Haberler

Kmü'de "Dünya Dili Türkçe" Paneli

Karaman'da, 741. Türk Dil Bayramı kutlamaları kapsamında "Dünya Dili Türkçe" konulu panel düzenlendi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) 15 Temmuz Konferans Salonu'nda düzenlenen panelin açılışında konuşan Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, salondaki herkesin dil bayramını kutladı.

Karaman'ın bir çok değerleri barındırdığını, Karaman'ı sadece bir il olarak algılamanın yanlış olacağını ifade eden Çalışkan, "Karamanoğlu Mehmet Bey 13 Mayıs 1277'de yayınladığı ünlü fermanla bir bakıma dilimizi koruma altına almış, dil şuurunun başlamasına öncü olmuştur. Bazı tarihçiler bu dil fermanının olup olmadığını tartışmaktadır. Ama olmayan bir şey 741. yıldır etkisini sürdürmez. Asıl olan dilimiz için bu fermanın köşe taşı olmasıdır. Dil sadece Karaman'ın bir meselesi değildir. Buna her kurumun, her ferdin sahip çıkması lazım." diye konuştu.

Panelin başkanlığını yapan KMÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karataş ise, geçmişten bu güne kadar Karaman'da Türk Dil Bayramı vesile kılınarak güzel şeyler yapıldığını fakat bunların "Türkçe'nin başkenti" olmak için yeterli olmadığını belirtti.

Karaman'ın eğer böyle bir iddiası varsa daha somut şeyler yapılması gerektiğinin altını çizen Karataş, şunları kaydetti:

"İnsanlar bu şehri merak etmeli. Bir değer üretip ortaya koymamız lazım. İlk önce şehirdeki Türkçe kirliliğini önleyelim. Bilmiyorum bu nasıl olur. Belediye cesur bir karar alacak. Karaman'daki tüm iş yerlerinin tabelası Türkçe olacak. Karaman'da bir Türkçe sokağı olacak. Türkler ve Türkçe dünyada yükselen bir değer. Eğer biz bu büyük dilin başkenti diye burayı takdim edeceksek insanların burada bir takım somut şeyler görmesi lazım. İnsanlar geldiğinde Türkçe'yle ilgili aykırı bir şeyle karşılaşmaması lazım. En son da Türkçe'nin bütün eserlerini yapıtlarını içinde barındıran bir Türk Dili Kütüphanesi. Bunları yaptığımız gün burası başkent olmayı hak eder ve insanlar burayı merak eder."

Daha sonra Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla Karahan ve KMÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İdris Nebi Uysal konuşmalarını yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dil Bayramı Özgür Ertuğrul Karataş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title