Haberler

Hdp'nin Diyarbakır Mitingindeki Patlamaya İlişkin Dava

HDP'nin Milletvekili Genel Seçimi öncesi Diyarbakır'da 5 Haziran 2015'te düzenlediği mitingde 4 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin yaralandığı patlamalara ilişkin 5 sanığın, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "nitelikli öldürme", "nitelikli öldürmeye teşebbüs"...

HDP'nin Milletvekili Genel Seçimi öncesi Diyarbakır'da 5 Haziran 2015'te düzenlediği mitingde 4 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin yaralandığı patlamalara ilişkin 5 sanığın, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "nitelikli öldürme", "nitelikli öldürmeye teşebbüs" ve "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme" suçlarından yargılanmasına devam edildi.

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan Ankara'ya nakledilen davanın Batı 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 5'inci duruşmasına, tutuklu sanıklar Orhan Gönder, Mustafa Kılınç, İsmail Korkmaz ve Burhan Gök ile bazı şikayetçiler, müşteki yakınları ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmaya, Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesinden gelen İçişleri Bakanlığının "aranan teröristler" listesinde "kırmızı kategoride" bulunan İlhami Balı'ya ilişkin iletişim müzekkeresinin okunmasıyla başlandı. Daha sonra önceki duruşmada talep edilen sanık Mustafa Kılınç'ın cep telefonundaki incelemelere yönelik bilirkişi yazısı okundu.

Mağdur avukatlarından Özgür Erol, bilirkişi raporunda suçun sanıklarla ilişkisine dair bir sürü emare olduğunu öne sürerek, kayıtlara ilişkin her sanığa ayrı ayrı soru sormak istediklerini belirtti.

Sanıklardan Kılınç'ın telefonunda bulunan ses kayıtlarının diğer sanıklar için de bağlayıcı olduğunu iddia eden Erol, "Önümüzdeki duruşmalara şehir dışında olan sanıklar mahkeme salonunda hazır edilmeliler. Bir kısım fotoğraf ve el yazılarını sanıklara gösterip teşhis yapmalarını isteyeceğiz." dedi.

Daha sonra Mahkeme Başkanı'nın, "Neden normal insanlar gibi telefonla direkt iletişim kurmuyorsun da ses kaydı yolluyorsun?" şeklindeki sorusuna Kılınç, "3 senedir suçsuz yere yatıyorum. Telefondakiler özelimdir. Özel hayatım kimseyi alaka etmez." karşılığını verdi.

Avukat beyanından sonra, diğer sanıklar söz alarak ek savunma yaptı.

Miting alanında patlayan bombayı bırakmakla suçlanan Orhan Gönder de "Mitingde esrar satmak için bulundum. Süleyman Zeren ile belirli bir fiyata anlaştıktan sonra esrarı kendisine sattım. Polislerin arama yaptığı bir zamandı ve kendisi esrarı saklamamız gerektiğini söyledi. O tezgahta tüp vardı. Onla birlikte tüp ve esrar olan kutuyu okulun bahçesine bir yere sakladılar. Kutuyu oradaki çaycının yanına bıraktım, saatler sonra geldim kutunun içine ne koydular ne yaptılar bilemem ki. Bomba olayıyla hiçbir alakam yoktur." diye konuştu.

Mahkeme Başkanı'nın "Mavi kıyafetli kişiyle önceden tanışıklığın var mı?" sorusu üzerine sanık Gönder, o kişiyi alanda tanıdığını, polis aramaya başlayınca da birlikte miting alanın dışına çıktıklarını söyledi.

Mağdur avukatları söz alarak, Gönder'e soru sormak istedi ancak Gönder, avukatların hiçbir sorusuna cevap vermeyeceğini ifade etti.

Diğer sanıklar İsmail Korkmaz, Mustafa Kılınç, Burhan Gök de olayla ilgileri bulunmadığını öne sürerek, önceki duruşmalarda yaptıkları savunmalarının göz önünde bulundurulmasını ve tutuklu olarak geçirdikleri sürenin de dikkate alınmasını isteyerek tahliyelerini talep etti.

Mahkeme heyeti, müzakerenin ardından, cumhuriyet savcısının da görüşü doğrultusunda sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

İddianame

HDP'nin, Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda 5 Haziran 2015'te düzenlediği seçim mitingindeki patlama sonucu 4 kişi hayatını kaybetmiş, açık kimliği belirlenen 210 kişi yaralanmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin Orhan Gönder, İsmail Korkmaz, Mustafa Kılınç, Burhan Gök ve İçişleri Bakanlığının "aranan teröristler" listesinde "kırmızı kategoride" bulunan İlhami Balı hakkında dava açmıştı.

Diyarbakır'da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti.

İddianamede, sanıkların "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "nitelikli öldürme", "nitelikli öldürmeye teşebbüs", "tehlikeli maddeleri i·zinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Mustafa Kılınç Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title