Haberler

Hukukçular, Çocuk İstismarı Paneli İçin Bir Araya Geldi

Kayseri Baro Başkanlığı'nca, çocuk istismarına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla, 'Çocuğun cinsel istismarı ve pedofili' konulu panel düzenlendi.

Kayseri Baro Başkanlığı'nca, çocuk istismarına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla, 'Çocuğun cinsel istismarı ve pedofili' konulu panel düzenlendi.

Kayseri Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Dursun Büyükbaş, Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi Üyeleri Alp Arslan, Mustafa Can Korkarer, Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Özdemir, Baro Başkanı Fevzi Konaç, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sevgi Özmen, avukatlar ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Fevzi Konaç, Ankara'da hayatını kaybeden vatandaşları anarak, "Türkiye'nin üzerinde karar bulutlar dolaşıyor. Terörle beraber büyük imtihan yaşıyoruz. Güneyimizde yaşanan hadiseler, bu ateşin Türkiye'ye sıçramasıyla ilgili hepimizin içini korkutuyor ve bu anlamda bugün bu toplantıya başlamarken, şehitlerimize rahmet diliyorum" dedi.

Kayseri'de yaşanan çocuk istismarlarıyla ilgili bilgi veren Konaç, toplumun bu konuda nasıl eğitim alması gerektiğinin önemine değindi. Toplumsal bilinci artırmak amacıyla çocuk istismarının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Konaç, şunları söyledi:

"Bundan 7-8 yıl önce, Kayseri'nin Talas İlçesi'nde bayramda şeker toplayan 3 çocuk hadisesini yaşamıştık. Dağılmış bir aile, olayın içinde cinsel istismar var ve öldürülen 3 çocuğun hüznüyle beraber, Türkiye'de bayramlar, bayram olma özelliğini kaybetti. Ben İnsan Hakları Komisyonu'nda o 3 aileyi ziyarete gittiğimde, o annenin her kapı çaldığında, 'Yavrum mu geldi acaba?' diye inlemesine şahitlik etmiştim. Kayseri böyle bir olayla hiç anılmaması gereken bir şehirdi. Ne oldu, nereye gidiyoruz, toplumsal olarak neler yaşıyoruz anlamında bir hüznü de beraberce 8 yıldır unutmadık ve yaşıyoruz. Neredeyse kapımıza şeker toplamaya çocuklar gelmez oldu. Henüz hafızalarımızda canlılığını koruyor. Üvey anne dehşetini beraberce yaşadık. Onun çok kısa bir süre öncesinde 24 tane tespit edilebilmiş çocukla ilgili olarak 240 yıl ceza alan, yine çocuklarla ilgili istismar suçundan yargılanıp, yine güzel şehrimizin imajıyla ilgili hepimizi hüzünlendiren bir başka vaka var ki, ben bugün kamuoyuyla konuşurken, artık bir şeylerin konuşulmasının zamanının geldiğini düşünüyorum. Bu programdan sonra, bu salondan çıkan herkesin bu toplumsal bilinçle ilgili olarak, çocuk nedir? Nasıl korunur? Bu anlamda eğitim nasıl verilir? Toplumsal bilinci artırmak amacıyla neler yapılabilir? Anlamında bugün katkı sağlayacak bir programın olmasını özellikle temenni ediyorum."

Çocuğun koruyucu tedbirleri konusunda bilgi veren Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Özdemir de çocukların desteklenmesi, psiko sosyal rehabilitasyon süreçleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çalışmalarının önemine vurgu yaptı.  İki oturum halinde gerçekleşen panelin ilk oturumunda, Adli Tıp Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Özdemir, 'Adli Tıp boyutu ile çocuk cinsel istismarı', ERÜ Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sevgi Özmen, 'Pedofili' ve Yargıtay 14'üncü Ceza dairesi üyesi Alp Arslan da 'Çocuğun cinsel istismarı ve pedofili' konularında bilgi verdi.

Panelin ikinci oturumunda ise ERÜ öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Fatih Birtek, 'Megan kanunu örneğinde çocukların cinsel suç faillerine karşı korunması', Kayseri Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mustafa Arslantürk, 'Çocuğun istismarı suçunun mağdur ve suça sürüklenen çocuk yönünden ceza boyutu', Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi üyesi Mustafa Can Korkarer ise 'Çocuğun cinsel istismarı ve pedofili' konularında, katılımcıları bilgilendirdi. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çağlar Özdemir Fevzi Konaç Yargıtay Kayseri Politika Güncel Haberler

title