Haberler

Sahne Bilge Kral ve Sürgün Sultan'ın

Yeni tiyatro sezonu için son sürat provalarını sürdüren Oyuncu Tayfası iki iddialı oyunla geliyor. Yeni dönemde son Osmanlı padişahı Vahdettin ile Bosna Hersek’in efsanevi lideri Aliya İzzetbegoviç sahnede olacak.

Ünlü tiyatro sanatçısı merhum Hasan Nail Canat’ın rahle-i tedrisinden geçen genç ve başarılı oyuncu Kerem Yılmaz’ın sanat yönetmenliğini yaptığı Oyuncu Tayfası, yeni sezonu iki büyük prodüksiyon ve iddialı başka yapımlarla karşılamaya hazırlanıyor. Provalarına şimdiden başlanan ‘Sürgün Sultan’ ve ‘Bilge Kıral’,


yeni sezonda Oyuncu Tayfası’nın merakla beklenen iki önemli çalışması olacak. ‘Sürgün Sultan’, Zekeriya Yıldız’ın aynı adlı romanından sahneye uyarlandı.


36. ve son Padişah


Osmanlı’nın otuz altıncı ve son Padişahı olan Sultan Mehmed Vahdeddin’in (1861-1926) siyasi hayatından çok, onun sürgün yıllarına insani boyutlarıyla odaklanan eser, Elçin Gürler tarafından tiyatro senaryosu haline getirildi. Oyunu Kerem Yılmaz yönetecek. Yeni sezonun bir diğer iddialı yapımı ise, Bosna Hersek’in efsanevi lideri Aliya İzzetbegoviç’in hayatını konu alan ‘Bilge Kral-Aliya’ adını taşıyor. Bu eserin hikayesi Kerem Yılmaz’ın kaleminden çıktı. Metin, yine elçin Gürler tarafından tiyatroya uyarlandı. Oyunun Ekim sonu gibi perde açması bekleniyor. Bahçelievler Belediyesi Nurettin Topçu Sahnesi’nde provalarını sürdüren ekibin bir diğer dikkat çeken oyunu ise Necip Fazıl Kısakürek’in oyunlarından derlenen kolaj çalışması. Bu çalışma “Benim Adım Necip” adını taşıyor.


28 Şubat sürecini ele alan ‘Şubat’ın Sonu’ ise çok yakın tarihimizde postmodern darbe olarak nitelenen o meş’um dönemin günümüze yansımalarını konu ediyor.


Şekerpare alırmıydınız!


Oyuncu Tayfası, komediden hoşlanan tiyatroseverleri de unutmamış. ‘Çılgın Cenaze’ isimli vodvil ve Atıf Yılmaz’ın yönettiği 1983 yapımı Şekerpare adlı filmden esinlenilerek aynı isimle sahneye uyarlanan komedi oyunu ‘Şekerpare’  tiyatroseverleri yeni sezonda bekleyen oyunlar olacak. Ayrıca geçen sezon ilk kez sahnelenen ve seyirciden büyük ilgi gören “Baba” ve Necip Fazıl imzalı “Püf Noktası” isimli oyunlar da seyirciyle buluşacak.


Geleceğin tiyatrocuları İçin ‘Atölye Tayfası’


Bahçelİevler Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini yürüten Oyuncu Tayfası’nın ilginç bir özelliği daha var. O da yeni tiyatrocuların yetişmesine imkan veren ‘Atölye Tayfası’ çalışması. Burada her yıl eğitim sezonunda “Yetişkinlere, Gençlere ve Çocuklara Yönelik Tiyatro Eğitimi” ve “Sinema Eğitimi” veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde gerçekleşmekte olan kurslar dokuz ay sürüyor. Tamamen ücretsiz olan bu kurslarda genel kayıtlar sonrası oyuncu ve yönetmen adayları yetenek sınavından geçiyor. Bu yılki (2013-2014) kurs kayıtları 19 Ağustos-16 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek.

Kaynak: Star / Kültür Sanat

Hasan Nail Canat Atıf Yılmaz Vahdettin Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title