Haberler

Kocaeli Hereke Halıcılığı 20 Yıldır Kan Kaybetmeye Devam Ediyor

Bugün halen Dünya markası olan, Türk kültürünü ve geleneklerini yansıtan eşsiz desenlerin bir santimetrekareye 400-500 düğün atılarak işlenen Hereke halısı can çekişmeye devam ediyor.

Bugün halen Dünya markası olan, Türk kültürünü ve geleneklerini yansıtan eşsiz desenlerin bir santimetrekareye 400-500 düğün atılarak işlenen Hereke halısı can çekişmeye devam ediyor. Özellikle Çin'in kendi ülkesinde Hereke adıyla bir yerleşim birimi kurup buradan Dünya'nın dört bir yanına taklit Hereke halılarını piyasaya sürmesinin ardından, Kocaeli'nin Körfez İlçesi'ne bağlı belediye teşkilatı olan beldesi iken, 2009'da belediye teşkilatı kaldırılıp mahalleye dönüştürülen Hereke'de daha önce yaklaşık 200 olan halı atölyesi sayısı 9'a kadar düştü.

Halen Dünya'nın döt bir yanında aranan sertifikalı Türk ipek Hereke halıları, taklitlerin artması ve yurt içinde de yeterli destek görmemesi nedeniyle bugün marka olarak adını taşıdığı Hereke'de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Hereke'de 4 kuşaktır halıcık yapan ve burada faaliyeti sürdüren Han Halıcılık sahiplerinden Nurhan Ör, Özellikle 15-20 yıldır kan kaybımız devam ediyor. diyerek beldede bir zamanlar sayıları 200'ü bulan atölye sayısının 9'a kadar düştüğünü söyledi. Hereke halısının yeniden eski ihtişamına kavuşacağını ümit ederek çalışmalarını sürdürdüklerini, yurtdışıdan gelen halılara geçtiğimiz günlerde vergi vergi yükü getirilmesiyle Türkiye'ye daha az halı gireceğini tahmin ettiklerini söyleyen Nurhan Ör şöyle devam etti

Yaklaşık 20 yıl önce 150-200 adet halı atölyesi vardı. Şimdi baktığınızda bir elin veya maksimum iki elin parmakları kadar halı atelyösi kaldı. Malesef hergeçen gün halı ustası sayısı da azalıyor. Yeni yetişen neslin bu işe karşı ilgisi azaldı. Çalışanların aldıkları ücretler de azaldığından artık bu işi yapmak istemiyorlar. Talep olsa yeniden halıcılık ilgi odağı olur. Yeni ustalar yetişir. Ben umudumu kaybetmedim.

Günümüzde gelenekles desenlerin yanı sıra daha çok ince, duvarları süsleyen portre şeklinde halılar yaptıklarını da anlatan Nurhan Ör, Bugün çok istediğiniz ama ulaşamadığınız bir resmi veya portreyi ipek halıya işletip ölmümsüz hale getirilebilirsiniz. Burada ömrünüzün sonuna kadar kullanabileceğiniz bir ürün haline getiryuruz. Burada ayrıca Dünya'nın en ince halılarını üretiyoruz. Önce düğüm çeşidi olarak çift dügüm dediğimiz çok sağlam bir dügüm uygulaması yapıyoruz. Bunun üzerine çift atkı, el kesimi bunlarla birleşiyor bir de santimetresindeki düğüm sıklığından dolayı bugün yarım metrekare bir ürün için bazen yıllar harcıyabiliyorsunuz. Bir santimetrekaresinde yirmi çarpı yirmi 400 düğüm var. Müthiş bir sıklıktır. Bugün bir santimetrekareyi çizdiğinizde noktalar halinde 400 nokta koymanız mümkün değil. Atılan düğüm çift düğüm çift atkı yani o üründe aşağı yukarı 1 metrekarenin altında olacak bir düğüm 3-4 yıllık bir emek var üzerinde. Fiyat olarak da asgari ücretle çarpıp çıkan rakamdır. Yani çok büyük afaki rakamlar değil diye konuştu. Nurhan Ör, çeşitli yönlerden bakıldığında farklı renklerde görülen halılarla ilgili bilgi verirken de, burada halıya atılan çift düğümü 45 derecelik bir açıyla attıklarını, üzerine ipekle birleştiğinde bu renk farkının ortaya çıktığını anlattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Nurhan Ör Hereke Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title