Haberler

Macaristan'ın Özgürlük Savaşı'nın 168. Yıl Dönümü Kütahya'da da Kutladı

Macaristan Özgürlük Savaşı’nın 168. yıl dönümü Kütahya’da törenle kutlandı.

Macaristan Özgürlük Savaşı'nın 168. yıl dönümü Kütahya'da törenle kutlandı.

Macar milli kahramanı Lajos Kossuth'un 1850-1851 yıllarında sürgüne gönderildiği Kütahya'da yaşadığı evde düzenlenen törene Vali Şerif Yılmaz, AK Parti Kütahya milletvekilleri Şükrü Nazlı, İshak Gazel ve Vural Kavuncu ile Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Celal Başoğlu, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Macaristan Müsteşar Yardımcısı Gergly Pröhle, Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich, Macar Milli Müzesi Genel Müdürü Laszlo Csorba, Vali YardımcıIarı Hüdayar Mete Buhara, Rıza Gençoğlu, Aytaç Akgül, AK Parti Kütahya İl Başkanı Ali Çetinbaş, Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral, Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, bazı daire müdürleri ve davetliler katıldı.

Macaristan Fahri Konsolosu Kütahya iş adamı İsmet Güral, Türk Macar dostluğunun her geçen gün attığını dile ifade etti.

Tören İstiklal Marşı ile Macaristan milli marşının okunmasıyla başladı. Daha sonra Lajos Kossuth'un anıtına çelenk sunuldu.

Macaristan İnsan Kaynakları Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gergly Pröhle Macarların milli kahramanı Lajos Kossuth'a zor günlerinde sahip çıkan Osmanlı Devleti'ne minnettar olduklarını söyledi.

Kütahya'nın Macarlarda ayrı bir saygınlığının ve yerinin olduğunu ifade eden Pröhle, "Kütahya Türkiye'nin başkenti değil ama Macar-Türk dostluğunun başkentidir. Lajos Kossuth Macar özgürlüğü için mücadele verdi. Geçtiğimiz günlerde terör olaylarıyla Türkiye halkını korkutmaya çalıştılar. Türkiye halkına taziyelerimi iletiyor, acılarınızı paylaşıyoruz. Burada demokrasinin önemine vurgu yapmak istiyorum" diye konuştu.

Macaristan Özgürlük Savaşı'nın 168. yıl dönümü töreninde konuşan Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Macaristan özgürlük savaşının 168. yıl dönümünde burada sizlerle birlikte bulunmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti öncelikle dile getirmek istiyorum.Bizler Türk Milleti olarak tarihte var olduğumuz günden itibaren hürriyete özgürlüğe olan inancımızla bu günlere kadar geldik. Dünya tarihinde farklı dönemlerde kurmuş olduğumuz farklı devletlerle birçok defa var olma özgür olma hür olma mücadelesi vermiş bir milletin evladı olarak; Macar Milli Kahramanı, 1848 Macaristan devrimi ve özgürlük savaşının önderi, Türk-Macar dostluğunun en önemli şahsiyetlerinden Lajos Kossuth'u saygıyla anıyorum. Kütahya'mız bu değerli kahramanı dostları ile birlikte 1850-51 yılları arasında iki yıl burada misafir etmiş ve anısına saygı amacıyla 1982 yılında müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştır. Macaristan ile olan dostluğumuz yalnız bunlarla sınırlı olmayıp; Kütahya'mız Macaristan'ın Peç şehri ile 1975 yılından beri Kardeş Şehir ilişkisi içerisindedir. Dostluk ilişkilerimiz karşılıklı ziyaretlerle sürekli gelişmektedir. Zigetvar Kentinde bulunan Türk-Macar Dostluk Parkı nasıl Türk ve Macar halkları arasındaki barış ve kardeşliği temsil ediyorsa Kütahya'mız da bulunan Koşut Müzesi de aynı şekilde iki halk arasındaki barış ve dostluğun ülkemizdeki simgesidir. İki halk arasındaki yüzyıllara dayanan bu barış ve dostluğun sonsuza dek sürmesini diliyorum" dedi.

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz da, "Büyük devlet adamı Lajos Kossuth'u saygıyla anıyorum. Ulusların özgür toplum olma mücadeleleri kolay olmamış, bu uğurda çok mücadeleler verilmiştir. Macarların bağımsızlık mücadelesinde gösterdiği azim ve kararlılık tarihteki haklı yerini almıştır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol tarafından restore edilen Kossuth'un Anıları Müzesi'nin açılışı gerçekleştirildi. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kamil Saraçoğlu Şerif Yılmaz Macaristan Kütahya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title