Haberler

İnaktif aşı nedir, ne demek? İnaktif aşı hangisi? Biontech mi Sinovac mı? Hangi koronavirüs aşısı inaktif aşıdır?

Güncelleme:

Sağlık Bakanı Koca yaptığı açıklamasında "Bugün itibariyle 2 doz mRNA aşısı ya da 3 doz inaktif aşı olmuş kimsenin ek bir doz aşı olmasını gerektiren bir durum söz konusu değildir. Böyle bir tıbbi gereklilik de kesinlikle yoktur." şeklinde konuştu. Bunun ardından vatandaşlar inaktif aşı nedir, ne demektir merak etti. Peki, hangi aşı inaktiftir? Biontech mi Sinovac mı? Hangisi inaktif aşıdır? Detaylar haberimizde...

Gündemin merak edilen konuları arasında inaktif aşı nedir, ne anlama geliyor? Hangi aşı inaktiftir? soruları oldu. İnaktif aşı, öldürülmüş aşı ile aynı anlamı taşımaktadır. Peki, İnaktif aşı nedir, ne demek? İnaktif aşı hangisi? Biontech mi Sinovac mı? Hangi koronavirüs aşısı inaktif aşıdır?

İNAKTİF AŞI NEDİR? NE DEMEKTİR?

İnaktive edilmiş aşı (veya öldürülmüş aşı), kültürde büyütülen ve ardından hastalık üretme kapasitesini yok etmek için öldürülen virüs partikülleri, bakteriler veya diğer patojenlerden oluşan bir aşıdır. Etkisizleştirilmiş aşılar için patojenler, kontrollü koşullar altında büyütülür ve enfeksiyon yeteneğini azaltmak ve böylece aşı kaynaklı enfeksiyonu önlemek için öldürülür. Virüs, ısı veya formaldehit gibi bir yöntem kullanılarak öldürülür.

Etkisizleştirilmiş aşılar ayrıca virüsü etkisiz hale getirmek için kullanılan yönteme bağlı olarak sınıflandırılır. Bütün virüs aşıları, ısı, kimyasallar veya radyasyon kullanılarak tamamen yok edilen virüs partikülünün tamamını kullanır. Split virüs aşıları, virüsü bozmak için bir deterjan kullanılarak üretilir. Alt birim aşılar, virüsün kopyalanması veya hayatta kalması için gerekli olan veya ters reaksiyonlara neden olabilecek diğer bileşenleri kaldırırken, bağışıklık sistemini virüse yanıt vermesi için en iyi uyaran antijenlerin saflaştırılmasıyla üretilir.

Etkisizleştirilmiş virüsler, bağışıklık sistemi tarafından canlı virüslere göre daha zayıf bir yanıt üretme eğiliminde olduğundan, patojene karşı etkili bir bağışıklık tepkisi sağlamak için immünolojik yardımcı maddeler ve çoklu "güçlendirici" enjeksiyonlar gerekebilir. Zayıflatılmış aşılar genellikle sağlıklı insanlar için tercih edilir çünkü tek bir doz genellikle güvenli ve çok etkilidir. Bununla birlikte, bazı insanlar zayıflatılmış aşıları alamazlar çünkü patojen kendileri için çok fazla risk oluşturur (örneğin, yaşlılar veya bağışıklık yetmezliği olan kişiler). Bu hastalar için inaktive edilmiş bir aşı koruma sağlayabilir.

İNAKTİF AŞILARA ÖRNEKLER

Türleri şunları içerir:

Viral:

  • - Enjekte edilmiş çocuk felci aşısı (Salk aşısı)
  • - Hepatit A aşısı
  • - Kuduz aşısı
  • - Çoğu grip aşısı
  • - Kene kaynaklı ensefalit aşısı
  • - Bazı COVID-19 aşıları: BBIBP-CorV, CoronaVac, Covaxin, QazVac

Bakteriyel:

  • - Enjekte edilen tifo aşısı
  • - Kolera aşısı
  • - Veba aşısı
  • - Boğmaca aşısı

İNAKTİF AŞI MEKANİZMASI

Patojen partikülleri yok edilir ve bölünemez, ancak patojenler, bağışıklık sistemi tarafından tanınmak üzere bütünlüklerinin bir kısmını korur ve uyarlanabilir bir bağışıklık tepkisi uyandırır. Doğru üretildiğinde aşı bulaşıcı değildir, ancak uygun olmayan inaktivasyon sağlam ve bulaşıcı partiküllere neden olabilir. Düzgün üretilen aşının öldürülen patojenler yeniden yapmadığından, güçlendirici doz bağışıklık tepkisini güçlendirmek için periyodik olarak gereklidir.

HANGİ AŞI İNAKTİF? BİONTECH Mİ SİNOVAC MI?

Biontech ve ABD merkezli Pfizer'in birlikte geliştirdiği BioNTech aşısı mRNA türünde bir aşıyken CoronaVac ise Çinli Sinovac firması tarafından geliştirilmiş inaktif aşıdır.

Buna göre;

  • Biontech : mRNA aşısıdır.
  • Sinovac : İnaktif aşıdır.
Kaynak: Haberler.com / Gündem

Koronavirüs Aşısı Gündem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title