Haberler

Kuramer Müdürü Prof. Dr. Bardakoğlu Açıklaması

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Kur'an Araştırmaları Merkezi (KURAMER) Müdürü Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "Herhangi bir fikri empoze etmeyi değil, farklı görüşlerin, ilmi seviye korunarak tartışılmasından yanayız." dedi.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Kur'an Araştırmaları Merkezi (KURAMER) Müdürü Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "Herhangi bir fikri empoze etmeyi değil, farklı görüşlerin, ilmi seviye korunarak tartışılmasından yanayız." dedi.

KURAMER tarafından 29 Mayıs Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) konferans salonunda düzenlenen "İslam Düşünce ve Geleneğinde Kutsiyet, Velayet ve Keramet" başlıklı sempozyumda konuşan Bardakoğlu, farklı anlayışların toplumun huzur ve sükununu bozmaması gerektiğini belirterek, "Bunu sağlayacak olan ise siyasettir, devlettir. Bir de bu farklı anlayışların Kur'an ve sünnetin genel çerçevesinin dışına taşmaması İslam'ın ana ilkelerinin içerisinde kalması gerekir: Bunu sağlayacak olan da ilim ehlidir. Burada hem ilim ehline hem de toplumun yönetilmesinden sorumlu olan mercilere önemli görevler düşmektedir." diye konuştu.

KURAMER'i İslam'ı, Kur'an ve sünneti olabildiğince doğru anlamak ve anlatmak gayesiyle kurulmuş bir araştırma merkezi olarak tanımlayan Bardakoğlu, "Kur'an'ı olabildiğince doğru anlamak günümüz Müslümanlarının ihtiyaç duyduğu temel bir gayedir." dedi. Türkiye'yi dini inanışların hayata yansıtılması açısından özgürlükler cenneti olarak niteleyen Ali Bardakoğlu, şunları kaydetti:

"İsteyen istediği dini davranışı, tavrı sergileyebiliyor ve bu konuda tam bir kargaşanın olduğunu da görebiliyoruz. Bu ortamda bize düşen doğru bildiklerimizi söylemektir. Çocuklarımızın, torunlarımızın bizi böyle bir veballe suçlamasını önlemektir. 'Madem aklınız eriyordu Kur'an'ı ve resulün sünnetini biliyordunuz niçin doğru bildiklerinizi söylemediniz' gibi bir hitaba hem çocuklarımız nezdinde hem mevla nezdinde muhatap olmamak için bu gayreti gösteriyoruz. Bugün de İslam dünyasının başından beri boğuştuğu, anlamaya çalıştığı etrafında birçok literatürün oluştuğu birçok yeni oluşumlara kaynaklık eden bir önemli anlayışı kutsiyet, velayet ve keramet anlayışlarını konuşacağız. KURAMER olarak herhangi bir fikri empoze etmeyi değil farklı görüşlerin ilmi seviye korunarak tartışılmasından yanayız. Farklı fikirlerin topluma sunulmasını, bu netameli konunun enine boyuna tartışılmasını amaçlıyoruz."

Bardakoğlu, KURAMER bünyesinde yüze yakın akademisyenin görev aldığını belirterek, "Kur'an'ı anlama ciddi ilmi bir çabadır. Çalışmalarımız Kur'an'ı on dört asırlık süreçte suyun nerede bulanıklaştığını da gözler önüne sererek incelemeye yöneliktir. Son din İslam kaynağından pırıl pırıl çıktı ve insanlığa tebliğ edildi. Kur'an sadece yedinci yüzyılda yaşayanlara değil hepimize geldi. Böyle olunca bizim dinle ilgili sorunlarımızı konuşmamız, ön dört asırlık mirasımızı kavramamız bugün Kur'an ve sünnetle sahih ilişki kurmamız gerekiyor. KURAMER olarak bu minvalde mütevazi bir katkıda bulunma çabasındayız." diye konuştu.

Sempozyuma, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler'in yanı sıra çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve öğrenci katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Ali Bardakoğlu İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title