Haberler

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik: Koronavirüsle mücadeleyi korku ve panikle kazanamayız

Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, koronavirüs korkusunun insanları ciddi anlamda etkilediğini ancak bu mücadelenin panikle kazanılamayacağını belirtti.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, koronavirüs salgınıyla ilgili uyarılarda bulundu. İnsanlara gerekmedikçe evlerinden çıkmamalarını söyleyen Çelik, toplumda "korona korku sendromu" oluştuğunu fakat virüsle mücadelenin bu şekilde kazanılamayacağının altını çizdi.

''VİRÜS TAŞIYANLAR %95 ORANINDA İYİLEŞİYOR''

Koronavirüsün veba ve tüberküloz gibi algılanmaması, insanların birbirine vebalı gibi yaklaşımda bulunmaması gerektiğine dikkati çeken Çelik, virüsün ömür boyu insan vücudunda kalmayacağını söyledi. Çelik, koronavirüse yakalanan insanların yüzde 95 oranında iyileştiğini vurgulayarak, "Yüzde 5'te de yaşlı vatandaşlarımızda can kaybına giden sonuçlar görüyoruz. Bu çok üzücü bir şey. Bizlerin yapmaya çalıştığı şey yaşlıların hayata tutunmasını sağlamak. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

İNSANLAR DAMGALANMAKTAN KORKUYOR

Koronavirüse yakalanıp damgalanma korkusu yaşayan insanların varlığına dikkati çeken Çelik, "İki tip vatandaş var. Birincisi 'Ben test yaptırmak için geldim' diyen var. Bu test sadece o anı gösterir. Yarın, bu virüsü almayacağınız anlamına gelmez. Bu adli sicil kaydı gibi bir şey değil. Sizin siciliniz temiz diye ortaya çıkamazsınız çünkü virüsün ne zaman bulaşacağını bilemezsiniz. İkincisi ise test yaptırmaktan kaçınanlarda damgalanma korkusu. Bu da yanlış bir şey. Birbirimize bulaşıcı hastalığımız var gibi davranmamamız lazım." ifadelerini kullandı.

''BİR MAÇI KORKU İLE KAZANAMAZSINIZ''

İnsanlarda korona korku sendromu oluştuğunu belirten Prof. Dr. Çelik, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: ''Şu anda toplumu en çok tehdit eden olay bu, korkuyu yenmemiz lazım. Bir maçı asla korku ve panikle kazanamazsınız. Bunun için sakin, tedbirli olmalıyız, panik halinden kurtulmalıyız. Televizyonlar daha temkinli, korku ve panikten uzaklaşacak şekilde yayın yapmalı. Basın yayının rolü çok büyük bu konuda. Bunun dışında kendi aramızdaki gereksiz dedikodular, fısıltılar ve medya dediğimiz aslında hiç sosyal olmayan vatandaşları korku ve paniğe sevk eden antisosyal dediğimiz medyanın rolü çok daha büyük gibi duruyor. Bunun yenebileceğimiz bir hastalık olduğunu insanlara anlatmamız lazım.''

''ÖNEMLİ OLAN HIZLI PİKİN OLUŞMASINI ÖNLEMEK''

Koronavirüsle mücadelede sosyal izolasyonun önemine değinen Çelik, vatandaşlara evde kalmaları çağrısında bulunarak, "Şu anda altından kalkamayacağımız bir hasta popülasyonumuz yok. Süreci rahat götürebiliyoruz. İnşallah bu daha da artmaz. Bizim için önemli olan, hızlı pikin oluşmasını önlemek." dedi.

İKİNCİ KEZ ENFEKTE OLAN HASTAYA RASTLANILMADI

Çelik, bu durumu engellemek için vatandaşın sorumluluk alması gerektiğini vurgulayarak, koronavirüs tedavisi için çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü ve Türkiye'de ikinci kez enfekte olan bir vakaya rastlanılmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Sağlık

Sağlık Bakanlığı İlhami Çelik Koronavirüs Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (2)

Gözlem:

Hastalık belirtisi olan potansiyel hasta hastane hastane geziyorsa. Tanı koyulan hasta evine yollanıyor. Sokağa çıkıyor mu? Çıkmıyor mu. ? İlacını bulabilmek için kaç eczane geziyor. ? Bilen yoksa, bulaşı da durdurmak mümkün olmaz.

0
0
yanıtYanıtla
Gözlem:

1 - Türkiyede her gün ortalama 2000 (iki bin) yeni vaka tespit ediliyor. 2 - Yapılan test sonuçlarını almak 2 gün. 3- Hızlı testlerde hata payı var. Süper bulaştırıcıları acilen bulmak gerekiyor. Asıl sıkıntı burada. Tesbit edilen yeni vakaların görüldüğü iller, ilçeler hatta semtlerde yoğunlaşmak gerekiyor. ! Hastalıkta yoğunluk oluşturan yerlerde özel uyarılar yapılmalı. Yeni vakaların yerleri de ayrıca duyurulmasında fayda var. İzelasyon ve karantina''ya yerel yöneticiler karar vermeli.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title