Haberler

Köylülerin "Kimyasal Atık Tesisi" Tepkisi

Dursunbey'e bağlı Odaköy'de bulunan özel bir şirkete ait kömür madeni sahasının, kimyasal atık tesisine dönüştürülmek istenmesi köylülerin tepkisine yol açtı. Yetkililer tarafından düzenlenen ÇED toplantısı, köylülerin protestosu üzerine yapılamadı.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Şen Madencilik, Odaköy'de bulunan ve yaklaşık 25 yıl kömür madeni olarak işlettiği 1500 dönümlük alana "1. ve 2. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi" kurarak işletmek için proje hazırladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'ne sunulan projeye yönelik fizibilite raporu doğrultusunda, Çevresel Eti Değerlendirmesi

(ÇED) yönetmeliğine göre, bölge halkının bilgilendirilmesi amacıyla toplantı düzenlendi.

Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Gökçek, proje yüklenicisi firma yetkilileri, proje sahibi firma yetkilisi Erhan Ortaköylü ve Ankara'dan gelen Bakanlık ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü yetkilileri, toplantıyı köy meydanında bir araya gelen köylülerin protestosu üzerine gerçekleştiremedi.

Yetkililerin görüştüğü Odaköy Muhtarı Ali Özcan, köylünün bu tesisi kabul etmediğini ve toplantıyı protesto ettiklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Gökçek, vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine müdürlük personeline toplantının yapılamadığına dair tutanak düzenletti.

-Köylüler endişeli-

Odaköy Muhtarı Ali Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, köylerinin sınırlarında bulunan kömür madeni sahasının katı atık tesisine dönüştürüleceği hakkında bugüne kadar herhangi bir bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

Duyumlar sonucu yaptıkları araştırmada, söz konusu projenin daha önce Yalova'da uygulanmak istendiği, ancak tepkiler üzerine vazgeçildiğini öğrendiklerini anlatan Özcan, "Hayvancılığın merkezi olan bölgemizi zehirleyecek tesisi biz de istemiyoruz" dedi.

Buraya 1. ve 2. sınıf kimyasal atık tesisi yapmayı düşünmenin bölgeyi tamamen gözden çıkarmak anlamına geleceğini ifade eden Özcan, şöyle konuştu:

"Çünkü bölgemiz hayvancılık açısından gelişmeye en müsait ve elverişli bölgedir. Balıkesir Bölgesi'nde sadece iki bölgede hayvancılık yapmaya müsait yer bulunduğu bunlardan birincisinin Marmara Adası, diğerinin ise Odaköy mevkisi olduğu yetkililerce bize iletildi. Köyümüze yaklaşık 100 metre uzaklıktaki bu alan zehirli atıklarla doldurulmak isteniyor. Proje sunum kitapçığında bu bölgede 25 yıldır açık işletme yapıldığı belirtiliyor. Ancak alanda yer altı kapalı işletme bağlantıları da bulunuyor. Madende iki kez grizu patlaması yaşandı. Birinde 17, ikincisinde 19 vatandaşımızı kaybettik. Tek tek olan ölümleri sayamıyorum... Doğaya ve böyle hayvancılığına büyük tahribat açacak bu tesisin yapılmasına karşıyız."

-Kaymakamdan destek istediler-

Odaköy Muhtarı Özcan, Mıcırlar Köyü Muhtarı Halil İbrahim Aslan, Çakırca Köyü Muhtarı Arif Çelik, Umurlar Köyü Muhtarı Mehmet Ali Nalçacı ve Durabeyler Köyü Muhtarı Mustafa Berber'den oluşan heyet Dursunbey Kaymakamı Ahmet Süheyl Üçer'i ziyaret ederek, katı atık tesisinin kurulmasına karşı olduklarını söyledi.

Kaymakam Üçer, kendisinden destek isteyen muhtarlara, "Bu konuda rapor hazırlayıp bize sunduğunuzda ilgili bakanlıkları ulaştırılmasını sağlarız" dedi.

Bu arada, konuyla ilgili olarak araştırma yapmak ve işleyen süreci takip etmek amacıyla Dursunbey Belediye Başkan Yardımcısı Cemal Ergenç ve Kent Konseyi Başkanı Nusret Ergin başkanlığında bir heyet oluşturulması kararlaştırıldı.

-Bakan Eroğlu'na rapor sunulacak-

Dursunbey Belediye Başkanı M.Ruhi Yılmaz da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Odaköy'de kurulması planlanan katı atık depolama tesisiyle ilgili endişeleri bulunduğunu söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Köylüler isyanda. Olayın duyulmasının ardından 'başkan bize sahip çık' diyen vatandaşlarımızdan yüzlerce telefon aldım. Proje ile ilgili ayrıntılı bilgilere sahip değiliz. Ancak burada uluslararası bir atık şirketinin toplayacağı zehirli atıkların toplanarak depolanacağı belirtiliyor. Bunu kesinlikle kabul etmemiz mümkün değil."

-Şirket yöneticileri ne diyor--

Odaköy'de sahibi bulunduğu kömür madeni sahasına "1. ve 2. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi" kurulması amacıyla proje hazırlayarak ilgili bakanlıklara başvuruda bulunan Şen Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Ortaköylü de tesisin iddia edildiği gibi kimyasal atık deposu olmadığını ileri sürdü. Ortaköylü, şunları kaydetti:

"Bölgeye birinci ve ikinci sınıf atık depolama sahası yapılacak. Bölgede yaşayan insanlar kimyasal olduğunu, radyasyon yayacağını düşünüyor. Ancak bu doğru değil. Yaklaşık 30 yıldır bölgede iş yapıyorum. Bölge halkına bugüne kadar yalan söylemedim. Ne çevreye ne bölge insanına zarar gelebilecek bir işin içinde asla olmam. Ne yazık ki bilgilendirme toplantısına da katılmadılar. Söz konusu alan tarım arazisi de değil. 1500 dönüm açık maden işletme arazisi. Ayrıca tesisinin çevre ve doğaya zarar vermemesi için yaklaşık 8 milyon liralık bir yatırım yapılarak Avrupa Birliği'nin belirlediği kriterlere göre gereken önlem alınacak."

Ortaköylü, kurmayı planladıkları işletmeyle ilgili önümüzdeki günlerde daha geniş açıklama yapacaklarını da kaydetti.

- BALIKESİR

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Gökçek Ali Özcan Dursunbey Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title