Haberler

Kerry Halep'i Bombalayanlar Insanlık ve Savaş Suçu Işledi - 2

Kerry Halep'i bombalayanlar insanlık ve savaş suçu işledi - 2

Kerry Halep'i bombalayanlar insanlık ve savaş suçu işledi

Gülten ÖZBEY, PARİS (DHA) - Paris'teki Suriye toplantısının ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye yönetiminin savaş suçu ve insanlığı karşı suç işlediğini söyledi.

Fransa'nın evsahipliğinde Paris'te Türkiye'nin de katıldığı Suriye

Fikirdaş Ülkeler Bakanları Toplantısından sonra Ayrault, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammet bin Abdurrahman El Tani ortak basın açıklaması yaptı.

Saldırılar savaş suçu, insanlık suçu

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Halep'in doğusunda ateşkesin sağlanması ve sivillerin tahliye edilebilmesi Rusya ve Esed rejiminin artık adım atması gerektiğini belirtti.

Kerry, Savaşanlar, eğer Halep'i kurtarmak için burayı terk etmeye razı olurlarsa, kentin kurtulacağına ve kendilerine hemen saldırılmayacağına inanmıyorlar. diye konuştu.

Rus ve Amerikalı yetkililerin Cenevre'de bugün Halep'te ateşkes, kentin tahliyesi ve insani yardımları görüşeceklerini hatırlatan Kerry, Rusya ve Esed rejimi, sivil halkın ve savaşçıların kentten ayrılmasına izin vermek için artık biraz merhamet göstersin. Halep'i bombalayanlar insanlık ve savaş suçu işledi. Rejimin körü körüne yaptığı bombardımanlar uluslararası hukuku ihlal ediyor. Büyük bir kısmı insanlık suçu, savaş suçu olan bu saldırılar derhal durdurulmalı. dedi.

Ayrault'dan önkoşulsuz müzakere çağrısı

Fransız Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault da, Suriye'de Birleşmiş Milletler kararı çerçevesinde barış görüşmelerinin bir an evvel başlaması dışında Suriye'de bir çözüm olamayacağına işaret etti. Ayrault, Suriyeli muhalifler ön koşulsuz yeniden müzakerelere başlamaya hazır olduğunu dile getiriyor. Rusya ve İran destekli rejim güçleri de bir an evvel masaya gelmelidir. Şunu bilmeliler ki, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına bağlı politik bir çözüm olmazsa, Suriye'nin yeniden inşası için Avrupa'dan da maddi yardım olmayacak diye konuştu.

Halep'i kaybetsek bile Suriye'de savaş devam eder

Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier ise, Halep'te bir insanlık dramı yaşanıyor. Orayla ilgili ahlaki bir görevimiz var. Halep'te belki başarı elde edemedik ama bu yenildik anlamına gelmez. Bölgede El Nusra'nın olması tüm şehri yakmanın gerekçesi olamaz. Halep'i kaybetsek bile Suriye'de savaş devam eder. Gerçek bir ateşkes için Cenevre'de yapılacak görüşmeler önemli. Halep'in doğusundaki muhalif askerler burada oluşturulacak insani bir koridor ile çıkarılmalı. ve burada sıkışan sivillere insani yardım ulaşmalı. İnsanlar, özellikle insani görev yürüten Beyaz Kasklılar savaş meydanından çıkmalı, izlenip cezaevine atılmamalı. Askeri durum rejim lehine ilerliyor. Evet ama bu savaşın biteceği anlamına gelmiyor. Halep düşse de savaş bitmeyecek, başka alanlara kayacak. Üstelik belki de terörist yöntemlerle devam edecek. O nedenle taraflara yeniden masaya dönme çağrısı yapıyoruz. Halep trajedisine son vermek için her şeyi yapmalıyız. Halep'i unutmadık, terk etmedik diye konuştu.

El Tani'den Suriye'de kritik dönem vurgusu

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Tani de toplantının çok kritik bir dönemde yapıldığını belirterek, Belki Halep gözler önünde ama aynı durum bütün Suriye'de devam ediyor. Rejimin bütün Suriye'de yok etme politikaları devam ediyor. Toplantıda askeri çözümü reddettiğimizi ve yeniden diplomatik çözüm istediğimizi dile getirdik. Halep'te işlenen soykırım ve savaş suçları kabul edilemez. Derhal ateşkes sağlanmalı ve masaya müzakerelere geri dönülmeli. ve derhal sivillere insani yardım ulaştırılmalı dedi.

Paris'teki kriz toplantısına Amerika, Fransa, Türkiye, İtalya, İngiltere, Almanya, Ürdün, Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları ile AB Dış politika Yüksek Komiseri Federica Mogherini katıldı. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet temsil etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

John Kerry Suriye Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title