Haberler

    Kestane Alerjisi Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer? Kestane Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilgi

    Güncelleme:

    Kestane alerjisi sebze ve meyve ile tüketildiğinde de görülebilen bir alerji çeşididir.

    Kestane alerjisi sebze ve meyve ile tüketildiğinde de görülebilen bir alerji çeşididir. Bunun nedeni ise besinlerdeki protein ile kestane içerisindeki proteinin uyuşmaması olarak bilinir.

    Kestane Alerjisi Nedir?

    Kestane alerjisi, kestane tükettikten sonra kestanenin içerisinde barındırdığı proteine bağlı olarak vücudun buna tepki göstermesi anlamına gelir. Bu hastalık, çocuklarda, bebeklerde, yetişkinlerde ve her yaşta görülebilen bir hastalıktır.

    Kestanenin yenmesi haricinde dokunulduğu takdirde bile alerjisi olan kişilerde reaksiyon gösterecektir. Bunun yanında kestaneyi koklamak da alerji belirtilerini ortaya çıkarır. Bunun en belirgin nedeni, kestane içerisinde bulunan proteinin, bağışıklık sistemi tarafından tehdit olarak algılanıp bu besini vücut içerisine almamak için verdiği savaştır. Bu savaş sonucu meydana gelir ve kişide belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Kestane yemenin yanı sıra kestane şekeri ve kestane balı da aynı alerjik nedenlere sebep olabilmektedir.

    Kestane Alerjisi Neden ve Nasıl Olur?

    Bu alerji, lateks ile çapraz reaksiyon denilen olay sonucunda gerçekleşir. Kestane alerjisi de bu reaksiyon kapsamına girer. Lateks içerisindeki proteinlerden bazıları kestane içerisinde de vardır. Bu proteinler kitinazlar olarak bilinir. İnsanların bu proteinlere karşı gösterdiği reaksiyonların adına Lateks Gıda Sendromu adı verilmektedir.

    Boğaz kaşınması ve şişmesi, yemek borusu ya da midede ağrı hissetmek, bulantı, kusma, hapşırma, burunda akıntı, göz kızarması, kulak kaşıntısı gibi belirtiler bu sendroma işaret verir. Lateks Sendromu bulunan kişilerde sık sık muz, avokado, havuç, elma, patates, kavun, domates gibi besinlerin alerjisi de görülmektedir. Lateks alerjisine bağlı olarak ceviz, badem, fındık ve kestane tüketildiği zaman ağız içerisinde yanma ve buruşma hissi yaşanır.

    Kestane Alerjisi Nasıl Anlaşılır? Kestane Alerjisi Belirtileri

    Kestane alerjisi pek çok belirti ile kendini gösterir. Bu belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    Nefes alırken hissedilen burun tıkanıklığı

    Burun akıntısı

    Konuşurken ya da nefes alırken hırıltı olması

    Gözlerde yanma hissi

    Gözlerde kızarma

    Gözlerin yaşarması

    Öksürük

    Hapşırma

    Ciltte kaşınma ve kızarma

    Konuşurken meydana gelen ses kısıklığı

    Kusma

    Mide bulantısı

    Baş ağrısı ve sinüs ağrıları

    Yutkunma esnasında güçlük çekme

    Keskin bir karın ağrısı

    Anafilaksi

    Kan basıncında ani düşmeler yaşanması

    Egzama

    Kaşıntı

    Dil, dudak, yüz ve boğazda şişme ve yanma

    Kurdeşen

    İshal, kabızlık ve hazımsızlık, gaz, karında hissedilen kramplar, mide bağırsak rahatsızlıkları

    Nefes alıp verme esnasında hissedilen güçlük hissi

    Ciltte deri döküntüleri

    Astım

    Sık sık hissedilen solunum zorlukları

    Göz kararması gibi belirtiler olarak sıralanabilir.

    Kestane Alerjisi Tedavisi Hakkında Bilgi

    Kestane alerjisinin belirlenmesi için sağlık kuruluşlarının ya da hastanelerin alerji bölümlerinden test yaptırılması gerekir. Kestane alerjisinin kesin bir tedavisi yoktur. Kişi eğer böyle bir hastalığa ya da alerjiye sahipse içerisinde kestane bulunduran besinlerden ve yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bir hekime başvurulduğu zaman, eğer bu alerji sık sık yaşanıyor ve tekrar ediyorsa, alerjiye bağlı olarak farklı farklı semptomlar yaşanıyorsa hekim kortikosteroid krem ya da antihistaminik ilaç tedavisi uygulaması yapacaktır.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Magazin Haberler

    Çorum'da okul basan yabancı uyruklu veli, okul müdürünü zincirle darbetti

    Çorum'da okul basan yabancı uyruklu veli, okul müdürünü zincirle darbetti

    Markette başörtülü kadınlara çirkin saldırı! Kaydedilen görüntüleri başını yaktı

    Markette başörtülü kadınlara çirkin saldırı! Kaydedilen görüntüleri başını yaktı

    Atama bekleyen genç öğretmen, iş görüşmesinde teklif edilen ücrete isyan etti

    Atama bekleyen genç öğretmen, iş görüşmesinde teklif edilen ücrete isyan etti

    Bakmadan Geçme

    Mauro Icardi serbest kalma, çıkış maddesi var mı? #129300 Icardi instagram'da Galatasaray'ı sildi mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 6 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 6 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 6 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 6 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 6 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 6 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 6 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 6 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 6 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 6 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Anthony Martial Galatasaray'a gelecek mi? Transferde son durum Fransa Lüksemburg maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Fransa Lüksemburg hazırlık maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hakkari Belediyesi'ne kayyuma ilk yorum: Hukuk gereğini yaptı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hakkari Belediyesi'ne kayyuma ilk yorum: Hukuk gereğini yaptı

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title