Haberler

"Doğu Afrika'da Osmanlılar" konferansı -

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Türkiye'nin tarihte Afrika kıtasında gerçekleştirmiş olduğu bir takım gelişmelerin su yüzüne çıkmaya başladığını bildirdi.

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Türkiye'nin tarihte Afrika kıtasında gerçekleştirmiş olduğu bir takım gelişmelerin su yüzüne çıkmaya başladığını bildirdi.

Aykaç, Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu Afrika'da Osmanlılar" konferansında yaptığı konuşmada, son 10 yılda meydana gelen uluslar arası gelişmeler ile dünyanın küreselleştiği, ülkelerin, toplumların, kültürlerin ve ekonomilerin iç içe girdiğini söyledi.

Ülkeler arası coğrafi uzaklıklarının öneminin kalmadığını belirten Aykaç, şunları kaydetti:

"Dünya'nın iki ayrı ucundaki ülke bakımından coğrafi uzaklıktan bahsedemeyiz. Coğrafi uzaklık söz konusu olmadığına göre biz kültürel, ekonomik olarak iş birliği ve ilişkilerimizi bu anlamda nasıl örtüştürebilir, birleştirebilir ve bir birini tamamlar hale getirebiliriz. Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle Afrika ile Türkiye'ye baktığınızda çok uzak bir ilişki söz konusu. Türkiye'nin Afrika'yla ilişkilerini geliştirme konusundaki arzu ve iradesi sorgulanıyor. Bunu bir lüks olarak görenler var. Oysa gerçek içte böyle değil. Çok daha yakından biliyoruz ki artık gerçekten coğrafi uzaklık burada hiç önemli değil.

Türkiye ve Afrika ilişkisi söz konusu olduğunda tarihi geçmişimizin olduğunu da unutmamak gerekir. Türkiye büyük bir imparatorluk olarak dünya üzerinde bütün coğrafyaları dikkate alacak şekilde köprüler kurarak insanlarla nasıl tanışmış, nasıl onlarla birlikte ilişkiler geliştirmiş, birlikte yaşamış ve imparatorluk çatısı altında nasıl bir medeniyet vizyonu ortaya koymuş bunu biliyoruz. Türkiye'nin tarihte Afrika kıtasında gerçekleştirmiş olduğu bir takım gelişmeler su yüzüne yavaş yavaş çıkmaya başladı."

Hartum Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Tarig Mohamed Nour da 16. yüzyılda Portekiz'ler tarafından ele geçirilen Doğu Afrika bölgesindeki limanları Osmanlı Devleti'nin aldığını bildirdi.

-konferans

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Aykaç Kırklareli Türkiye Afrika Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title