Haberler

Kazak Fasulyesini Üretmeyi Sürdürüyorlar

Balıkesir'in Manyas ilçesinin kırsal Kocagöl Mahallesi çiftçileri, Don Kazaklarından miras kalan fasulyeye sahip çıkıyor.

Balıkesir'in Manyas ilçesinin kırsal Kocagöl Mahallesi çiftçileri, Don Kazaklarından miras kalan fasulyeye sahip çıkıyor. Kazak fasulyesiyle anılan bölgede çiftçiler geçimlerini bu üründen sağlıyor.

Rus Çarlığı'na isyan ederek Osmanlı'ya sığınan ve 1740 yılında Manyas Gölü kenarında bulunan bugünkü Kocagöl Mahallesi'ne yerleşen Don Kazakları, 1962 yılında göç edince tohumlarını Rusya'dan getirdikleri fasulyeyi yöre insanına miras bıraktı.

Kolay pişmesi ve lezzetiyle Marmara Bölgesi'nde aranan bir ürün olan Kazak fasulyesi, taleplere yetişemeyen Kocagöl Mahallesi çiftçilerinin önemli geçim kaynağı oldu.

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Manyas Barajı yapılmadan önce, 1980'li yıllarda ilçenin tam bir fasulye merkezi olduğunu belirterek, "Baraj yapılınca fasulye üretiminin yerini çeltik aldı. Şimdi Manyas Gölü kenarında bulunan 4-5 kırsal mahallemizde fasulye ekimi yapılıyor. Kocagöl Mahallemizde çeltik ekimi pek yok, onlar Kazak fasulyesini üretmeyi sürdürüyorlar. Kazak fasulyesi Don Kazaklarından kalan leziz bir mirastır." dedi.

"Kazak fasulyesi üç ayda yetişir"

Çiftçilerden Mehmet Şimşek de Kazaklardan miras kalan fasulyeyi fazla kaynatmaya gerek olmadığını ifade ederek, "Çok kaynatırsanız çorba olur. Kazak fasulyesi üç ayda yetişir. İyi senesine denk gelinirse dönümüne 350 kilogram bile ürün alınabilir. Dönümde ortalama 150-200 kilogram ürün alıyoruz." diye konuştu.

Ayşe Çakıcı ise mahallenin adının önceden Kazak diye anıldığını sonradan Kocagöl olduğunu anlatarak, "Kilosunu 13-14 liraya satıyoruz. Bir alan bir daha istiyor. Çok talep oluyor. Kazak fasulyesini yetiştirmek zor. Ekimi, kazması, sulaması, yolması, harmanda dövülmesi ve tanelerinin ayıklanması ayrı bir iş." dedi.

Baki Kuşçu da zor bulunan bu fasulyeyi daha harmanda satmaya başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yıl az olduğu için fiyatlar da yükseldi. Tohumunu her yıl kendimiz ayırıyoruz. Başka yerde bulmanız mümkün değil. Geçtiğimiz yıllarda fasulye tarlalarını Manyas Gölü'nden su bastı. Birkaç kişi farklı yere ekmişti. Yoksa tohumu kaybedecektik. Biz yaşadığımız sürece bu ürünü ve mirası yaşatacağız."

Kaynak: AA / Güncel

Marmara Bölgesi Manyas Gölü Balıkesir Manyas Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Gaddar CANLI izle! Fox TV Gaddar 13. Bölüm tek parça HD izle 19 Nisan Cuma! Kızılcık Şerbeti 59. Bölüm Canlı İzle! Show TV'de Neler Oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Yalı Çapkını CANLI İZLE! 19 Nisan Yalı Çapkını 66. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title