Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas'ın Türkiye'yle İlgili Sözlerini Yanıtladı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Tarafının da, Türkiye'nin de, Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin Büyük Gayret Ortaya Koyduğunu ve Bunun İspata İhtiyacı Olmadığını Söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk tarafının da, Türkiye'nin de, Kıbrıs sorununun çözümü için büyük gayret ortaya koyduğunu ve bunun ispata ihtiyacı olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın, Türkiye'ye yönelik sözleriyle ilgili yaptığı açıklamada, Hristofyas'ın, Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin de desteğiyle Kıbrıs sorununun çözümü konusunda adeta bütün dünyaya ders verdiği gerçeğini unutmamasını istedi.

Talat, çözüm isteğini ve politika değişikliğini ispat etmesi gereken tarafın Rumlar olduğunu vurgularken, Türkiye'nin Ada'da bir çözüme ulaşılmasını, dün olduğu gibi, bugün de desteklediğine işaret ederek, Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'ın Türkiye'yi hedef alan sözlerinin ortamı zehirlemekten başka işe yaramadığını kaydetti.

Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk tarafının, Türkiye'nin de desteğiyle birçok fedakarlık öngörmesine rağmen, Annan Planı olarak bilinen Birleşmiş Milletler (BM) Çözüm Planı'nı kabul ettiğini ve bunun için son derece hareketli ve kararlı duruş sergilediğini hatırlatarak, "Onun için Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin herhangi bir şekilde ikna edilmeye ihtiyacı yoktur. Zaten Türkiye'nin desteği olmasaydı, Kıbrıs Türk tarafı böylesine bir başarıyı elde edemeyebilirdi. Türkiye, açık ve net olarak Kıbrıs sorununun çözümünü desteklemiştir, bu çok nettir. BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporlarda, desteğinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etmiştir ve bugün de halen Türkiye çözümü desteklemektedir" şeklinde konuştu.

Çözüm planına önceleri olumlu yaklaşan Rum lider Hristofyas'ın, sonradan yaklaşımını değiştirip planın reddedilmesi için "hayır kampanyası" yürüttüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Talat, bu yüzden bugün Türkiye'nin veya Kıbrıs Türk tarafının değil, Rum tarafının çözüm istediğini ispatlaması gerektiğini söyledi.

"Bugün çözüm istediğini göstermesi gereken, eski politikadan değişiklik yaparak çözüm yönünde hareket etmeyi benimsemesi ve bunu ispat etmesi gereken taraf, Kıbrıs Rum tarafıdır" diyen Talat, "yavuz hırsız ev sahibini bastırır" sözüne atıfta bulunarak, Hristofyas'ın, kendisinin yapması gerekenleri başkasından isteyerek günahlarından arınmaya çalıştığına işaret etti.

Talat, "Bana göre Hristofyas, önce kendi günahlarının hesabını vermelidir. BM'yi, bütün dünyayı aylar yıllar boyunca aldatarak, çözüm planına 'evet' diyeceklerini söyleyerek, son güne dek bu imajı yaratarak, son gün politika değişikliğine gidip planı reddetmenin gerekçelerini kendileri izah etmelidir. Ayrıca dönüp bugün, o günden bugüne politikalarının değiştiğini ve çözüm istediklerini de ispat etmelidir" diye konuştu.

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda umudunu koruduğunu belirten Cumhurbaşkanı Talat, Güney Kıbrıs'ta izlediği ve hissettiği değişikliğin, ete kemiğe bürünmesinin Rum tarafının bundan sonra yapacaklarıyla belirleneceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas'ın bu tür açıklamalarının bundan sonraki süreci nasıl etkileyeceği yönündeki soruya karşılık, "Bu tür açıklamalar, ortamı zehirlemekten başka işe yaramaz" dedi.

"Üstelik göz göre göre, yanlış-yalan olduğu bilinerek, bu tür yaklaşımlar tekrarlanırsa, hem Kıbrıs Türk halkında, hem de Kıbrıs sorununun çözümünde önemli bir aktör olduğu hiçbir zaman inkar edilemeyen Türkiye'nin kırılacağı, hatta öfkeleneceği dikkatten uzak tutulmamalıdır" şeklinde konuşan Talat, Hristofyas'ın, kendisine cevap vermeyen Türkiye'yi sürekli suçlamasının Kıbrıs sorununu gerçeklerden saptırıp başka türlü ifade etmeye çalışmasının çözüme hiç de yardımcı olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Talat, Rum sözcülerin Kıbrıs sorununu "istila ve işgal sorunu" diye nitelediğini hatırlatarak, 1963-74 yıllarının Kıbrıslı Türklerin acı ve eziyet çektiği, Kıbrıs sorununun esasını teşkil eden yıllar olduğuna dikkat çekti.

Bu dönemi izah etme gereği duymadan, Enosis amaçlı Yunan darbesi üzerine gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı'nı Kıbrıs sorununun tek nedeni göstermeye çalışmanın, hem gerçekleri çarptırmak, hem de olumlu atmosferi zehirlemek olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Talat, bundan kaçınılmasını istedi.

Talat ayrıca, "Türkiye, tanımadığı Kıbrıs yetkililerine cevap vermez, vermiyor, çok ender olarak veriyor belki, ama bu hem halklar arasında hem de Rum tarafının muhatabı olan Kıbrıs Türk tarafı arasında gerginliklere yol açıyor" diyerek, gerginliklerden uzak durulması gerektiğini yineledi.

(MG-NO-NO-BA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title