Haberler

Kont Drakula'nın Şifa Bulduğu Tarihi Şifalı Sıcaksu Havuzu İlgi Bekliyor

Kütahya’nın Hisarcık ilçesi Esire Kaplıcalarında Kont Drakula’ın cüzam hastalığından şifa bulduğu rivayet edilen Romalılar döneminden kalma 51 derece şifalı suya sahip tarihi havuz ilgi bekliyor.

Kütahya'nın Hisarcık ilçesi Esire Kaplıcalarında Kont Drakula'ın cüzam hastalığından şifa bulduğu rivayet edilen Romalılar döneminden kalma 51 derece şifalı suya sahip tarihi havuz ilgi bekliyor.

İlçeye 10 km. uzaklıkta Esire termal kaplıca alanında bulunan ve Kont Drakula'ın yıkandığı rivayet edilen Romalılar döneminden kalma 51 derece sıcaklıkta şifalı suya sahip etrafı çevrili üstü açık tarihi havuz kaderine terk edilmiş durumda. Uzun süredir fiziki şartlarında hiçbir iyileştirme çalışması yapılmayan havuz ve çevresi bakımsızlıktan dökülüyor. Üzeri açık olduğu için sadece yaz aylarında halkın kullanımına sunulan havuzun bakımını yapacak hiçbir görevli yok.

Yöre halkı, romatizmal hastalıklarda, deri hastalıklarında, kas ve eklem ağrılarında, çeşitli kadın hastalıklarında ve içme kürleriyle de; böbrek taşı, mide-barsak sistemi, karaciğer safra kesesi hastalıklarında etkili olduğu bilinen 51 derece sıcaklıktaki tarihi havuzun termal turizme kazandırılmasını istiyor.

ESİRE KAPLICALARI

Halk dilinde Esire olarak bilinen kaplıca hakkında şu rivayet anlatılmaktadır. Emet ilçesinin güney batısında bulunan Eğrigöz dağındaki tarihi Eğrigöz kalesinde, tarihte Kazıklı Voyvoda olarak bilinen Macar imparatorunun hapsedildiği bilinmektedir. Efsaneye göre tarihi Eğrigöz Kalesinde hapsedilen esirlerin bulunduğu ortamın çok kötü olması nedeniyle esirlerde genellikle cüzzam hastalığı görülmektedir. O tarihte tedavisi mümkün olmayan cüzzam hastalığına yakalanan ve kalede esir tutulan 15. yüzyılda Eflak Derebeyi olan 3.Vlad Tepes yani günümüz Romanya'da yaşamış efsanelere konu olmuş Kont Drakula, kurtuluşun ancak ölümle olabileceğini düşünerek, kalenin yakınından geçen ve aynı zamanda sıcak suyun da karıştığı Kocaçay denilen nehre atlayarak ölmek ister. Fakat ölmez. Nehrin akış istikametine ters olarak yüzerek kaçmaya çalışırken, suyun giderek ısındığını fark eder. Gecenin karanlığından da yararlanarak bu suda gecelemeye karar verir. Hasta ve bitkin düşen esir, sıcak suların çıktığı yerde kalır. Bir süre sonra hastalığının iyileştiğini fark eder. Bunun üzerine kaçmaktan vazgeçip tekrar kaleye geri döner ve başından geçenleri kale komutanına anlatarak diğer esirlerin de bu sıcak sudan şifa bulmasını sağlar. O günden sonra buraya Esir Hamamı denilmiş, fakat bu isim zamanla değişikliğe uğrayarak günümüze Esire olarak intikal etmiştir. Halen de sıcak suların bulunduğu bu yere Esire Kaplıcaları denilmektedir.(MA-EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hisarcık Eğrigöz Kütahya Yerel Haberler

500

Yorumlar (1)

vatansever:

sayın yöre halkı burası zamanında size belediyece kiraya verildi ama siz ne yaptınız buraya işleten işletmeci ne yatırm yaptı netemizliğini doğru dürüst baktı sadece para gelsin dedi benim bildiğim buraya civar köylerden yüzlerce kişi çadır kurmaya geliyordu hatta diğer illerdende gelen vardı şimdi pist diye kimse gelmiyor değilmi bunlar size haktır aşağıdaki belediyenin yerleri güzel işliyor siz kendinize bakın hamam köylüler

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title