Haberler

Hamdi Akın: "Bankalar Sadece Iyi Projeleri Finanse Ediyor"

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, eskiden proje iyi de olsa kötü de olsa finansmana erişimde sorun yaşanmadığını belirterek, "Şimdi iyi projeler yine finansman buluyor ama kötü projeler bulmuyor ya da riski olan projeleri ayırt ediyorlar.

SEVAL OCAK ADIYAMAN - Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, eskiden proje iyi de olsa kötü de olsa finansmana erişimde sorun yaşanmadığını belirterek, "Şimdi iyi projeler yine finansman buluyor ama kötü projeler bulmuyor ya da riski olan projeleri ayırt ediyorlar... Hazine garantili hastane, köprü, yol, baraj gibi bir projeniz varsa bulursunuz. Bankalar birazcık ayırt etmeye başladı, o yönüyle bir sıkıntı var. Eskiden her projeye para veriyorlardı, şimdi biraz daha ayaklarını sağlam basmaya başladılar. Bu da normaldir." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Akın, faiz oranları ve finansmana erişimde yaşanan zorluklara ilişkin bir soru üzerine, iş adamı olarak yaptığı iş hangi faiz oranında kendisine para kazandırıyorsa o faiz oranında para bulmaya çalıştığını söyledi.

Para kazanamayacağı faiz oranıyla karşılaştığında o işi yapmamayı seçtiğini anlatan Akın, "Bazı işler ise yüzde 10 faizi bile kaldırabilir, onunla bile kar edebilirsiniz. Onda da faizin kaç olduğu önemli değildir, işin çabuk yapılması önemlidir ama elbette düşük faiz iyidir." diye konuştu.

Şu anda finansmana erişimde bir sıkıntı olup olmadığı yönündeki bir soruya karşılık da Akın, 2010 yılına kadar finansman sağlayıcıların proje ayırt etmediklerini söyledi. Akın, şöyle devam etti:

"Eskiden projeniz iyi de olsa kötü de olsa finansmana erişim sorun değildi. Şimdi iyi projeler yine finansman buluyor ama kötü projeler bulmuyor ya da riski olan projeleri ayırt ediyorlar. Şu anda bir gaz santrali kurmak isterseniz finansman bulamazsınız, kömür santralinde çok zorlanırsınız ama verimli bir rüzgar santraliniz varsa bulursunuz, yaparsınız. Hazine garantili hastane, köprü, yol, baraj gibi bir projeniz varsa bulursunuz. Bankalar birazcık ayırt etmeye başladı, o yönüyle bir sıkıntı var. Eskiden her projeye para veriyorlardı, şimdi biraz daha ayaklarını sağlam basmaya başladılar. Bu da normaldir. O devamlı öyle süre gelmez zaten, öyle bir dönemdi, yaşandı bitti. Bir daha öyle bir dönem yaşanır mı, bilmiyorum ama bunu Türkiye için söylemiyorum, dünyada da böyle bir dönem yaşandı. Biz o zamanlar zaten hep yurt dışındaki bankalardan para kullanıyorduk. Yurt dışındaki bankalar hem öz kaynak hem de uzun vadeli proje finansmanı yapıyorlardı. Şimdi artık yapmıyorlar, seçiyorlar."

"Yollarımız çok virajlı, hedef koymanın anlamı yok"

Akın, genç girişimcilere yönelik önerilerinin sorulması üzerine de gençlere risk almak yerine başarıyı getiren konsantrasyona önem vermelerini tavsiye etti. Doğru iş kolu seçiminin önemine işaret eden Akın, genç girişimcilere ortakla yola çıkmalarını önerdi. Akın, "Ben tek başıma yola çıkmadım. Birinci senemde ortağım vardı, sonra 10. senemde ayrıldık ortağımla. Ortaklığı götürmek genç işi. Hele ki kendisinden tecrübeli biriyle ortaksa, onun tecrübelerinden bedava istifade ediyorsa, çok karlı bir alışveriş olur onun için." ifadelerini kullandı.

Genç girişimcilere biraz da "kaderci" olmaları tavsiyesinde bulunan Akın, "Kendilerine hedef koyması gerekmiyor. Ben hedefleri olan bir iş adamı hiçbir zaman olmadım, sadece işime konsantre oldum, çalıştım, başarı da kendiliğinden geldi. Çünkü hedef koymak her zaman doğru değil. Çünkü biz değişken bir ülkeyiz. Bizim ülkemizde hedef koymak kolay değil. Çünkü her zaman bir otobanın üzerinde gitmiyoruz. Otobanın üzerinde gitseniz, hedefinizi koyarsınız. 'Ortalama 100 kilometre hızla 3 saat içerisinde giderim' dersiniz ama bizim yollarımız çok virajlı. Taş düşebilir, ayı çıkabilir. Her şey olabilir. Onun için hedef koymanın bir anlamı yok. Aksi takdirde kendinizi başarısız addedebilirsiniz. Halbuki bu başarısızlık size ait değildir, siz başarılısınızdır ama sizin dışınızda o kadar çok etken var ki. Onlardan biri sizi varmak istediğiniz noktadan geri bırakabilir... Birazcık gönlümün, ayaklarımın götürdüğü yere doğru gidiyorum ama çok çalışıyorum, bu kadar çok çalışmak istemiyorum ama mecburum. Gençlerin böyle bir bahanesi de yok, çalışmak ve konsantre olmak zorundalar. Fırsatları da kollarsa zaten mesele yok, başarıyı da yakalarlar." şeklinde konuştu.

"TAV olarak uzak yerlerle de uğraşıyoruz"

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın, havalimanı işletmeciliğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de şirketinin havalimanı işletmeciliğine yönelik yatırımlarını adeta takip edemez hale geldiğini söyledi.

TAV olarak 19 ülkede 74 havalimanında bulunduklarını dile getiren Akın, "15 havalimanını TAV olarak işletiyoruz, Yap-İşlet-Devret ile. 74 havalimanında da çeşitli vesilelerle varız. En son Küba vardı, güzel bir destinasyon. Heyecanlı, keyifli. Terminal biter, inşallah açılışına hep beraber gideriz. En uzak bölgemiz şu anda Küba ama daha uzak yerlerle de uğraşıyoruz. TAV olarak bilinirliğimiz şu anda bütün dünyayı kapsamış vaziyette. ABD'de de iyi biliniyoruz, orada da 3-4 havalimanında varız." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Hamdi Akın Küba Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title