Haberler

Halepçe Katliamının Üzerinden 30 Yıl Geçti ama Acılar Hala Çok Taze

Güncelleme:

Saddam Hüseyin'in, 5 bini aşkın kişiyi zehirli gazla öldürdüğü Halepçe katliamının bugün 30. yıl dönümü. Katil Hüseyin idam edilse de yakınlarını kaybedenlerin acıları dinmiyor.

Sivilleri hedef alan en büyük zehirli gaz saldırısı olarak görülen Halepçe katliamının üzerinden tam 30 yıl geçti. Ancak bölgedeki acılar hala çok taze.

Yaklaşık sekiz yıl süren İran- Irak Savaşı'nın son aylarında, 16 Mart 1988 tarihinde çoğu kadın ve çocuklardan oluşan binlerce Iraklı Kürt, Halepçe'ye düzenlenen kimyasal saldırıda yaşamını yitirdi.

DAĞLARA ÇEKİLDİLER

İran'ın tarafını tutan Kürt savaşçıların 15 Mart 1988'de ele geçirdiği Halepçe kasabasında 40 bini aşkın insan yaşıyordu. Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak ordusu, Kürt güçlerin kontrolüne geçen kasabayı hem savaş uçaklarıyla hem de topçu birlikleriyle vurdu. Bunun üzerine Halepçe'deki Kürt savaşçılar ve kasabadaki erkeklerin büyük bölümü çevredeki dağlara çekildi. Geride çocuk, kadın ve yaşlılar kaldı.

Irak savaş uçakları ertesi gün ise İran sınırına yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki Halepçe'ye beş saat boyunca zehirli gaz bombaları yağdırdı. Sonuç korkunçtu: Yaklaşık 5 bin can kaybı.

Olay yerine ilk varan Sınır Tanımayan Doktorlar ekibi, hardal gazı kullanıldığını teyit etti. Belçikalı ve Hollandalı doktorlardan oluşan bu ekip, kullanılan zehirler arasında muhtemelen siyanür de olduğunu bildirdi.

İKİ KATİL DE İDAM EDİLDİ

Irak'ta 2003 yılında devrilen Saddam Hüseyin, Kürtlere karşı yürüttüğü Enfal Hareketi kapsamında 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı.

Ancak başka bir hükümden aldığı idam cezasıyla 2006'da asıldı. Ölümünün ardından ise Kürtlere karşı "soykırım" uygulamaktan yargılandığı davada suçlu bulundu.

Saddam Hüseyin'in "Kimyasal Ali" lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid ise 2010 yılında, aralarında Halepçe katliamının da bulunduğu zehirli gaz saldırılarının emrini vermekten idam edildi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Saddam Hüseyin İran Irak 3. Sayfa Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (12)

Adınızı Yazın:

Beyler biraz tarihi arsdirin sadam bunu yapti cunku Irak Iran savasinda Irak kurtleri irana yardim ediyorlardi sadam bir cok kez uyardi ama kurtler irana el altindan yardim ediyorlardi kendi yasadigi topraklari sattilar peki ya simdi. Simdide Irak kurtleri Amerika satiyorlar Irak i. Sadamin yaptigi dogru degildi ama ulkesinide kendi cikarlari icin baska ulkelere satanlar hayindir bizim gulen cemaati gibi yuzlerce vatandasi polisimizi askerimizi sehit ettiler bakin amerikada hayat yasiyor. hayin

3
11
yanıtYanıtla
Filme bal:

Darisi kurt dusmanlarinin basina

1
4
yanıtYanıtla
zeytin dalı:

yıllardır selahaddin-i eyyübinin torunlarını katlettiler. . . onlar ümetin yetim ve öksüzleri onlar gözleri yerde elleri semadaadalet bekliyorlar

5
0
yanıtYanıtla
VANLI YEŞİM:

Tarifsiz acı

3
1
yanıtYanıtla
Cerrahpaşalı:

Amerikanın oyunları hep o silahları amerika verdi iranla savaş iranı yok et diye ama olan kürtlere oldu yine ihanet ettiler ırağa savaştan kaçanlar türkiyeye sığındı aynı oyunlar suriye içinde oynandı

0
4
yanıtYanıtla
Kağan:

Halepçe çok acı bir vakadır.

2
1
yanıtYanıtla
LA:

ALLAHIN İNDİRDİĞİYLE KURANLA HÜKÜM ETMEYENLER KAFİRLERİN TA KENDİSİDİR MAİDE SÜRESİKAFİR KELİMESİ İNKARCI DEMEKTİR AYET KELİME ANLAMI KANIT /MUCİZE /DEMEKTİR SİZCE KAFİR KİMDİR ALLAHIN ADINI KULANARAK İNSANLARA HALA HER YERDE ZÜLÜM YAPILIYOR ÖLDÜRÜLÜYORLAR İNŞALLAH KIYAMET ÇOK YAKINDIR RABİM CEHENNEMİ BOŞNA YARATMADI

2
0
yanıtYanıtla
HIRBO:

SADDAM BİZİM GİBİ SİVİL GÖZETİR Mİ VERDİ GAZI HER ZAMANKİ GİBİ KÜRTLER YİNE KANDIRIĞILDIYLA KALDI

0
2
yanıtYanıtla
deccal:

esed le saddam akrabaymış galiba. . .

0
2
yanıtYanıtla
kahraman:

sonuc ;saddam geberdi . unutmayin ne kadar zirvede olursan ol liderler. bi ayagin kaydimi yaptigin butun suclar tek tek sorulur !

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title