Haberler

Kıbıs Rum Kesiminin AB Dönem Başkanlığı

Kıbrıs Rum yönetiminin 1 Temmuz'da Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstlenmesi kapsamında, AB toprağı olmayan Kıbrıs'taki İngiliz üslerinden Ağrotur içindeki Kurio antik tiyatrosunda tören düzenlendi.

Kıbrıs Rum yönetiminin 1 Temmuz'da Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstlenmesi kapsamında, AB toprağı olmayan Kıbrıs'taki İngiliz üslerinden Ağrotur içindeki Kurio antik tiyatrosunda tören düzenlendi.

Rum milli marşı ile AB marşının çalınmasıyla başlayana törende, sırasıyla, dönem başkanlığını Rum tarafına devreden Danimarka Başbakanı Hele Thorning-Schmidt, Rum yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un yardımcısı Anni Podimata konuştu.

Kıbrıs Rum kesiminin, AB destek mekanizmasına yaptığı başvurunun gölgesinde devraldığı AB dönem başkanlığı devir töreninde yapılan konuşmalar ekonomi ağırlıklı oldu. Canlı yayımlanan törene katılımın beklenenden az olduğu gözlendi. Rum makamları törene sadece 500 kişinin katılacağını açıklamıştı.

-Konuşmalar-

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, AB'nin zor ekonomik dönemler geçirdiğinin bir sır olmadığını belirterek, ülkesinin, dönem başkanlığı sırasında Güney Kıbrıs'a tam destek vereceğini söyledi.

Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ise ekonomik kriz dolayısıyla Avrupa'nın zor bir dönemden geçtiğini ifade ederek, dönem başkanlıkları sırasında Avrupa'nın etkin ekonomik, sosyal ve bölgesel uyum içinde işlemesi hedefiyle çalışacağını kaydetti.

-"Ada'nın bölünmüşlüğü sürdükçe Avrupa da bir şekilde bölünmüş kalacak"-

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da "Kıbrıs'ın bölünmüşlüğü sürdükçe Avrupa da bir şekilde bölünmüş kalacak. Ada'nın bölünmüşlüğünün sona ermesi AB için büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Van Rompuy, daha iyi bir Avrupa için Rum dönem başkanlığıyla birlikte çalışacaklarını da bildirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manouel Barroso, Güney Kıbrıs'ın dönem başkanlığını, AB açısından zor bir dönemde devraldığını ifade ederek, herkesin dikkatini, sağlıklı kamu maliyesi, akıllı yatırımlar ve derin yapısal değişiklikler üzerinde odaklayacağını söyledi.

Barroso, Avupa Komisyonu'nun ve Güney Kıbrıs'ın, AB'ye önümüzdeki 7 yıllık bütçesini sağlamak için çalışacaklarını anlatarak, Hristofyas'a başarı diledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz adına konuşan AP Başkan Yardımcısı Anni Podimata da Avrupa'nın krizleri kontrol edecek güçlü bir liderliğe ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, mali kriz nedeniyle kendisi de zor zamanlar geçiren Güney Kıbrıs'ı "hemen işe başlamaya hazır olmaya" çağırdı.

Törende, farklı dillerde okunan şiirler arasında Türkçe de bir şiir söylendi. Okunan Türkçe şiirde, "Altın yeşil yaprak Akdeniz'in sularında" ifadesi yer aldı. Ayrıca, orkestra, Kıbrıslı Türklerin "Dillirga" parçasını da çaldı.

Muhabir: Züleyha Karaman

Yayıncı: Tarkan Demir - LEFKOŞA

Kaynak: AA / Güncel

Jose Manuel Barroso Dimitris Hristofyas Avrupa Birliği Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title