Haberler

Oyuncakların Başkenti İstanbul Oldu

Güncelleme:

Avrupa oyuncak ve çocuk müzeleri İstanbul Oyuncak Müzesi'nin öncülüğünde Türkiye'de biraraya geldiler.

Çocuk Fatih Sultan Mehmet'e özgürlük!

Konusu bez bebek olan buluşmanın simgesi olarak Türk Mitolojisinde doğum yapacak kadınları ve çocukları koruyan Kübey Hatun seçildi.

15 ülkeden, 24 müzenin katıldığı buluşmanın ilk basamağı Gaziantep oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin çocuk ve oyuncak müzesi çalışmalarını inceleyen uzmanlar önerilerde bulundular ve destek sözü verdiler. Aralarında Hollanda'dan Zoom Çocuk Müzesi, Roma Explora Çocuk Müzesi, Salzburg Oyuncak Müzesi, Paris Oyuncak Bebek Müzesi, Stockholm Oyuncak Bebek Müzesi gibi kendi alanında öncü müzelerin olduğu heyet Antalya Oyuncak Müzesi'ne yapılan ziyaretin ardından İstanbul'da 19-20 Kasım günlerinde oyuncak ve çocuk müzeleri konulu sempozyuma katıldılar.

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nın ana sponsorluğunda, Faber-Castell, Tadım Gıda, KIA Otomotiv, Denizbank, İş Bankası Kültür Yayınları ve Bilgi Üniversite'nin desteklediği

'' TOYCO'' ( Avrupa Oyuncak ve Çocuk Müzeleri Birliği) buluşmasında aralarında Avrupa Müzeler Akademisi Başkanı '' Andreja Rihter'', Avrupa Müzeler Forumu temsilcisi Goranka Horjan'ın da bulunduğu uzmanlarda bildiri sundular.

Sunuculuğunu İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu, şair ve yazar Sunay Akın'ın yaptığı etkinliklerde çocuk dünyasına katkılarından dolayı ünlü sunucu Halit Kıvanç'a, çocuk psikoloğu Prof. Dr. Ferhunde Öktem'e , yazar Gülten Dayıoğlu'na, Fatoş Oyuncakları kurucusu Fatoş İnhan'a ve müzecilğin gelişmesine katkılarından dolayı İyigün Özütürk, Gürol Kutlu ve Ayhan Doğan'a TOYCO onur ödülü verildi.

Buluşmanın son günü olan 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde, Sunay Akın 1930'lu yıllarda Taksim meydanında ilk çocuk hakları mitingini düzenleyen Nakiyye öğretmeni de anarak şunları söyledi, ''Topkapı Sarayı'nın arşivinde Fatih Sultan Mehmet'in çocukken yaptığı resimler durmaktadır. Tarihi değerli kılan savaşlar, krallıklar ya da iktidarlar değil hayallerdir. Bu yüzden bu anlamlı günde çocuk Mehmet'in resimlerinin müzede sergiye çıkarılmasını istiyorum''

Avrupa Müzeler Akademileri Başkanı Andreja Rihter 6 gün süren buluşmanın çok başarılı geçtiğini söylerek, şunları ekledi ;'' Sunay Akın ülkenizde Çocuk ve Oyuncak Müzeleri'nin öncülüğünü yapıyor. O ve ekibi kısa sürede harika işler başararak EMA tarafından da ödüllendirildi. Gördük ki müzecilik konusunda Türkiye'de önemli gelişmeler var. İstanbul Oyuncak Müzesi ile ileriye dönük, birlikte çok güzel işler yapabileceğimize inandık ''.

Avrupa Çocuk ve Oyuncak Müzeleri'nin 2012 sempozyumuna Akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve halk yoğun ilgi gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde gerçekleşen buluşma Bakan Ertuğrul Günay'ında katılımı ile Türkiye Tekstil İşverenler Sendikası'nın Esma Sultan Yalı'sında verdiği gala yemeği ile son buldu.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Esma Sultan İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title