz Bingöl çocukluğunu konu alan 'Makas' adlı filmi yıl sonunda çekmeyi planlıyor. Bingöl ilk kez yönetmen koltuğuna oturmuş olacak.

Macar yönetmen Ferec Dorok'un 'İstanbul My Dream' adlı filminde rol alan Bingöl, Şangay Film Festivali'ne gidecek.

Bingöl ayrıca 2 Haziran'da Nazım Hikmet'i anmak için Moskova'da düzenlenecek etkinliğe katılacak.

Sinan Çetin'in yönettiği 'Çanakkale Çocukları' adlı filmi sene sonunda vizyona girecek.

Bingöl albüm olarak da annesinin sevdiği türküleri bir albümde toplamayı düşünüyor.

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Amerika Birleşik Devletleri Steven Spielberg Seyfi Teoman Yavuz Bingöl Magazin Haberler

title