Haberler

Kazım Karabekir Paşa, Buz Gibi Havada Anıldı

Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa, vefatının 68’inci yılında eksi 20 derece soğukta Kars’ta düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa, vefatının 68'inci yılında eksi 20 derece soğukta Kars'ta düzenlenen etkinliklerle anıldı.

1920-1923 yılları arasında Doğu Cephesi Komutanı olarak Kars'ı düşman işgalinden kurtaran Kazım Karabekir Paşa'nın vefatının 68'inci yılında Kars TCDD Gar Binası önünde bulunan Kazım Karabekir Paşa Anıtı'nın önünde tören düzenlendi.

Kazım Karabekir Paşa'nın Anıtı'na Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri konulduktan sonra saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan törende adeta nefesler dondu. Törenin ardından öğrencilerin yanına giden Vali Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, bir süre öğrencilerle sohbet etti. Vali Özdemir, öğrencilere Kazım Karabekir Paşa'yı anlattı.

Vali Özdemir konuşurken ağzından çıkan buğu ise havanın ne kadar soğuk olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

"KAZIM KARABEKİR PAŞA'NIN KARSLILAR İÇİN ÖZEL BİR YERİ VAR"

Kars Valisi Günay Özdemir, Kazım Karabekir Paşa'nın Kars'ı Ermenilerden kurtardığını söyledi.

Vali Özdemir, "Paşamız aslında Kars için, ülkemiz için, bölgemiz için Kafkasya ve bütün bölge için gerçekten hem önemli bir devlet adamı, hem önemli bir asker, hem de önemli bir siyasetçi. Kars için de çok özeldir, Karslılar için özel bir yeri var. Çünkü bölgedeki Ermeni zulmüne karşı ciddi bir başarı göstermiş, Kars halkıyla beraber bütünleşmiş ve bölgemizden Ermenileri göndererek Kars'ı kurtarmış. Aynı zamanda Gümrü'yü, Tebriz'e kadar Ermenilerden alarak, aynı zamanda Tebriz'i İngilizlerden alarak bölgede de ciddi bir Kurtuluş Savaşı mücadelesi vermiş ve başarıya ulaşmış bir komutanımız. Daha sonra da Kars'taki, bölgedeki geçlerimizi, yetimleri, kimsesiz çocukları eğitime kazandırarak 4 bin erkek, 2 bin tane kız çocuğumuzu okutarak, bunları devlet kademesinde önemli yerlerde görev almasını sağlamış, bölgede okullar inşa ederek Kars halkı ve bölgenin kültürel anlamda da eğitim anlamında da gelişmesi için ciddi bir katkı sağlamış. Onun için Karslılar her zaman Kazım Karabekir Paşa'yı minnetle anıyorlar. Arkasından dua ediyorlar. Ölüm yıldönümünde de Kazım Karabekir Paşa'yı hep beraber anıyoruz. Ona şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

"'ERMENİSTAN FATİHİ' İSMİ TAKILDI"

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kazım Karabekir Paşa'ya 'Ermenistan Fatihi' isminin takıldığını kaydetti.

Karaçanta, "Kazım Karabekir Paşa 1920 ile 1923 yılları arası Doğu Cephesi Komutanı olarak bölgemizde görev yapmış. ve çok önemli başarılara imza atmış. En önemlisi bölgemizi Ermeni işgalinden kurtarak o dönem yapmış olduğu başarılardan dolayı kendisine de ayrıca 'Ermenistan Fatihi' diye de isim takılmış" diye konuştu.

Kültür Müdürlüğü Salonu'nda devam eden Kazım Karabekir Paşa'yı anma programında öğrenciler tarafından şiirler okundu ve Kazım Karabekir Paşa'nın hayatı anlatıldı.

Program, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü'nce düzenlenen ve Prof. Dr. Selçuk Ural'ın konuşmacı olarak katıldığı konferans ile son buldu. Törende Kars Milletvekillerinin de mesajları okundu.

Kazım Karabekir Paşa'nın ölümünün 68'inci yılı münasebetiyle düzenlenen törene, Vali Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, Başsavcı Serdar Durmuş, Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, mülki ve askeri erkanın yanı sıra vatandaşlar, öğretmenler, öğrenciler katıldı. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Murtaza Karaçanta Kazım Karabekir Ermenistan Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title