Haberler

Hazreti Peygamber'i Sanatla Anlatmak" Sempozyumu

Yazar Mevlana İdris, "Yeni çağda insanlar, yeni teknikler ve yeni üslupla Peygamber Efendimizi anlatma ihtiyacı hissediyorlar.

Yazar Mevlana İdris, "Yeni çağda insanlar, yeni teknikler ve yeni üslupla Peygamber Efendimizi anlatma ihtiyacı hissediyorlar. İğneyi yanlış yerde aramamak gerekiyor. Çocuk kitapları yazarken bizim başvurduğumuz kaynaklar yine hadisler ve siyer kitapları olmalıdır." dedi.

Sakarya Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesince düzenlenen, "Hazreti Peygamber'i Sanatla Anlatmak" konulu sempozyumun "Çocuk Edebiyatı ve Hazreti Peygamber" başlıklı oturumu gerçekleşti.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Vakıf Fakültesi'nde gerçekleşen ve moderatörlüğünü M. Ruhi Şirin'in yaptığı oturuma, yazar Mevlana İdris, yazar Figen Y. Coşar, eğitimci yazar Musa Mert ve yazar Elif Konar Özkan katıldı.

Sempozyumda konuşan Mevlana İdris, "Yeni çağda insanlar, yeni teknikler ve yeni üslupla, Peygamber Efendimizi anlatma ihtiyacı hissediyorlar. İğneyi yanlış yerde aramamak gerekiyor. Çocuk kitapları yazarken, bizim başvurduğumuz kaynaklar hadisler ve siyer kitapları olmalıdır. Eskiden masalların anlatılma formu olduğu gibi şimdi de çocuk kitaplarının bir formu var." dedi.

Kendi çocukluğunda Hazreti Peygamber'i, siyer kitaplarından, cami hocalarından ve okul kitaplarından öğrendiğini ifade eden İdris, "Günümüzde görsellik ön planda. Dijital efektlerle, sosyal medyayla hemhal olan bir çocuğa ulaşıp, Hazreti Peygamber'i nasıl anlatacağız? Dışarıdaki hayat, bu çocuklara cansız, sönük ve sıkıcı geliyor. Bu nedenle çocuklara çağdaş sanat formlarıyla, akademik bilgi ve psikologlar ışığında, yeni şeyler söylememiz gerekiyor." diye konuştu.

Figen Y. Coşar, çocuk edebiyatında yazarların kaleme aldığı metinlerde, çocukların seviyesine inmeye çalıştıklarını ancak aslında çocukların kendi algıları içerisinde Hazreti Peygamber'i masumiyet çerçevesinde doğru algıladığını ve bu nedenle çocuk edebiyatında Hazreti Peygamber'i anlatmanın doğru olmayacağını belirtti.

Elif Konar Özkan ise "Daha çok 1980'den sonra çocuk edebiyatında Hazreti Peygamber'in hayatını anlatan kitaplara rastlıyoruz. Çocuk edebiyatında Hazreti Peygamber'i anlatmaya çalışan siyer kitaplarını incelediğimizde ise pek çok boşluğa rastlıyoruz. Üslup olarak şiirsel bir anlatıma rastladığımız gibi klasik siyer anlatımına da rastlıyoruz. Aynı zamanda bir dedenin hadisler üzerinden çocuklara Hazreti Peygamber'i anlattığı kitaplara da rastlıyoruz." dedi.

Dijital dünyada, animasyonlarla Hazreti Peygamber'i anlatma evresine geçildiğini ve bunun da farklı canlı türlerinin gözünden anlatan formatlarının bulunduğunu aktaran Özkan, çocuk edebiyatında Hazreti Peygamber'in hayatını anlatan pek çok formatın yaygınlaştığını kaydetti.

Hazreti Peygamber'i tanımadan, hayatını çok iyi öğrenmeden, çocuk edebiyatında metinler kaleme alınmaması gerektiğini vurgulayan Musa Mert ise şunları söyledi:

"Hazreti Peygamber'i kaleme alanlar, genelde siyeri çok iyi bilmeyen insanlar oluyor. Çocuk edebiyatını bilenlerle, akademik anlamda konuya vakıf insanları ve psikologları bir araya getirmek gerekiyor. Çocuklara Süpermen gibi bir peygamber anlatıyoruz. Anlatılan hikayelerde çocukta oluşan peygamber algısı, gerçeklikten uzak olduğu için, sokağa çıktığında ona bir şey söylemiş olmuyor."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sakarya Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Mevlana İdris Musa Mert Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title