Haberler

Kaz, Ardahan ve Kars'ta Köylerin Geçim Kaynağı

Kars ve Ardahan'da aileler tarafından yapılan kaz yetiştiriciliği özellikle kırsal alanda en önemli geçim kaynağı oldu.

Kars ve Ardahan'da aileler tarafından yapılan kaz yetiştiriciliği özellikle kırsal alanda en önemli geçim kaynağı oldu. Her köyde ortalama 5 bin dolayında kaz yetiştiriliyor ve kar yağdıktan sonra kesilen kazlar 100 lira ile 120 lira arasında değişen fiyattan satılıyor.

Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nce yapılan araştırmaya göre, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde ticari amaçlı kaz yetiştiriciliği genellikle küçük aile işletmeciliği olarak yapılıyor. Besicilikte çoğunlukla meradan faydalanılması, bakımının kolay olması üretim maliyeti açısından ciddi bir avantaj sağlıyor. Bölge halkı için alternatif iş ve gelir kaynağı olarak görülüyor. Kar yağdıktan sonra kesilen ve tuzlayarak kurutulan kaz eti, ocak- nisan döneminde tüketiliyor. Kazların etinin yanı sıra karaciğeri, tüyleri, baş, ayak ve bağırsakları da değerlendiriliyor.

Yapılan araştırmaya göre, yöre halkı kaz etini daha çok kızartarak tüketiyor. Kaz etinin en lezzetli yerinin göğüs eti olduğu belirtiliyor.

KONUKLARA KAZ KESİYORLAR

Kars'ın Arpaçay İlçesi'nin 20 hane ve 550 nüfuslu Güvercin Köyü de kaz yetiştirilen bir çok köyden biri Köy Muhtarı Erbil Arslan, "Köyde her yıl ortalama 5 bin kaz yetiştiriliyor. Gurbetteki çocuklarımıza, eş ve dostumuza en iyi hediye olarak kaz gönderiyoruz. Bazı aileler sadece kaz yetiştirerek ve satarak geçimini sağlıyor. Her yıl her evde 10- 15 damızlık kaz ayrılır. Bunlar ortalama 15-20 yumurta bırakır. Damızlık anaç kaz saklıyoruz ve onlara kış boyunca gözümüz gibi bakıyoruz" dedi.

Köylülerden Gürbüz Yıldırım ise önemli misafire kaz eti ikram ettiklerini her evde yılda ortalama 50 kaz yetiştirildiğini, bunların bir bölümünün satıldığını, diğerinin ise kış mevsiminde tüketildiğini belirtti.

Kaz besleyen köylülerden Celal Arslan da "Bizim yörede misafirlere kuzu yerine kaz keser etini tandırda pişirir ve ikram ederiz" diye konuştu. - Kars

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Celal Arslan Ardahan Kars Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title