Haberler

34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"

Klasik Türk-İslam Sanatları üzerine yazdığı eserlerle tanınan Prof. Dr. Uğur Derman, 1970'in başlarında televizyonun Türkiye'ye geldiğini hatırlatarak, "Televizyon süratle bozulmamıza sebep oldu.

Klasik Türk-İslam Sanatları üzerine yazdığı eserlerle tanınan Prof. Dr. Uğur Derman, 1970'in başlarında televizyonun Türkiye'ye geldiğini hatırlatarak, "Televizyon süratle bozulmamıza sebep oldu. Aslında televizyon çok faydalı bir alet ama 'acem kılıcı' gibi, iki tarafı da kesen bir alet" dedi.

Prof. Dr. Uğur Derman, Türkiye Diyanet Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ işbirliğiyle gerçekleştirilen 34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nda "Ramazan Sohbetleri"ne katıldı.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Derman, 1940'lı yıllardan itibaren İstanbul'da şahit olduğu ramazan ayları ile ilgili hatıralarını anlattı.

İstanbul'da 1940'larda yaklaşık 800 bin kişinin yaşadığını aktaran Derman, o yıllarda kimsenin birbirine sıkıntı vermediğini, toplu taşıma aracı olarak da otobüs, vapur ve tramvayların kullanıldığını dile getirdi.

Uğur Derman geçmiş ramazanlarda özellikle mahyaları unutamadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Siz, bu devirde gördüklerinizi mahya zannediyorsunuz. Onlar mahyanın karikatürü. Eskiden, kandil yakılarak, zeytinyağı kandilleriyle mahya hazırlanırmış ama benim devrim elektrik devriydi. O dahi, yine eskiye bağlı bir uygulamaydı. Mahyaları yerde hazırlayıp, iki ucundan tutup minarelerin arasına asmak mefhumu mahyacıların aklına gelmezdi. O dönem, iki minare arasında zaten bir ip vardı. Ampuller şerefelerden tek tek atılır ve o ipin üzerinde giderdi. Teravih namazı başlamadan ampüller düşmeye başlar, bittiği vakit de siz yazıyı okuyacak hale gelirdiniz. Ne yazdığını yavaş yavaş anlardınız."

Toplumdaki bozulmayı televizyona bağlayan Derman, "1970'in başlarında televizyon bize geldi ve süratle bozulmamıza sebep oldu. Aslında televizyon çok faydalı bir alet ama 'acem kılıcı' gibi, iki tarafı da kesen bir alet. Eğer insanoğlu iyi taraflarını ele alıp da birşeyler yapmaya çalışırsa, hakikaten çok faydalı. Ama bizde kötü tarafı ağır basıyor. Başta yerli ve yabancı diziler olmak üzere, Türkiye'nin canına okudu televizyon. Kimse kabul etmez ama televizyonu kaldırmak lazım veya kuvvetle kontrol altına almak lazım. Ona da anayasa derler, mani olurlar. İnsanın kişilik haklarına tecavüz manası verirler ve yaptırtmazlar" diye konuştu.

Uğur Derman, toplumdaki bozulmayı önlemenin çözümünün kitap okumak olduğunun altını çizerek, "Çare İstanbul Türkçesiyle kitap okumak. Şimdi Refik Halid'in kitapları yeniden basılıyor. Hem de orijinal olarak. Türkçe'yi öğrenmek isteyen Refik Halid'i okumalı. Refik Halid bir ideolojiye bağlı değildir, Türkçe'ye bağlıdır" dedi.

Hat sanatına ilişkin geçmişten günümüze yaşanan değişim ve gelişmeleri de aktaran Derman, dinleyicilerin sorularını da cevapladı.

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından organize edilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.'nin katkılarıyla düzenlenen fuarda "Ramazan Sohbetleri"ne Kadir Gecesi'ne kadar, 27 yazar katılacak.

Yaklaşık 180 yayınevinin stant açtığı fuarda, edebiyat, tarih, kültür, medeniyet, felsefe ve din alanında yayımlanan kitaplarla Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, Türkiye Diyanet Vakfı, İSAM, IRCICA ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınları yer alıyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Uğur Derman Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler? Halal All Day / Haram All Night akımı nedir, (TİKTOK) Halal All Day ne demek? 1 Mayıs nöbetçi noter var mı? 1 Mayıs MARMARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs MARMARAY bedava mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title