Haberler

İstanbul: 2. Türk Arap Ekonomi Forumu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin üretim ve tüketim konusunda önemli bir köprü konumunda olduğunu belirterek, "Nükleer enerji santralleri konusunda da Karadeniz'de çalışmalarımız var. Bunu özel sektöre yaptırmak istiyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin üretim ve tüketim konusunda önemli bir köprü konumunda olduğunu belirterek, "Nükleer enerji santralleri konusunda da Karadeniz'de çalışmalarımız var. Bunu özel sektöre yaptırmak istiyoruz" dedi.

DEİK iş birliği ile Al-Iktissad Wal-Aamdl Group tarafından Ceylan Intercontinental Otel'de düzenlenen 2.Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda konuşan Bakan Güler, yatırımcıları Türkiye'ye davet etti. Güler, "Artık yeni kanunlarla Türk yatırımcıyla yabancı sermaye eşit haklara sahip. Bu yüzden hepinizi Türkiye'ye bekliyoruz. Hidroelektrik santrallere ve kömüre önem veriyoruz. Bunlarla alakalı yatırımlara açığız. Bu yatırımlar içinde sulama yatırımları da var. Mevcut santrallerin yenilenmesi de önemli bir yatırım. Ayrıca 21 bölgeye enerji dağıtımı özelleştirmesi var. Enerji, doğalgaz ve petrol için Türkiye önemli bir coğrafyada bulunuyor. Türkiye, üretim ve tüketim konusunda önemli köprü konumunda. Artık transit ülke olma değil, terminal ülke olma özelliğini taşıyoruz. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'ndan geçen hafta petrolü ilk defa yükledik. Buna 'hayali bir proje diyorlardı' fakat bunu gerçekleştirdik. Kerkük-Yumurtalık Projesi var" dedi.

Samsun-Ceylan Boru Hattı'nın da önemli proje olduğunu belirten Hilmi Güler, "Artık İstanbul Boğazı'ndan geçen petrol trafiğinin yükünü hafifletmek için Samsun-Ceyhan Boru Hattı çok önem taşıyor. Son 3 yılda İstanbul Boğazı'ndan geçen petrol trafiği yüzde 50 arttı. İstanbul'un yükünü hafifletmek için bu projeye çok önem veriyoruz. Ceyhan bölgesi en önemli projemiz. Bunu bütün dünyaya tanıtıyoruz. Yeni bir Rotterdam olacak. Doğalgaz projelerimiz var. Nabuka projesiyle; Bulgaristan, Romanya, Macaristan üzerinden Avusturya'ya doğalgaz aktarımı söz konusu. Ukrayna'daki son doğalgaz krizinden sonra Türkiye artık önemli bir yer konumunda. Bakü-Tiflis-Ceylan Boru Hattı gibi Bakü-Tiflis-Erzurum, oradan da Yunanistan ve İtalya'ya doğalgaz götürme projesi var. Bununla ilgili anlaşma imzalandı. Bu kış Yunanistan'a doğalgaz vereceğiz" diye konuştu.

Güler, Mavi Akım Projesi'nin devam ettiğini belirterek, Rusya'daki doğalgazın Ankara'ya kadar geldiğini söyledi. Bu doğalgazın daha sonra Ceyhan'a gönderileceğini ifade eden Bakan Güler, "Kaynak çeşitliliği oluşturan doğalgazın yeraltında depolanması önemli bir adım. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Tuz Gölü'nde tuzu eriterek buraya doğalgaz deposu yapmak istiyoruz. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı dışarıda çok tanınan bir kuruluş. Bunun Kazakistan, Azerbaycan ve Mısır'da çalışmaları var. Irak'ta da bu çalışmalara devam etmek istiyoruz. Nükleer enerji santralleri konusunda da Karadeniz'de çalışmalarımız var. Bunu özel sektöre yaptırmak istiyoruz. Bu arada, altın ve bor madenleriyle ilgili çalışmalar devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Açıklamasının ardından soruları cevaplayan Bakan Güler, enerjiyle ilgili özelleştirmenin sorulması üzerine, "Özelleştirmeler Özelleştirme İdaresi tarafından yapılıyor. Bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bir aya kadar yetiştirmeye çalışacağız" dedi. Güler, Yunanistan'a doğalgaz verilmesi konusuna değinerek, "Bir takvim var. Doğalgazı bu kış Yunanistan'a vermeyi planlıyoruz. İlk ayakta 250, daha sonra 750 ve 3 milyar metreküp doğalgaz geçecek hattan. İtalya'yı da buna dahil edersek, toplam 12 milyar metreküp doğalgaz gönderilecek Türkiye üzerinden. Bakü-Tiflis-Ceylan Boru Hattı, Türkiye'ye terminal ülke yaptı. Konseptimizde terminal ülke olma yolunda bir değişiklik yaptık. Irak'la doğalgaz anlamında görüşmeler devam ediyor. Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'na paralel yeni hatlar yapmayı teklif ettik. Ceyhan bölgesini önemli hale getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Basın mensuplarının, "Zarkavi'nin öldürülmesinin ardından boru hatlarına yönelik sabotajlar azalır mı?" sorusu üzerine Güler, "Temennimiz sabotajsız, kazasız şekilde bu hatların çalışması" ifadelerini kullandı.

Bakan Güler, Karadeniz'de petrol bulunduğu yönündeki soruya ise, "Matkabın ucunu görmeden konuşmak istemiyoruz. Bu konuda temkinliyiz. Brezilya ve Amerika'dan Karadeniz'e petrolle alakalı teklifler var" cevabını verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title