Haberler

İki Öğrenciden Birine Mesleki Eğitim Verilmesi Hedefleniyor

Türkiye'de nitelikli iş gücünü artırmak, ekonomi ve sosyal kalkınmayı desteklemek için liselerde mesleki eğitim alan öğrenci sayısının, yüzde 50'ye çıkarılması hedefleniyor.

MERVE TOPUZ - Türkiye'de nitelikli iş gücünü artırmak, ekonomi ve sosyal kalkınmayı desteklemek için liselerde mesleki eğitim alan öğrenci sayısının, yüzde 50'ye çıkarılması hedefleniyor.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleki eğitimde sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Meslek okullarını sektörle buluşturmaya önem verdiklerini vurgulayan Gülay, "Sektörle iç içe olmak ve iç içe çalışmak istiyoruz. Sektör olmadığı takdirde mesleki eğitim vermemizin bir anlamı yok. Mezun ettiğimiz çocukların oralarda iş bulmaları gerekiyor." dedi.

Mesleki ve teknik liselerin önceki yıllarda oldukça itibar kaybettiğine dikkati çekerek, bunu tekrar kazandırmaya çalıştıklarını vurgulayan Gülay, "Meslek okullarını alternatif okullar haline getirmeyi düşünüyoruz. Küçük esnafa çırak, sektör sahiplerine anadolu meslek liselerinden, mühendislik kadromuza da teknik meslek liselerinden öğrencilerimizi yetiştirerek ekonomiye katkı sağlamayı arzuluyoruz. Özellikle Mecliste ekim ayında çıkacak kanunla mesleki eğitimin bir nebze de olsa kaybettiği kanı yeniden kazanacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Gülay, öğrencilerin mesleki eğitimi tercih etmelerini istediklerini, bu konuda neler yapılabileceğiyle ilgili sektör sahipleriyle görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

Sektörün arzuladığı alan ve bölümlerin açılması durumunda meslek lisesi mezunlarının boş kalmayacağının altını çizen Gülay, "Sektör sahipleri bunu üstleniyor. Üniversiteyi hedeflemek her şeyin çözümü değil, çocuklarımıza bir meslek öğrettiğimizde mutlaka kendi ayakları üzerinde duracaklardır." ifadesini kullandı.

Hedef yüzde 50

Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı 3 bin 297 okulda 1 milyon 732 bin öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran Gülay, "Liseye giden öğrencilerimizin yüzde 44'ü mesleki eğitimde. Hedefimiz bu oranı yüzde 50'ye ulaştırmak ve sektörün arzuladığı iş gücünü oluşturmak. Özellikle küçük esnafımız iş gücü bulamıyor. İnşallah 'çıraklık' zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Milli ve manevi değerlerine, meslek etiğine sahip gençliğin yetişmesi, Ahilik ruhuna uygun meslek erbabının yetişmesi en büyük hedefimiz." sözlerine yer verdi.

Gülay, 52 alan 204 dalda mesleki eğitim verdiklerini, 53.'sünün madencilik olacağını ifade ederek, "Bununla ilgili çalışmalarımızı sonlandırmak üzereyiz. Sektörden de böyle bir talep var. Ülke genelinde de sektör hangi alanda iş gücü istiyorsa o alanlara çalışıyoruz ve eğitim sistemimize dahil ediyoruz. Madencilik alanında okullarımızı açacağız." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Osman Nuri Gülay Türkiye Ekonomi Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title