Haberler

Kılıçdaroğlu, Din Adamları, Kanaat Önderleri, Gazetecilerle İftarda Bir Araya Geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin en temel sorunu ahlaki değerlerdeki yozlaşmadır.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, " Türkiye'nin en temel sorunu ahlaki değerlerdeki yozlaşmadır. Bunun dışında Türkiye'nin temel bir sorunu yoktur. Bu temel sorunu çözdüğümüz andan itibaren Türkiye farklı bir Türkiye olacaktır" dedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in organize ettiği iftar yemeğine katıldı. Din adamları, kanaat önderleri ile gazeteci yazarları bir araya getiren iftar yemeği sonrasında konukları dinleyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Dinlerin ortak amacı insanları güzelliğe taşımak hoşgörüye taşımak. Ama zaman zaman dinler arasında bazen aynı dinin kendi içinde mezhepleri arasında ciddi çatışmalar olmuştur. Avrupa'daki yüzyıl savaşlarını böyle görürüz. Ama insanoğlu aklını ve mantığını kullanarak sonunda şu noktaya gelmiştir. Herkesin inancı kendisinde aittir. Herkesin inancına saygı göstermeliyiz. Dolayısıyla laiklik denen kavramda inançların güvencesi olarak çıkmıştır. Bir başka kişinin inanç alanına bizim müdahale etmemiz gibi bir sonuca varmışız. Buda mezhepler arasındaki çatışmayı, dinler arasındaki çatışmayı büyük ölçüde önlemiştir."

"BİZİ ÜZEN TEMEL NOKTA ŞUDUR; İSLAM COĞRAFYASINDA KANIN AKMASIDIR"

"Bizi üzen temel nokta şudur; İslam coğrafyasında kanın akmasıdır" diyen Kılıçdaroğlu, "Öldürende Allah Allah diye öldürüyor. Öldürülende Allah Allah diye öbür tarafa gidiyor. O zaman paylaşılmayan ne. Aklımızı ve mantığımızı kullanmak zorundayız. Siyasette çatışma olur mu? Elbette siyasette çatışma olur. Siyasette farklı görüşlerde olur ama bu çatışmayı düşüncelerin çatışması olarak görmek gerekiyor. Bu düşüncelerin çatışmasını da belli bir hoşgörü zemininde belli bir anlayışla, belli bir entelektüel düzeyle götürmek zorundayız. Bunu yaptığımız zaman zaten bize uygar dünyanın bir parçası haline gelmiş Türkiye gözüyle bakılır. Din konusu elbette tartışılacaktır bir toplumda, farklı görüşler elbette olacaktır" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN EN TEMEL SORUNU AHLAKİ DEĞERLERDEKİ YOZLAŞMADIR"

Dinin temelinde de, bilimin temelinde de ahlakın yattığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bütün dinlerin ortak temeli ahlak. İster İlahiyat eğitimi almış ol, ister matematik eğitimi almış ol. Her alanın kendi ahlak kuralları etik değerleri var. Türkiye'nin en temel sorunu ahlaki değerlerdeki yozlaşmadır. Bunun dışında Türkiye'nin temel bir sorunu yoktur. Bu temel sorunu çözdüğümüz andan itibaren bilimde de, siyasette de, hayatın her alanında, ticarette de, sanayide de göreceksiniz ki Türkiye farklı bir Türkiye olacaktır. Ahlaki değerlerimizdeki yozlaşmayı nasıl giderebiliriz? Bu da bana göre bu ülkenin entelektüellerine düşüyor. Bu ülkenin aydınlarına. O kadar ciddi yozlaşma sürecinin içine girdik ki, siyasette bu sürecin içine girdi. Sonuçta halk siyasete de siyasetçiye de güven duymamaya başladı. Kendi ayağımıza kurşun sıkar konuma gelmiş durumdayız. Bunu aşmak durumundayız. Ahlaki değerlerimizi yüceltmek zorundayız. O değerleri önemsemek zorundayız" şeklinde konuştu.

Yemek sırasında sosyolojiden, CHP'nin tarihinden, eğitimden, kurultaylarından söz ettiklerini anlatan Kılıçdaroğlu, "Bu tür yemekler çok ama çok önemli. Bu yemeklere en çok ihtiyacı olanda deli dolu siyasetçiler. Keşke bizler bir araya gelebilsek. Bütün siyasi parti liderleri bir araya gelebilseler. Bu ülkenin aydınlarıyla beraber oturup konuşsalar samimi olarak görüşlerimizi ifade edebilsek emin olun bundan siyasetçiler karlı çıkacaktır, Türkiye karlı çıkacaktır, Ortadoğu karlı çıkacaktır. Ama biz bir çatışma kültürünü içselleştirmiş durumdayız. Bundan artık bizim kopmamız gerekiyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu İhsan Özkes Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title