Haberler

    Homeostasis Nedir ve Örnekleri Nelerdir? Homeostasis ve Fizyolojik Sistemler Arasındaki İlişki

    Güncelleme:

    Kelime homeostazı ile Yunan türetilmiştir, ev anlam "benzer" ve durağanlık anlamına gelen "istikrarlı" kelimesinden türemiştir.

    Kelime homeostazı ile Yunan türetilmiştir, ev anlam "benzer" ve durağanlık anlamına gelen "istikrarlı" kelimesinden türemiştir. Sıfat olarak kullanıldığında homeostatiktir.

    Homeostasis Nedir?

    Homeostaz, organizmaların hayatta kalması için oldukça önemlidir. Genellikle dış ortamdaki değişikliklere karşı bir direnç olarak görülür. Dahası, homeostaz, yaşamı sürdürmek için gerekli iç değişkenleri düzenleyen kendi kendini düzenleyen bir süreçtir.

    Başka bir deyişle homeostaz, dış ortamda mevcut değişikliklere rağmen istikrarlı bir iç ortamı koruyan bir mekanizmadır. Vücut, vücut ısısı, kan pH'ı, kan şekeri seviyelerinden sıvı dengesi, sodyum, potasyum ve kalsiyum iyon konsantrasyonlarına kadar bir dizi değişkeni kontrol ederek homeostazı korur.

    Homeostazın düzenlenmesi üç mekanizmaya bağlıdır;

    Efektör,

    Reseptör,

    Kontrol Merkezidir.

    Tüm süreç sürekli olarak homeostaz düzenlemesini sürdürmek için çalışır.

    Reseptör

    Adından da anlaşılacağı gibi alıcı, dış veya iç ortamdaki değişikliklerin izlenmesinden ve bunlara yanıt verilmesinden sorumlu olan algılama bileşenidir.

    Kontrol Merkezi

    Kontrol merkezi, entegrasyon merkezi olarak da bilinir. Alıcıdan bilgi alır ve işler.

    Efektör

    Efektör, kontrol merkezinin komutlarına yanıt verir. Uyarıcıya karşı çıkabilir veya onu artırabilir.

    Homeostasis Örnekleri Nelerdir?

    Deri; sıcaklıktaki değişiklikleri algılayan reseptörlere sahiptir. Dış sıcaklık dengenin altına iner veya yükselirse, kontrol merkezi buna göre tepki vermesi için cildimizdeki kan damarlarına ve ter bezlerine sinyaller gönderir. Sıcaklık çok yüksekse kan damarları genişler (vazodilatasyon) ve vücut ısısında düşüşe neden olur. Dahası, ter bezleri vazodilatasyona eşlik edecek şekilde ter üretir. Dış sıcaklık çok soğuksa, kan damarları daralır (vazokonstriksiyon) ve vücudun ısıyı korumasını sağlar.

    Böbrek Taşı Oluşumu; Vitaminler ve mineraller vücudumuza gelişmek için gerekli olan besinleri sağlar. Kalın bağırsak ve tükürük bezlerimiz bu besinlerin çoğunu emerken, fazla miktarlar vücudumuzu ter ve idrara çıkma yoluyla terk eder. Tabii ki minerallerin boyutları değişir. Kalsiyum, fosfor ve sodyum, mesaneden geçen idrar yolunda kristaller oluşturdukları için taşı teşvik eden bileşikler olarak kabul edilir. Teknik olarak, çoğu insanın her zaman böbrek taşı vardır.

    Homeostaz burada devreye girer. Homeostatik koşullar altında böbrek taşlarımız (veya teknik terimlerle kristallerimiz) o kadar küçüktür ki, hiç düşünmeden onları idrara çıkarırız. Öte yandan, aşırı miktarda taşı teşvik eden bileşikler veya üriner sistemde sıvı eksikliği, kristallerin üriner sistemde oluşmasına ve birleşerek bir taş oluşturmasına neden olabilir.

    Homeostasis ve Fizyolojik Sistemler Arasındaki İlişki Nedir?

    Vücut sistemi, homeostaz düzenlemelerinin sürdürülmesine katılır. Vücut sisteminin amacı, her sistemin homeostaza katkıda bulunduğu çeşitli kontrol mekanizmalarını tanımlamaktır. İç ortamda homeostaz işlevinin başarısızlığı, hastalıklara veya hastalıklara neden olacaktır. Ağır vakalarda ölüme ve sakatlığa bile yol açabilir.

    Birçok faktör homeostazı etkileyebilir. En yaygın olanları;

    Genetik,

    Fiziksel durumu,

    Diyet ve beslenme,

    Zehirler ve toksinler,

    Psikolojik sağlık,

    İlaçların ve tıbbi işlemlerin yan etkileridir.

    Homeostaz, çevresel değişikliklere yanıt olarak bir organizmada iç stabiliteyi sürdürme yeteneğidir. İnsan vücudunun iç sıcaklığı, homeostazın en iyi örneğidir. Endokrin sistem ve sinir sistemi, vücudun homeostazını sürdürmek için çok önemlidir. Bununla birlikte, diğer organlar da homeostazın korunmasında rol oynar.

    Homeostaz, yaşamı sürdürmek için gerekli olan iç değişkenleri kontrol eden kendi kendini düzenleyen bir süreçtir. Dış sıcaklık yüksek ise vücut ter üreterek serin kalmaya çalışır. Ayrıca cilt yüzeyine yakın kan damarları genişler. Bu, vücut ısısını düşürmeye yardımcı olur. Tersine, eğer dış sıcaklık soğuksa, kan damarları vücut ısısını daraltır ve tutar. Böylece cilt homeostazı korur.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Magazin Haberler

    Bakmadan Geçme

    İZMİR'DE YANGIN MI ÇIKTI? İzmir'de ne oldu? İzmir'de nerede yangın çıktı? Resmi Gazete bugün (18 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 18 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? SON DAKİKA TOKAT'TA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Tokat'ta okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA TOKAT ARTOVA'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Artova'da okullar tatil edildi mi? Yeşilyurt'ta okullar tatil edildi mi? Tokat Yeşilyurt'ta okullar tatil mi edildi, neden? SON DAKİKA TOKAT SULUSARAY'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Sulusaray'da okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title