Haberler

Tekstil Mühendisi Ayşe Gülşah Kılıç: "Global Tekstil Sektöründe İnovasyon ve Sürdürülebilirliğin Faydaları"

Güncelleme:

Uzun yıllar ABD'de çalışan tekstil mühendisi ve kumaş Ar-Ge uzmanı Ayşe Gülşah Kılıç, sadece başarılarıyla değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik ve çevre dostu olma konularında yaptığı çalışmalarla da dikkat çekiyor. Kılıç, ABD'nin moda devleri J. Crew, Madewell, LOFT gibi markalara geliştirdiği sürdürülebilir kumaşlarla tanınıyor.

Kılıç, çoğu markanın son yıllarda benimsediği "%100 sürdürülebilir olma" hedefine yönelik farklı teknik ve materyaller kullanarak yeni kumaşlar tasarlıyor. Türkiye, Çin ve Hindistan'daki lider sürdürülebilir kumaş üreticileri ile iş birliği yaparak, firmaların bu önemli hedefe ulaşmasına anlamlı katkılar sağlıyor.

Tekstil Mühendisi, Ayşe Gülşah Kılıç, geleceğe yön veren sürdürülebilir ve çevre dostu kumaş üretiminin moda sektörüne olumlu katkılarını birkaç açıdan ele alıyor:

Çevre dostu olunması: Sürdürülebilir kumaşlar geleneksel kumaş üretimine göre daha az su, enerji, kimyasal madde kullanımını gerektirir.

Etiğe duyarlı üretim: Sürdürülebilir kumaş kullanımı ile etik üretim süreçleri teşvik edilmiş olur. İşçi hakları, adil ücret ödemeleri, çalışma güvenliği gibi konularda üstün standartların yakalanması amaçlanır.

Tüketici farkındalığını arttırmak: Sürdürülebilir kumaş kullanımı tüketicilere ürünlerinin kaynaklarını ve üretim süreçlerini daha iyi anlamaları için bir algı oluşturur. Bu durum, tüketicilerin çevresel ve sosyal sorumlulukları düşünerek daha bilinçli alışveriş yapmalarını teşvik eder.

Döngüsel ekonomiye katkıda bulunmak: Sürdürülebilir kumaşlar genellikle geri dönüştürülebilir özelliklere sahiptir. Böylelikle atık miktarında azalma, doğal kaynakların daha etkin kullanılması sağlanarak moda endüstrisinde daha döngüsel bir ekonomiye katkıda bulunması desteklenir.

Rekabet avantajı: Günümüzde birçok tüketici çevresel ve sosyal sorumlulukları ön planda tutarak alışveriş davranışlarını belirliyor. Sürdürülebilirliğe vurgu yapan markalar tüketicilere daha çekici gelerek marka güvenilirliğini arttırabiliyor.

Kılıç, dünya lideri moda markalarına geliştirdiği kumaşların yanı sıra, 2016 yılında Amerika'da öne çıkan genç Türk Amerikalı girişimcisi olarak bilinen bir isimdir. New York'ta kurduğu "Loom by Design" markası altında tasarladığı yenilikçi Türk havlularından oluşan koleksiyonları ile de çalışmalarına devam ediyor. Yenilikçi teknikler ve hızlı kuruma teknolojisi ile tasarlanan bu havlular, üretim aşamasında karbon ayak izini azaltarak, çevre dostu ürünler olarak ABD pazarında son kullanıcılara ulaşmaktadır. Ayrıca bu havluların üretiminde Türkiye'nin çeşitli köylerinde geri dönüştürülen pamuklar kullanılmaktadır. Dolayısıyla sadece çevre dostu olmakla kalmayıp, yerel ekonomiye ve kadın istihdamına da büyük katkılar sağlamaktadır.

Çukurova'dan başlayıp New York'a uzanan kariyer yolculuğundaki başarısında, elbette Kılıç'ın teknik bilgi ve vizyonu büyük önem taşıyor. Bununla beraber; Asya, Avrupa, Amerika gibi farklı kültürleri yakından tanıyıp bunları entegre edebilmesi ve pazardaki ihtiyaçlara uygun ürün geliştirmesi kendisini bir adım öne çıkarıyor. Elde ettiği uluslararası ticari ve mesleki tecrübesini sektöre yeni atılan genç tekstil mühendislerine ve girişimcilere mentorluk yaparak da sektöründe öncü bir figür olmaya devam ediyor.

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 4,2 büyüklüğünde deprem

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 4,2 büyüklüğünde deprem

Küçük kızı kurtarmak yerine elinde termosla beklemiş! Beren Su'nun ölümünde ihmal iddiasını kanıtlayan fotoğraf

Küçük kızı kurtarmak yerine elinde termosla beklemiş! Beren Su'nun ölümünde ihmal iddiasını kanıtlayan fotoğraf

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Bakmadan Geçme

İzmir Dikili orman yangını söndürüldü mü? Orman yangınında son durum 26-27 Temmuz Akaryakıt Fiyatları: Benzine, motorine, mazota zam veya indirim var mı, gelecek mi? Akaryakıt zammı ne zaman? 26-27 Temmuz bugün ve yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, kaç derece? Bu akşam kimin maçı var? Bugün TV'de kimin maçı var, ne maçı? 26 Temmuz bugünkü günün maçları Bingöl'de deprem mi oldu? Bingöl'de son dakika deprem oldu! Deprem şiddeti ve büyüklüğü kaç, nerede oldu? Son depremler AFAD ve Kandilli listesi Milli takım kadrosundan çıkarılan Tuğba Şenoğlu İvegin kimdir? Tuğba Şenoğlu İvegin kaç yaşında, nereli? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? Beyoğlu, Fatih, Sarıyer 26-27 Temmuz İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? Aliağa, Bergama, Çeşme 26-27 Temmuz 2024 İzmir su kesintisi listesi! Gaziantep GASKİ su kesintisi: Gaziantep'te sular ne zaman gelecek? Şahinbey, Şehitkamil, Nurdağı 26-27 Temmuz 2024 GASKİ su kesintisi listesi! Adana ASKİ su kesintisi: Adana'da sular ne zaman gelecek? Çukuorva, Karataş, Pozantı 26-27 Temmuz 2024 Adana su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? Karatay, Beyşehir, Ilgın 26-27 Temmuz 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? Alanya, Korkuteli, Demre 26-27 Temmuz 2024 Antalya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? İnegöl, Nilüfer, Mustafakemalpaşa 26-27 Temmuz 2024 Bursa su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? Yenimahalle, Sincan, Bala 26-27 Temmuz 2024 Ankara su kesintisi listesi! Adalet bölümü kaldırıldı mı? Hangi liseler ve üniversitelerde Adalet bölümü var?
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saral, DEM Partili vekili yumruklayan Karaismailoğlu'nu tebrik etti: Oflu duruşuna sağlık

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saral, DEM Partili vekili yumruklayan Karaismailoğlu'nu tebrik etti: Oflu duruşuna sağlık

title