Haberler

Tiyatro ile "Sil Baştan" Dediler

Güncelleme:

Esenler Belediyesi, Haldun Dormen tarafından kaleme alınan "Sil Baştan" adlı oyunu Esenlerlilerle buluşturdu.

Esenler Belediyesi, MS Hastalığı ile ilgili farkındalığın artırılması amacıyla tiyatro sanatçısı Haldun Dormen tarafından kaleme alınan "Sil Baştan" adlı oyunu Esenlerlilerle buluşturdu.

Esenler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından MS Hastalığı (Multiple Skleroz) ile ilgili olarak farkındalığın artırılması ve hastalık tanısı konmuş kişilere hastalığın her aşamasında gerek tıbbi, gerekse psikolojik destek vermek amacıyla Haldun Dormen'in yazdığı "SİL BAŞTAN" adlı oyunu Esenler halkıyla buluşturdu. Tiyatro öncesinde fizyoterapist Kübra Dereli, izleyicilere MS hastalığı ile bilgi verdi. Esenler Belediyesi Konferans Salonu'nda gösterimi yapılan tiyatro oyununa; Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat, birim müdürleri, MS hastaları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kadınların erkeklere göre iki kat daha fazla etkilendiği ve Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin insanın muzdarip olduğu MS hastalığı, Haldun Dormen tarafından yazılıp yönetilen, "SİL BAŞTAN" adlı oyunla gündeme taşınıyor. Göksel Kortay, Ayça Varlıer, Gazi Şeker, Nuri Gökaşan, Hüseyin Gülhuy ve Nebi Birgi gibi isimlerin rol aldığı oyun, dram-komedi tarzında sahneleniyor ve hastalığın pençesindeki bir oyuncunun hayatı konu ediliyor. Oyunda, MS hastalığına yakalanan karakteri canlandıran Ayça Varlıer, hastalığa yakalanınca önce işinden, sonra da eşinden oluyor. Tedavi gördüğü hastanede aynı hastalığa yakalanmış bir basketbolcuyla tanışan Varlıer, moral bularak yeniden hayata tutunarak 'sil baştan' yapıyor. Haldun Dormen oyun sayesinde tüm hastalara umut aşılamak ve umudun önemini vurgulamak istiyor.

İzleyiciler tarafından büyük alkış alan ve beğeni toplayan tiyatro gösteriminin ardından Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat, oyunculara teşekkür ederek çiçek ve plaket takdim etti.

(Multipl Skleroz) MS nedir?

Multipl skleroz, sinir sistemini etkileyen , daha çok genç bireylerde görülen bir hastalıktır. Hastalık seyri çok değişken ve farklı gidebilir. Çok iyi seyir yanında fiziksel özürlülüğe de yol açabilmektedir.

Normal koşullar altında bağışıklık sistemimiz vücutta kendi dokusuna karşı tepki vermeyecek şekilde eğitilmiştir. Şu ana kadar hastalığın nedeni tam olarak anlaşılamamasına karşın, burada problem bağışıklık sisteminin genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle anormal bir biçimde, merkezi sinir sistemi dediğimiz omurilik ve beyindeki sinir dokusunu saran özel bir moleküle karşı reaksiyon geliştirerek iltihaba ve hasara yol açmasıdır. Hastalığın seyri ataklar ve düzelmeler veya baştan hep ilerleyici seyir gösterebilir. Hastalığın başlangıç veya seyri sırasında ortaya çıkabilecek bulgular şunlardır: Tek veya iki gözde bulanık görme, renk seçememe, çift görme, güç kaybı (tek veya iki taraflı), his kaybı-uyuşukluk, dengesizlik, peltek konuşma, idrar kaçırma veya yapamama. Bu bulgular tek tek veya birkaçı bir arada görülebilir.

Günümüz koşullarında hızlı ve objektif kötüleşmelerde kortizon tedavisi, sık kötüleşen hastalarda ise koruyucu ve/veya bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviler uygulanmaktadır. Tedaviye yönelik çok sayıda ilaç çalışması halen devam etmektedir.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Haldun Dormen Sil Baştan Esenler Aydın Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title