Haberler

Hobisiyle Dünyaya Açıldı

RECEP BİLEK - Samsun'da yaşayan 47 yaşındaki Cengiz Çetin, hobi olarak başladığı geleneksel okçuluk kıyafetleri ve malzemeleri üretimini, talebin artması üzerine işinden ayrılarak kurduğu atölyede yapıyor. Çetin, şimdi Türkiye'nin yanı sıra pek çok ülkeye ürünlerini gönderiyor.

Atakum ilçesi Kurupelit Mahallesi'nde yaşayan Cengiz Çetin, demirci olan babasının yanında çocukluğunda bıçak ve kılıç yapmayı öğrendi. Üniversiteden mezun olduktan sonra ilaç mümessili olarak çalışmaya başlayan Çetin, bir yandan da evinde hobi amaçlı kılıç, tirkeş (ok kabı), sadak (ok ve yay torbası) gibi eşyalar yaptı.

Bu ürünleri yakınları ve arkadaşlarına hediye eden Çetin, zamanla talep artınca 3 yıl önce işinden ayrılıp kurduğu atölyede eski Türk devletleri ve Osmanlı döneminde savaşlarda okçuların kullandığı kıyafetler ile kılıç, tirkeş, sadak ve kalkan gibi aletler üretmeye başladı.

Ürünlerini sosyal medyadan da paylaşan ve ilgi gören Çetin, Türkiye'nin yanı sıra pek çok ülkeden talep edenlere yaptığı ürünleri kargo aracılığıyla ulaştırıyor.

"Bir tür kültür aktarımı da yapıyorum"

Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, televizyonda Osmanlı ve eski Türk dönemleriyle ilgili dizilerin yaygınlaşmasıyla eskiden kullanılan kılıç, kalkan, sadak ve tirkeşe ilginin arttığını, kendisinden sürekli talepte bulunulduğunu söyledi.

Bunun üzerine işinden ayrılarak kurduğu atölyede bu aletlerin üretimine yoğunlaştığını belirten Çetin, "Bir tür kültür aktarımı da yapıyorum. Geçmişte kültürümüzde olan, unutulan eserlerin yeniden hayat bulmasına katkı sağlamaya çalışıyorum." dedi.

Yaptığı eserlerin tamamen el işçiliği ve özel olduğuna işaret eden Çetin, bütün eserlerini aslına uygun ve içinde bulunduğu dönemi yansıtan motiflerle süslediğini belirtti.

Her dönemin kılıç, kalkan, sadak ve tirkeş motiflerinin farklı olduğuna dikkati çeken Çetin, şunları kaydetti:

"Son yıllarda geleneksel okçuluğa ilginin artması, özelikle tirkeş ve yaya ilgiyi arttırdı. Sadak ve tirkeşleri deriden yapıyorum. Deri işlemek kolay değildir, kuvvet ister. Ben bu işe çocuk yaşlarda başladım. Yaptığım eserleri sosyal medyadan da paylaşınca Hindistan, Japonya, Bahreyn, Umman, Almanya, Polonya, Fransa'dan da sipariş aldım. Seri üretim olarak yapmıyorum. Ayda ancak 15 tirkeş ve sadak, artan zamanlarımda ise yay ve kalkan yapıyorum. Özel talebi olanlara zırh da üretiyorum. Ülkemizde bu kültürün yaygınlaşması beni sevindiriyor."

Kaynak: AA / Güncel

Kurupelit Türkiye Atakum Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title