Haberler

    İnatçı bir ruh, sıkı çalışma...

    Güncelleme:

    "Ben şehir çocuğuyum, Beşiktaş'ta doğdum büyüdüm. Türkiye'de 30 bin civarındaki köyün 12 binini dolaştım. Son 16 yıldır da kırsalda yaşıyorum.

    "Ben şehir çocuğuyum, Beşiktaş'ta doğdum büyüdüm. Türkiye'de 30 bin civarındaki köyün 12 binini dolaştım. Son 16 yıldır da kırsalda yaşıyorum. Öncelikle size çok samimi bir itirafta bulunacağım: Çiftçilik çok zor ve meşakkatli bir iş. Ama bir o kadar da zevkli ve karlı" diye söze başlıyor 'Çiftçilik 101' kitabının yazarı Coşkun Yıldırım ve ekliyor: "Dünyanın giderek değişen kurallarını dikkate alırsak çiftçilik aynı zamanda büyük bir fırsat. Yeter ki kişi inatçı bir ruha ve bir miktar paraya sahip olsun."

    Son yıllarda şehirden kırsala göçenlerin sayısının artmasıyla birlikte hayal kırıklığına uğrayıp dönenlerin sayısının da arttığına dikkat çeken Yıldırım, bu kitabı kırsalda yaşama, çiftçi olma, tarımsal üretim yatırımı yapma hayali kuranlara kılavuz olması için yazdığını söylüyor.

    'Kendinizi çiftçiliğe adayabilecek misiniz? Yaşam tarzınızı tümden değiştirip tüm riskleri ve zorlukları göze alabilecek misiniz?' gibi soruların yanıtını veren kitap, çiftçiliğin çeşitleri ve zorluklarından köyde ilişkilerin nasıl kurulması gerektiğine kadar birçok konuda ipuçları veriyor. Buyrun, kitaptan bazı başlıklar ve köyde yaşayıp çiftçilik yapmayı isteyenlerin hayatlarını kolaylaştıracak öneriler...

    BENDEN ÇİFTÇİ OLUR MU?

    Coşkun Yıldırım kitabında, çiftçilik yapmak isteyenlerin kendine sorması gereken soruları ve izlemesi gereken adımları da şöyle sıralıyor:

    Ekin, hayvan yetiştirme işi zordur. Sizi, belki de daha fazla para kazandığınız, kentteki mevcut işinizden ayrılmaya yönelten şey nedir?

    Yetiştireceğiniz ürün veya hayvan fark etmeksizin çok sıkı çalışmanız, büyük bir sorumluluk almanız gerekir. Peki bunlara hazır mısınız?

    Ne yapmak istediğinizi, işin risklerini daha iyi anlayabilmek için çeşitli çiftçilerle konuşun. Ne kadar çok çiftçiyle konuşursanız aklınızdaki soru işaretleri de o kadar azalır.

    Mümkünse bir çiftlikte biraz kalın. Bu gözlemlemek ve öğrenmek için iyi bir fırsat. Aynı zamanda çiftlikte kalmakla çiftçilik arasında çok büyük bir fark olduğunu da anlamanızı sağlar.

    Çiftlikte çalışmak için fiziksel olarak formda kalmanız gerekir. Çömelme, diz çökme, ağır kaldırma, itme, çekme gibi fiziksel egzersizleri rahatça yapabilecek misiniz?

    KÖYDE HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRACAK TÜYOLAR

    Köylüler için şehirlilerin, şehirliler için de köylülerin farklı dünyaların insanları olduğunun altını çizen Yıldırım, tanışma ve birbirini anlama sürecinde şehirden gidenlerin dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:

    ? Günlük kıyafetlerine bakarak kişilerin maddi durumları hakkında önyargılı davranmamaya çalışın.

    ? Kolayca yapılacak ve kendi elinizde olan işler dışındaki şeylerin çözümü için sakın söz vermeyin. Gerçekleştirmenizin zor olacağını düşündüğünüz işler için "Söz vermeyeyim ama..." diyerek de söze başlamayın.

    ? Kendinizden, yaptığınız işlerden olabildiğinizce az ve yalın olarak bahsedin.

    ? Bulunduğunuz ortamda, ortamdakilerin muhtemel olarak bilemeyecekleri bir konuyu açmamaya özen gösterin.

    ? Sizden borç isteyenler olursa, vereceğiniz miktar, zamanında geri alamadığınızda planlarınızı bozacak bir büyüklükte olmasın.

    ? Çiftçiler minimal yaşamayı severler, bu yüzden konuştuğunuz kişiyi tanımadan çok derin konulara girmeyin.

    ? Siyasi görüşünüzü belli edecek bir işaret bulundurmaktan olabildiğince kaçının. Böyle bir durum sizin köydeki insanlarla kaynaşmanızı zorlaştırabilir.

    ? Din konusundaki düşünceleriniz ne olursa olsun açıklamayın, görüş belirtmeyin.

    ? Kırsal ortama girdiğinizde 'Biri Bizi Gözetliyor Evi' tadında sürekli izleneceksiniz. Arabanız, çocuklarınız, eşiniz, onlara davranışlarınız, harcamalarınız, duygularınız... Size ve ailenize ait ne varsa sürekli gözleniyor ve konuşuluyor. Bu nedenle hareketlerinize olabildiğince özen gösterin. Bunun doğal bir süreç olduğunu bilerek hareket edin.

    ? Köye yerleşmeye karar verdiğinizde, köyden birkaç kişi size özel ilgi gösterecek, yardımınıza koşarak size güven verecektir. Bu onların güçlü görünme, sizin desteğinizi yanında hissetme gibi duygularını besleyecektir. Bu iyi niyetli çabaları doğru bir iletişimle yönetmelisiniz.

    KISA KISA...

    Bir balon balığı kuyruğu götürene 5 lira

    Akdeniz ve Ege'deki istilacı balık türlerinin sayısı artıyor. Onlardan biri de balon balığı. Yerli türlere verdiği zararın artması nedeniyle balon balığı avcılığına teşvik geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine Dair Tebliğ'i yürürlüğe girdi. Buna göre, her bir balon balığı kuyruğu başına (1 milyon adede kadar) 5 lira destekleme ödemesi yapılacak.

    Havalar ısındıkça kuşlar kuzeye çıkıyor

    48 ülkede 120 bin kuş gözlemcisinden elde edilen son 30 yıllık verilere göre, iklim krizinden kaynaklanan sıcaklıklar nedeniyle kuşların yaşam alanları bir kilometre kadar kuzeye kaymış durumda. Araştırma, orman kuşlarının menzillerini genişletirken, tarım arazisi kuşlarının yaşam alanlarının küçül-

    düğünü gösteriyor.

    Güneydoğu'nun narlarına koruma

    GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından Güneydoğu'nun yerli nar çeşitleri koruma altına alınacak. Projeyle, çoğunluğu Şanlıurfa'dan olmak üzere Gaziantep, Siirt ve Kilis'ten toplanan 23 nar çeşidi, enstitünün Gündaş ve Talat Demirören araştırma istasyonlarına dikildi.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Beşiktaş Türkiye Magazin Haberler

    Bakmadan Geçme

    Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title