Haberler

Hamsinin Gelecek Yıllarda Artacağı Beklentisi

HALİT GÜMÜŞ - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün RV BİLİM-2 araştırma gemisiyle yapılan araştırmalarda, hamsinin verimli bir üreme dönemi geçirdiği belirlendi.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, RV BİLİM-2 araştırma gemisiyle 10 Ekim'de başladıkları çalışmaların hemen hemen tamamlandığını söyledi.

Karadeniz'deki münhasır ekonomik bölgeyi taradıklarını ifade eden Gücü, "Çalışmalarımızdaki ilk sonuçlara göre hamsinin verimli bir üreme dönemi geçirdiğini, Karadeniz'de çok bol yavru hamsinin olduğunu belirledik. Özellikle Doğu Karadeniz'de tüm kıyılar boyunca 5-6 santimetre boyunda bol miktarda hamsi gördük" dedi.

Gücü, yasal düzenlemelere göre 9 santimetreden küçük hamsinin avlanmasının yasak olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Aralık ayından itibaren bu küçük hamsilerin kıyılarımızda yoğun sürü oluşturmaya başladığında avlanmalarından korkuyoruz. Bunun yanında gördüğümüz yavru hamsilerin gelişebilmesi bakımından da ekolojik şartların çok uygun olduğunu gözledik. Hamsilerin baş rakipleri ve düşmanları olan deniz anaları, yaza göre azalmış. Buna karşılık hamsinin temel besinleri olan planktonda artış var. Eğer hamsi korunabilirse 2015-2016 av sezonunda önceki yıllarda olduğu gibi 400 bin tonu aşan av miktarlarını görebileceğiz."

"İri hamsiler açıkta bekliyor"

Balıkçıların avlamak üzere bekledikleri iri hamsilere 20-60 mil açıklarda rastladıklarına dikkati çeken Gücü, "Şu an için sıcaklığı 19 derecenin üzerinde ve derinliği 40 metreleri bulan sıcak bir alanda dağınık durumdalar. Önümüzdeki günlerde bu alandaki su sıcaklıkları düştükçe kıyıya doğru yaklaşacaklar. Bu da hamsinin bilinen davranışına göre ters bir durum" diye konuştu.

"Hamsi kıyılarımızda kışlayacak"

Gücü, balıkçıların hamsinin Romanya-Bulgaristan tarafından Türk karasularına girdiğine, kıyıyı takiben doğuya göç ettiğine ve Hopa'ya ulaştıktan sonra da Türkiye'yi terk ettiklerine inandıklarını anlatarak, balıkçıların bu düşünceyle "Biz avlamazsak Gürcistan'a kaçar" endişesinde olduklarına işaret etti.

Bu nedenle balıkçıların hamsiyi mümkün olduğunca hızlı avlamaya çalıştıklarını vurgulayan Gücü, şunları kaydetti:

"Genellikle de ilk bir ay içinde gelen hamsi avlanır. Hamsi hızlı avlanınca piyasa hemen doyuyor. İhtiyaç fazlası avlanan hamsi, 3 kuruşa balık unu fabrikalarına gidiyor. Oysa hamsi araştırmasının başladığı 2011 yılından bu yana Türkiye kıyılarına gelen hamsinin açıktan kıyılarımıza kışlamak üzere dalga dalga indiğini gözlüyoruz. Yani avlansalar da avlanmasalar da kıyılarımızda kışlamak üzere kalacak." - Sinop

Kaynak: AA / Yerel

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Doğu Karadeniz Ali Cemal Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title