Haberler

İskilipli Atıf Hoca'nın Anıt Mezarında Ziyaretçi Yoğunluğu

Ankara İstiklal Mahkemesi kararıyla 1926'da idam edilen İskilipli Atıf Hoca'nın 82 yıl aradan sonra defnedildiği Çorum'un İskilip ilçesindeki anıt mezarına, birçok kişi ziyarette bulunuyor.

GAZİ NOGAY - Ankara İstiklal Mahkemesi kararıyla 1926'da idam edilen İskilipli Atıf Hoca'nın 82 yıl aradan sonra defnedildiği Çorum'un İskilip ilçesindeki anıt mezarına, birçok kişi ziyarette bulunuyor.

Şapka Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle Ankara İstiklal Mahkemesi kararıyla 1926'da idam edilen Atıf Hoca'nın naaşının yerini bulmak isteyen akrabalarına, eski Hatay Milletvekili Mehmet Sılay yardımcı oldu. Atıf Hoca'nın naaşı, Sılay'ın yürüttüğü 5 yıllık araştırmanın ardından 2008'de Ankara Şafaktepe Parkı'nda bulundu.

Bir otomobilin bagajında İskilip'e getirilen Atıf Hoca'nın naaşı, 28 Nisan 2008'de torunu Ahmet Faruk İmal, Sılay ve eski İskilip Belediye Başkanı Orhan Öztürk tarafından Gülbaba Mezarlığı'na defnedildi.

Birkaç yıl sonra defnedildiği yerden alınan Atıf Hoca'nın naaşı, İskilip Belediyesince mezarlıkta yaptırılan Anıt Mezar ve Külliye'ye nakledildi.

İskilipli Atıf Hoca için yakınları ve Atıf Derneği (Atıf-Der) tarafından her yıl 4 Şubat'ta ilçede anma töreni düzenlenip, mevlit okutuluyor.

İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atıf Hoca'nın naaşının, memleketine getirilmesinden mutlu olduklarını söyledi.

"Allah dostu, gönül dostu insanın, hiçbir suçu yokken o dönemde şehadete erdirilmesi İskilipliler olarak bizleri son derece üzmüştü." diyen Çatma, "1924'te yazdığı bir kitap dolayısıyla 2-3 istiklal mahkemesinde suçsuz bulunmasına rağmen 1926 yılında Ankara İstiklal Mahkemesi tarafından şehadete erdirilen Atıf Hoca'mızın naaşı, Garipler Mezarlığı'na defnedilmişti. Sonraki süreçte akrabalarının, milletvekili arkadaşlarımızın ve belediyemizin sahip çıkmasıyla memleketi İskilip'e getirildi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin dört bir yanından İskilip'e gelenlerin Atıf Hoca'nın kabrini ziyaret ettiğine dikkati çeken Çatma, "Anıt mezarının yapılmasının ardından özellikle dışarıdan gelen ve Atıf Hoca'yı bilen insanların ziyareti bizleri mutlu ediyor. Atıf Hoca'mızın külliyesi İskilip'in çehresini de değiştirdi. Dışarıdan Atıf Hoca için gelen, ona gönül veren insanların akınına uğradı İskilip. Hem inanç turizmi hem de İskilip'in tanıtımı açısından Atıf Hoca'mızın katkısı oldu." diye konuştu.

"Amacımız hocamızı tüm Türkiye'ye tanıtmak"

Atıf-Der Başkanı Muhittin Telli de İskilipli Atıf Hoca'nın adının yaşatılması için çalışma yaptıklarını anlattı.

Telli, "Derneğimizin amacı, hocamızın adını, kendisini tüm Türkiye'ye tanıtmak. Okullarda konferanslar vererek hocamızı ve alimler diyarı İskilip'i herkese hatırlatmak, zihinlerine kazımak istiyoruz." dedi.

Atıf Hoca'nın naaşının uzun süren ve gizli tutulan bir sürecin ardından bulunduğunu vurgulayan Telli, "Naaşı, DNA testlerinden ve yüzde 100 emin olunduktan sonra buraya getirildi. Hocamız artık kendi istirahatgahında rahat ediyor. Türkiye'nin her yerinden ziyaretçiler geliyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

İskilipli Atıf Hoca İskilip Ankara Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title