Haberler

Hollanda'da Sözde 'Ermeni Soykırımı' Var Diyen 5 Türk Vekil

Güncelleme:

Hollanda Parlamentosundaki 5 Türk asıllı milletvekili 1915 olaylarını "soykırım" diye tanıyan karara destek vererek Türkiye'ye ihanet etti.

Hollanda Parlamentosu, 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarını "soykırım" olarak tanıyarak skandal bir karara imza attı. Parlamentoda 3'e karşı 142 oyla kabul edilen önergeye 5 Türk kökenli milletvekili de "Evet" oyu verdi.

DENK DIŞINDAKİ TÜM PARTİLER DESTEK VERDİ

Koalisyon ortağı Hıristiyan Birliği (CU) Milletvekili Joel Voordewind tarafından hazırlanan "1915'de Anadolu'da Ermenilere yönelik katliamların soykırım olarak tanınması" önergesine Türkiye kökenli milletvekilleri tarafından kurulan DENK partisi dışındaki tüm partiler destek verdi. Hollanda Meclisi'ne 4'ü kadın 7 Türk kökenli vekil bulunuyor. Türk kökenli milletvekillerinden DENK Partisi'nden Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk ile aynı partiye mensup Fas kökenli milletvekili asılsız "Ermeni soykırım" önergesine "ret" yönünde oy kullandılar.

5 TÜRK "EVET" OYU KULLANDI

Başbakan Mark Rutte'nin Halk Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nden Dilan Yeşilgöz, Yeşil Sol'dan Nevin Özütok ve Zihni Özdil, Sosyalist Parti'den Saadet Karabulut ile Cem Laçin asılsız "Ermeni soykırım" önergesine "Evet" yönünde oy kullanarak bir kez daha Türkiye karşıtı olduklarını gösterdiler.

DENK LİDERİ: TEK YÖNLÜ BİR KARAR

DENK lideri Tunahan Kuzu, meclisin aldığı kararın "tek yönlü bir karar" olduğunu söyledi. O dönemde Anadolu'da bir iç savaş yaşandığını ve çok sayıda Türk'ün de Ermeniler tarafından katledildiğini belirten Kuzu, Hollandalı milletvekillerinin, tarihçilerin koltuğuna oturmaması gerektiğini söyledi. DENK Milletvekili Selçuk Öztürk ile bir grup Türk izleyici de, konuşmalara müdahale ettikleri gerekçesiyle güvenlik görevlileri tarafından, izleyici locasından dışarı çıkarıldı.

Hollanda'da hükümet, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne göre hareket ediyor. Bu nedenle kararın hükümet açısından bağlayıcılığı bulunmuyor.

ÇAVUŞOĞLU: SKANDAL KARARIN BAĞLAYICILIĞI YOK

Hollanda Parlamentosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını "soykırım" olarak tanımasına Türkiye'den tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, skandal kararın hiçbir bağlayıcılığının bulunmadığını belirterek, şunları söyledi: "Soykırım tabiri hukuki bir tabirdir, yani siyasi bir tabir değildir. Bunun zaten tanımı da bellidir. Bir olayın soykırım olup olmadığına nasıl karar verileceği de BM tarafından belirlenmiştir. Maalesef Avrupa'da artan ırkçılığın, Türkiye karşıtlığının, İslam karşıtlığının bir yansımasıdır. Hollanda bizimle ilişkileri düzeltmek istiyorsa böyle basit şeylerle uğraşmak yerine 'Türkiye gibi bir ülkeyi kazanmak için ne yapacağız?', bunun adımlarını atmalı, buna kafa yormalı. Sonuçta bu kararın bizim için hiçbir geçerliliği yok, uluslararası hukuk bakımından da hiçbir geçerliliği yok. Sadece onlar kendi kendilerini tatmin etmişlerdir."

ÇELİK: TÜRKİYE AÇISINDAN BİR GEÇERLİLİĞİ YOK

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de hem diasporanın tutumunun hem de bazı parlamentoların aldığı bu kararın esasında Ermenistan'ın daha da izole olmasına, doğru bir diyalog ortamının ortaya çıkmamasına yol açtığını vurguladı. Bakan Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

"Bizim arzu ettiğimiz şey, Srebrenitsa gibi bir soykırım meselesinde son derece sorumluluğu olan, son derece yanlış işlere imza atmış olan, bu soykırım konusundaki sorumluluğu açık olan Hollanda'nın bu konularda daha dikkatli davranması gerektiğiydi. Dolayısıyla Türkiye açısından bir geçerliliği yoktur. Alınan kararı kınıyoruz, bizim için yok hükmündedir."

MASLAHATGÜZAR BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Bu arada, Hollanda'nın Maslahatgüzarı Erik Westrate, Hollanda Meclisinin 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan kararı dolayısıyla Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Maslahatgüzar Weststrate'ye, Türkiye'nin kaygıları iletildi. (Kaynak: Türkiye)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Selçuk Öztürk Tunahan Kuzu Hollanda Fas Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title