Haberler

Lübnan İç Savaşına Biz Neden Olmadık"

Lübnan'daki Filistinli gruplar, yayınladıkları ortak bir bildiri ile 1975'teki iç savaşın başlamasına neden olmadıklarını açıkladı.

Lübnan'daki Filistinli gruplar, yayınladıkları ortak bir bildiri ile 1975'teki iç savaşın başlamasına neden olmadıklarını açıkladı.

Maruni Kilisesi Patriği Beşara Rai'nin katıldığı bir televizyon programında, 1975'teki iç savaşa Filistinli grupların neden olduğunu söylemesi üzerine, Filistinli gruplar yayınladıkları ortak bir bildiri ile bu iç savaşın başlamasına neden olmadıklarını açıkladı.

Lübnan'ın Sayda şehrinde Filistinlilerin yaşadıkları mülteci kamplarında faaliyet gösteren "Filistinli İslami gruplar"ın yayınladığı ortak bildiride, "1975'teki iç savaşta biz sadece kendimizi savunduk. Patrik Rai, bu yanlış açıklamasını derhal düzeltmelidir." ifadelerine yer verildi.

Bildiride, Patrik Rai'nin açıklamaları, " Lübnan'da yaşayan Filistin halkına bir darbe" olarak nitelendirildi.

Patrik Rai, katıldığı televizyon programında, "1975'teki iç savaşa Filistinliler neden oldu." ve "Bunlar neden Filistin'e geri dönmüyorlar?" ifadeleri ile Lübnan'da yaşayan Filistinlileri hedef almıştı.

Lübnan iç savaşı

Beyrut'taki Aziz Maruni Kilisesi önünde 13 Nisan 1975'te Filistinli mültecileri Tel ez-Zater Kampı'na taşıyan otobüse, Hristiyan Falanjist milisler tarafından düzenlenen silahlı saldırıda kadınlar ve çocukların da aralarında bulunduğu 27 Filistinlinin hayatını kaybetmesi, iç savaşın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Ülkede, siyasi-mezhepsel ayrışma ve silahlanmanın eklenmesiyle olaylar 15 yıllık bir iç savaşa dönüştü.

Lübnan'daki farklı din ve mezhepleri karşı karşıya getiren iç savaş, 1989 yılında Suudi Arabistan'ın Taif şehrinde, "Taif Antlaşması'nın" imzalanmasıyla sona erdi ancak antlaşma etkin olana kadar gruplar arasında çatışmalar bir süre daha devam etti.

Ülkede, 1975-1990 yılları arasında süren iç savaşta 150 binden fazla insan hayatını kaybederken, yüz binlerce kişi yaralandı, bir milyondan fazlası da ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin Lübnan Taif Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title